Kommentti: Finnkino jälleen leffafanin kukkarolla

Kyllä saa taas hävetä lähes monopoliasemassa patsastelevaa, eilisen päivän Finnkinoa.

15.6.2016 20:00

On kaunis kesäpäivä. Episodin toimituspäällikkö Jussi Huhtala antaa juttuvinkin. Palataan hieman ajassa taakse päin.

Finnkinon lippulaivasalina voidaan pitää Suomen suurinta salia, joka tunnettiin nimellä Tennispalatsi 1. Kuukausi sitten sali suljettiin remontin ajaksi. Rakennetaan SCAPE-teatterisali, joka ei nyt ihan ole jo vuosia ihmisten toivoma IMAX – vaan jotain muuta.

SCAPE:en päädyttiin kuulemma siksi, että se on monipuolisempi kuin IMAX, todennäköisesti halvempi, eikä salin koko ollut kuulemma tarpeeksi suuri. Tarkemmat tekniset speksit jätän suosiolla niille jotka asiasta enemmän ymmärtävät, itse olen kiinnostunut enemmän kuluttajan näkökulmasta.

Finnkino kertoo tiedotteessaan olevansa innoissaan, tietysti syystä. Minäkin olin innoissani kun kuulin italialaisin luksusnahkapenkein varustetusta übersalista. Sali avaa ovensa 29. kesäkuuta Independence Day 2 -elokuvalla. Avajaispäivänä sali tulee todennäköisesti täyteen, sillä liput saa alennettuun, edulliseen ja hieman mystiseen 8,25 € hintaan. (Tässähän on oiva tilaisuus ottaa harvinaisia kuvia täydestä näytöksestä ja kertoa kuinka ihmiset ryntäsivät massoin ihastelemaan uutta hienoa salia.)

Avajaisia ei kuitenkaan juhlita kovin pitkään – jo seuraavana päivänä koittaa nimittäin arki ja normaalilippujen hinta tuplaantuu 16,50 euroon. Olisiko kanttia katsoa vielä viikonlopun erikoishinnat? Se on se kuuluisat kaksi euroa viikonloppulisää, eli lipusta saa pulittaa 18,50 eurolla. Ja minä kun luulin että Finnkinon mainostama Suuri puhallus 2 olisi jatko-osa Michael Cainen tähdittämälle elokuvalle – se olikin itsensä markkinointia.

Vielä ei ole selvää, luokitteleeko Finnkino uuden Independence Dayn Classic-, Normal- vai Special-hintaluokkaan. Mikäli se olisi vain Normal, se tarkoittaisi sitä että suuremman elokuvan kohdalla hinta nousee entisestään. Onhan se toki selvää, että investointiin käytetyt rahat halutaan saada mahdollisimman nopeasti takaisin. Väitän kuitenkin uppiniskaisesti, että halvemmilla lipuilla rahaa saisi lopulta enemmän Finnkinon tilille kuin näin. Näky on sen verran surullinen kun sijoittaa leffalippuun ja istahtaa lähes tyhjään saliin.

Nyt sen voi joka tapauksessa jo sanoa: muistan ajan, jolloin (ihan Finnkinon teattereissa) lipun hinta oli 10 euroa halvempi. Kunpa palkat nousisivat samaan tahtiin ja voisi taas alkaa käydä katsomassa elokuvia elokuvateatterissa. Onneksi joistain kaupungeista vielä löytyy myös pieniä toimijoita, jotka näyttävät uutuusleffoja pienemmissä puitteissa huomattavasti halvemmalla.

Tähän loppuun on vielä tehtävä hauska huomio: kun avaa tuon Finnkinon tiedotteen, siinä ei mainita hinnoista tietenkään suoraselkäisesti mitään. Tekstin vieressä kuitenkin komeilee juuri tuon Suuren puhalluksen, että Money Monsterin bannerit. Finnkino on money monster, kuten (tasan viikkoa vaille) vuosi sitten kommentissani totesin.

Saimmeko Suomeen ensimmäisen IMAX-teatterin? Emme. Saimme IMAX-hinnat.

Jesse Raatikainen

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @jjraatikainen.

Edit. 15.6. Matemaattinen mittasuhdelukema.

Lisää luettavaa