Kommentti: Liitytään Ruotsiin niin saadaan maahamme elokuvatähtiä

19.9.2014 11:58

Teattereihin saapui juuri isohko Hollywood-elokuva Tanssi haudoilla, jonka pääosassa näyttelee Liam Neeson. Suomalaisittain hienoa on se, että siinä näyttelee myös suomalainen Laura Birn.

Suomessa revitään otsikoita aina, kun suomalainen saa pienenkin roolin kansainvälisessä tuotannossa. Siinähän ei ole mitään pahaa, mutta tosiasiassa yksikään suomalainen näyttelijä ei ole tehnyt todellista läpimurtoa Hollywoodissa.

Eikä sitä tapahdu nytkään.

Birnin rooli Tanssi haudoilla -elokuvassa on merkittävä tarinan kannalta, mutta se on silti vain sivuosa. Hän esittää kuollutta naista, jolla ei ole yhtään repliikkiä. Silti rooli on isompi kuin Peter Franzénilla, joka pääsi esittämään kuollutta C.S.I. Miami -sarjassa.

Itse asiassa Tanssi haudoilla -elokuvassa Birniä paljon merkittävämmässä roolissa  on toinen pohjoismaalainen, islantilainen Ólafur Darri Ólafsson, joka on päässyt myös ylistettyyn True Detective -sarjaan ja Ben Stillerin Walter Mittyn ihmeelliseen elämään.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun toinen pohjoismaalainen varastaa show’n suomalaiselta.

Pari vuotta sitten iloittiin Pihla Viitalan Hollywood-roolista elokuvassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti. Kun Viitalan roolihahmosta julkaistiin ensimmäinen kuva, siinä näkyi etualalla ruotsalainen näyttelijä Peter Stormare, joka on näytellyt muun muassa Fargossa.

Ehkä näkyvimmän Hollywood-roolin suomalaisista on saanut Samuli Edelmann, joka pääsi Tom Cruisen rinnalle Mission Impossible -elokuvasarjan neljänteen osaan. Siinäkin tosin Edelmann on ruotsalaisen Michael Nyqvistin esittämän gangsterin apupoika. Kuvaavaa on, että Edelmannin roolihamolla on naamio, jonka alta paljastuukin Nyqvist.

Vuonna 2010 ilmestyi tyylikäs jännityselokuva The American, jonka pääosassa näytteli George Clooney. Siinä nähtiin peräti kaksi suomalaista pienissä rooleissa. Suomi-hehkutus sai kuitenkin suorastaan koomisia sävyjä, kun selvisi että sekä Irina Björkman että Samuli Vauramo esittää ruotsalaista.

Suomalaiset näyttelijät ovat siis kansainvälisillä elokuvamarkkinoilla lähes näkymättömiä, mutta toivottavasti asia korjaantuu pian. Laura Birn on saanut ison roolin brittituotannossa. Peter Franzén pääsee näyttelemään elossa olevaa roolihahmoa Sean Pennin rinnalle Taken-ohjaaja Pierre Morelin elokuvassa.

Mutta jotenkin surullista on, että kovin uutinen tällä saralla on viime aikoina ollut valokuvamalli Pia Lambergin ”neljä Hollywood-leffaa”, jotka voivat olla ihan mitä tahansa, koska tuotannoista ei kerrota yhtään mitään. Smoukahontas-nimellä tunnetun nettitähti Sara Maria Forsbergin mahdollinen näyttäytyminen Renny Harlinin elokuvassa vaikuttaa vielä kovin epämääräiseltä.

Kenties ainoa tapa saada maahamme elokuvatähtiä on liittyä Ruotsiin.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Lisää luettavaa