Brittihävittäjä ja saksalaispommittaja ampuvat toisensa alas Norjassa. Kolme saksalaista ja kaksi brittiä selviytyy rytäkästä hengissä mutta edessä on selviytymiskamppailu hyisellä ylängöllä. Samaan kämppään päätyvät miehet joutuvat mittelemään voimiaan, ja lopulta yhdistämään kaikki taitonsa elossa pysyäkseen.

Petter Næss on tehnyt poikkeuksellisen sotaelokuvan. Into the White säväyttää hienovaraisesti syvenevillä henkilökuvillaan ulkoisen toiminnan ja näyttävien tehosteiden sijaan. Vuoden 1940 tositapahtumiin perustuvassa tarinassa norjalaisohjaaja näyttää, miten äärimmäiset olosuhteet karsivat ihmisestä kukkoilun korvaten sen odottamattomasti yhteishengellä – kylmä ja nälkä ovat vihollisista pahimmat.

Kamera tavoittaa hienosti niin revontulien tanssin kuin hankien hohteen. Luonto onkin teoksen avaintekijä Harry Pottereista tutun Rupert Grintin ja epävarmuuttaan peittelevän luutnantin roolista vastaavan Florian Lukasin kaltaisten näyttelijöiden ohella.

Ekstroissa jututetaan ohjaajaa, tuottajaa sekä näyttelijöitä, jotka muun muassa analysoivat eri kielten auktoriteettipainoa replikoinnissa osuvasti.

Matti Komulainen

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★

Into the White. Norja / Ruotsi 2012. Ohjaus Petter Næss. Käsikirjoitus Ole Meldgaard, Dave Mango, Petter Næss. Pääosissa David Kross, Stig Henrik Hoff, Florian Lukas, Rupert Grint, Lachlan Nieboer. Ikäraja 12. Dvd ja blu-ray. Julkaisupäivä 30.8.12.