Kolumni: Oletko scifin ja fantasian ystävä? Nauti tästä tilanteesta, sillä se ei jatku ikuisesti

Elämme scifin ja fantasian aikakautta.

19.6.2018 09:47

Mikä lajityyppi on suosituinta alkuperäistä sisältöä Netflixissä? Toiminta ja seikkailu? Komedia? Rikos?

Oikea vastaus on scifi ja fantasia. Se on Netflixin alkuperäistuotannon suosituin genre vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä, kertoo Business Insider.

Scifi ja fantasia on ollut nouseva lajityyppi viime vuosina, ja striimiyhtiö on tiennyt varautua suosioon laajentamalla genreen kuuluvien alkuperäistuotantojen nimikkeiden määrää. Netflixin tulevista alkuperäistuotannoista yli neljännes eli 29 prosenttia kuuluu scifin ja fantasian kategoriaan.

Scifi ja fantasia ohitti nyt komedian, joka oli viime vuonna vastaavana aikana Netlixin suosituin genre. Kolmanneksi suosituin genre oli tutkimuksen mukaan toiminta.

Scifin ja fantasian suosio vahvistui pari vuotta sitten, kun Netflix julkaisi Stranger Things -sarjan ensimmäisen kauden. Sen jälkeen Netflixiin on tullut useita uusia tieteissarjoja, kuten Altered Carbon ja Matkalla avaruuteen. Sarjojen lisäksi Netflixin monet viimeisimmät alkuperäiselokuvatkin ovat samaa lajityyppiä: Bright, Hävitys ja The Cloverfield Paradox ovat siitä esimerkkejä.

Ilmiö ei koske pelkästään Netflixiä. HBO:n fantasiasarja Game of Thrones on ollut pitkään yhtiön lippulaiva, jonka avulla Suomessa toimiva HBO Nordic on kerännyt palveluunsa paljon striimikäyttäjiä. Sarjan tuotanto lähenee loppuaan, mutta sitä paikkaamaan on tullut muun muassa Westworld.

Kilpailija Amazon taas tekee parhaillaan uutta Taru sormusten herrasta -mammuttisarjaa, jonka on sanottu maksavan peräti miljardi dollaria.
Scifin ja fantasian ystäville on tietysti hyvä uutinen, että lajityyppi kukoistaa. Mutta yksipuolistuuko samalla tarjonta?

Valkokankaan puolella näkyy sama ilmiö. Jos katsoo maailmalla viime vuosina ilmestyneitä elokuvia, niin suosituimpia ovat Marvel- ja Tähtien sota -tuotannot. Niiden lisäksi suosittuja ovat olleet lähinnä animaatiot. Vuosituhannen – ja kaikkien aikojen – eniten lipputuloja kerännyt elokuva on tieteisfantasia Avatar. Viime vuosien tuottoisimpien elokuvien listalla perinteistä toimintaa edustaa Fast & Furious -elokuvasarja, ja lähes kaikki muu on animaatiota, scifiä tai fantasiaa.

Elämme siis scifin ja fantasian aikakautta, mutta kuinka kauan? Menneinä vuosikymmeninä on valkokankaalla nähty historiallisen spektaakkelin, westernin ja musikaalin valta-asemia. Ennen pitkää valta-asema vaihtuu, kun tehdään pari kallista floppia ja rahoitus ehtyy tai katsojat muuten vain kyllästyvät. Siinä vaiheessa tuottajien katse saattaa suuntautua pienimuotoisempiin tuotantoihin, kuten 1960-luvun Hollywoodissa. Sama ilmiö nähdään varmasti myös televisiossa ennen pitkää.

Scifin ja fantasian tekeminen on kallista. Yhden televisiosarjan jakson tuottaminen voi maksaa jopa 8 miljoonaa dollaria. Sillä tekisi Suomessa neljä keskihintaista pitkää elokuvaa. Kalleus näkyy esimerkiksi siinä, että pohjoismainen Viaplay on pysytellyt alkuperäistuotannoissaan jännityksen ja rikoksen lajityypeissä.

Scifi ja fantasia luovuttaa valta-asemansa joskus, mutta ainakin muutamat tulevat vuodet ovat lajityypin hallintaa. Ehkä sen jälkeen seuraa vaikkapa perinteisen sitcomin tai muiden pienimuotoisten tuotantojen uusi nousu. Scifin ja fantasian ystävät: nauttikaa tästä tilanteesta, sillä se ei jatku ikuisesti.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Elokuvakulttuuri vastaan suoratoistobisnes, kumpi voittaa?

Lisää luettavaa