Kommentti: Hakkaako Marvelin jättikoneisto päätään seinään?

Vuosi lähestyy pikkuhiljaa puoliväliään, ja jo kuluvan vuoden kolmas suuresti hypetetty sarjakuvafilmatisointi, Captain America: Civil War saa ensi-iltansa keskiviikkona 27. huhtikuuta.

26.4.2016 15:39

Ennen Marvelin kevään suurinta satsausta onnistui virkistävän erilainen Deadpool nousemaan valtavaksi hitiksi korkeasta ikärajastaan huolimatta – tai jopa sen takia. Vähän myöhemmin ensi-iltansa saanut DC-kustantamon Batman V Superman: Dawn of Justice on sekin kehnoista arvioista huolimatta onnistunut tuottamaan jo lähes miljardin dollarin lipputulot maailmalla.

Kuitenkin kevään hypetetyimmän elokuvan viitta on aseteltu jo kuukausia sitten Kapteeni Amerikan harteille ennusteiden huidellessa jopa lähes 200 miljoonan dollarin avausviikonlopussa Yhdysvalloissa. Tuloksella pääsisi kaikkien aikojen viiden parhaan avausviikonlopun joukkoon. Marvelin omistavan Disneyn jättikoneisto murskaa koko ajan ennätyksiä toisensa perään eikä Captain America: Civil War varmasti tule olemaan poikkeus joukossa.

Marvelin nykyistä loppuunsa asti hiottua ja tuotteistettua universumia tarkastellessa jopa hieman yllättää, kuinka suureksi satsaukseksi juurikin Kapteeni Amerikan kolmas osa on nostettu. Kyseessä kun ei ole mikään koko Marvel-universumia yhteen nitova seuraava Avengers-elokuva vaan yksittäisen hahmon kolmas oma elokuva.

Kun Iron Man 3 ilmestyi vuonna 2013, olisi ollut todella vaikea kuvitella samanlaista hypeä, ennakkomyyntiä ja innostusta, vaikka kyseessä on Marvelin viihdyttävin ja myös kovapalkkaisin hahmo. Kaksi vuotta aikaisemmin oli ilmestynyt ensimmäinen Kapteeni Amerikka -elokuva The First Avenger, joka huuruisimmilla fanilaseilla katsottuna oli korkeintaan ihan viihdyttävä sivujuonne koko ajan enemmän yhteen nivoutuvassa Marvel-universumissa. Jatkoa tuli vuonna 2014 elokuvalla Captain America: The Winter Soldier, joka sai eurooppalaisin silmin tylsästä propagandahahmosta jo enemmän irti, mutta ei olisi onnistunut siinä ilman Scarlett Johanssonin näyttelemää Mustaa Leskeä.

Vuosi The Winter Soldierin jälkeen ilmestynyt seuraava Marvelin megasatsaus, ensemble-megatuotanto Avengers: Age of Ultron, ei onnistunut toistamaan ensimmäisen Avengersin onnistunutta hahmojen välistä kemiaa. Samojen tuttujen hahmojen seuraavat tarinat alkoivat kiinnostaa huomattavasti vähemmän kuin uusia tuulia puhaltavat Guardians of the Galaxy, Ant-Man ja Deadpool.

Siksi tuntuukin mielenkiintoiselta ratkaisulta, kuinka nyt yhden yksittäisen hahmon saagaan rakennetaan Avengers-henkistä hahmomerta esitellen jopa täysin uusiakin hahmoja nykyisessä Marvel-universumissa.

Aikooko Marvel kasvattaa panoksiaan koko ajan elokuva elokuvalta? Tuleeko ensi vuonna ilmestyvässä Thor: Ragnarokissa kenties esiintymään vielä entistä enemmän hahmoja sen sijaan, että syvennettäisiin yksittäisen hahmon tarinaa?

Taistelukohtaukset ovat aina olleet Marvel-elokuvien heikointa antia peruspätevänä mutta puuduttavana tietokonetehosteiden voimin toteutettuina kaupunkien tuhoamisena. Mitä enemmän hahmoja elokuviin tungetaan, sitä vähemmälle nokkelat dialogit jäävät, seuraa enemmän kevyitä onelinereitä ja toiminta valtaa entistä enemmän minuutteja jo valmiiksi todella pitkistä elokuvista.

Ratkaisu on Marvelin näkökulmasta kallis, koska näyttelijöitä on valtava määrä ja suuret toimintakohtaukset ovat varmasti kalliita toteuttaa. Mutta se on samalla ratkaisuna helpompi kuin yrittää luoda aidosti mielenkiintoinen elokuvasarja. Sarja, jonka tarina oikeasti koskettaa ja josta katsoja voi hakea muitakin merkityksiä elämäänsä kuin tuhoutuneiden kiinteistöjen määrä tai lopputekstien jälkeen luvattava vielä aiempaa suurempi tuho.

Kirjoittaja on Episodin Art Director. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @jhuusari.

Lisää luettavaa