Kommentti: Martin Scorsesen pitkään odotetut elokuvat

4.10.2015 08:30

Pari päivää sitten elokuvanystävät iloitsivat, kun Robert De Niro kertoi medialle Martin Scorsesen ohjaaman I Heard You Paint Housesin (tunnettu myös nimellä The Irishman) kuvausten alkavan ehkä jo ensi vuonna. Aiemmin kerrottujen tietojen mukaan näyttelijäkaartiin kuuluvat De Niron lisäksi Al Pacino ja Joe Pesci.

Elokuva kiinnostaa, koska Scorsese ja De Niro muodostivat aikanaan elokuvamaailman kovimman tutkaparin. Parivaljakko teki vuosina 1973-1995 kahdeksan elokuvaa, jotka voidaan perustellusti laskea sekä ohjaajan että näyttelijän uran huippukohdiksi. Tammikuussa Scorsese ja De Niro yhdistivät pitkän tauon jälkeen vihdoin voimansa aasialaisessa kasinomainoksessa, jossa esiintyi myös Scorsesen nykyinen vakionäyttelijä Leonardo DiCaprio. Scorsesella menee tällä hetkellä hyvin, mutta De Niron ura kaipaisi vähitellen piristystä.

Sinänsä De Niron kommenteissa ei ole kuitenkaan mitään uutista. Projekti on pyörinyt Scorsesen pöydällä jo usean vuoden ajan. Vuonna 2013 ohjaaja sanoi The Irishmanin kuvausten alkavan todennäköisesti Silencen jälkeen, ja koska Silence on tällä hetkellä jälkituotannossa De Niron esittämä aikataulu kuulostaa uskottavalta.

Siitäkään huolimatta en jaksa innostua elokuvasta ennen kuin kamerat käyvät. Scorsesen projekteissa on aina useita muuttujia.

Kuten kanssaohjaajillaan, myös Scorsesella on koko ajan monta rautaa tulessa ja leffojen toteuttamisjärjestys riippuu vain ja ainoastaan rahoituksesta.

Joskus Scorsesen elokuvat ovat jääneet pitkiksikin ajoiksi pöydälle. Silence oli suunnitteilla 1990-luvun alusta alkaen. Vielä tunnetumpi esimerkki on Gangs of the New York, jonka elokuvaoikeudet Scorsese osti jo vuonna 1979, mutta sen jälkeen hänellä meni kaksikymmentä vuotta löytää tuottaja, joka olisi valmis sijoittamaan kalliiseen tuotantoon. Lopulta sellainen kuitenkin löytyi ja kolmituntinen elokuvaeeppos ilmestyi vuonna 2002.

Joskus kaikki voi kaatua aivan viime hetkillä. Kristuksen viimeinen kiusaus (1988) oli alun perin tarkoitus kuvata Koomikkojen kuninkaan jälkeen vuonna 1983. Paramount alkoi kuitenkin epäröidä elokuvan kustannusten ja kohua herättävän aiheen vuoksi, ja projekti kaatui.

Wikipedian Scorsese-artikkelista löytyy oma osio Scorsesen tuleville elokuvaprojekteille. Tilkkutäkkimäisesti uutisten pohjalta kasatulta listalta löytyvät The Irishmanin lisäksi mm. Scorsesen pitkään suunnittelema Sinatra-elokuva, Jamie Foxxin pääosittama Mike Tyson -elämäkertaelokuva ja Ramones-leffa.

Toivottavasti The Irishmanin kuvaukset tosiaankin päästään aloittamaan jo ensi vuonna. Mitä Scorsese ikinä seuraavaksi ohjaakaan, se kiinnostaa varmasti yleisöä.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa