Kommentti: Terminator Genisys puhkaisi kuplan

24.7.2015 09:00

Terminator Genisyksen tekeminen maksoi noin 150 miljoonaa, eli suunnilleen yhtä paljon kuin kesän suurin hitti Jurassic World. Lipputuloissa se ei ole kuitenkaan lähimaillakaan jälkimmäisen menestystä. Sen pitäisi olla paljon lähempänä, jos budjettia halutaan perustella.

Terminator ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä flopannut, sillä se on tuottanut maailmanlaajuisesti jo 270 miljoonaa dollaria. Se ei ole mitään Jurassic Worldin puoleentoista miljardiin verrattuna, mutta kuitenkin sen verran, että tuotantoyhtiö ei todennäköisesti jää sijoituksessaan markkinointikuluista huolimatta tappiolle. Se on kuitenkin alisuorittaja, ja koska voitot ovat odotuksiin nähden pieniä, joudutaan sarjan tulevaisuutta miettimään uudelleen. Paramount ja Skydance eivät ole halunneet kommentoida lipputulojen vaikutusta jatko-osiin, mutta asiaa varmasti mietitään.

Tuotantoyhtiöillä oli suuria odotuksia robottidystopian tulevaisuudelle. Nykyään on muotia suunnitella elokuvasarjoja vuosien päähän, ja Terminatorillekin kaavailtiin kahta jatko-osaa vuosille 2017 ja 2018. Pitkän tähtäimen suunnitelmia piirretään uudelleen.

Elokuvauutisiin on ilmaantunut uusi sana: bubble movie eli kuplaelokuva. Sillä tarkoitetaan elokuvaa, joka ei floppaa mutta pärjää kuitenkin odotuksiin nähden niin heikosti, että franchisen tulevaisuus joutuu uuteen tarkasteluun. Näin on käynyt viime vuosina usein: Prince of Persia– ja John Carter– jäivät yhden elokuvan franchiseiksi, mutta Pacific Rim ja Jack Reacher saavat jatkoa hyvien ”muun maailman” lipputulojen takia.  (Jenkkileffateollisuus elää edelleen pitkälti domestic- eli Pohjois-Amerikan lipputulojen antamien suuntaviivojen mukaan, vaikka kansainvälisten katsojien merkitys on kasvanut viime vuosina roimasti.) Ja koska Hollywood on muuttunut koko ajan yhä franchise-keskeisemmäksi paikaksi tehdä elokuvia, voidaan olettaa että samankaltaisia tilanteita nähdään tulevaisuudessa vielä paljon lisää.

Tämä ei ole myöskään Terminator-sarjalle uusi tilanne, sillä myös neljännen, Schwarzeneggerittoman Terminator – Pelastuksen piti toimia uuden trilogian lähtölaukauksena. Sen epäonnistuminen sai kuitenkin tuotantoyhtiön hylkäämään jatko-osat ja palaamaan takaisin perusasioihin, eli Schwarzeneggeriin räiskimässä robotteja. Eikä sekään auttanut.

Elokuvan saamat arvostelut ovat olleet pääosin negatiivisia, millä voi myös olla vaikutusta tuotantoyhtiön päätökseen. Miksi jatkaa linjalla, josta kovin moni ei pidä ja joka ei toiminut kovin hyvin ensimmäiselläkään kerralla?

Rehellisesti sanottuna en voi oikeasti olla edes harmistunut Terminator Genisyksen heikosta menestyksestä, koska sen kaltaiselle rahastukselle en vain mielelläni toivoisi jatkoa. James Cameronin jälkeen sarja on mennyt koko ajan huonommaksi. Genisys on jo todella tyhmä elokuva, jonka tehosteet näyttävät halvoilta ja jonka tarina käytännössä vandalisoi sarjan aiempia (parempia) osia. Se on viihdyttävä, kun odotukset ovat tarpeeksi matalalla, mutta se ei ole enää mikään peruste tällaisen parhaat päivänsä nähneen nostalgian varassa elävän elokuvasarjan tekohengittämiselle.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa