Kaukana maailman menosta

27.8.2015 07:30
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 28.08.2015

Kun orvoksi jäänyt Bathsheba Everdene muuttaa maalle tätinsä luo, hän ystävystyy nopeasti paikallisen maanviljelijän, Gabriel Oakin kanssa. Kaksikko lähestyy toisiaan muutenkin, mutta Gabrielin kosiessa itsenäinen tyttö antaa rukkaset pelätessään joutuvansa aviomiehen kahlitsemaksi. Monenlaisten vaiheiden jälkeen he kohtaavat uudelleen hyvin erilaisissa olosuhteissa. Vaikka heidän sosiaalinen asemansa on kääntynyt päälaelleen ja kuvioon on tullut muita miehiä, Gabriel pysyy uskollisesti Bathseban rinnalla

Kuuluisan romaanin sovittamista voi lähestyä kahdella eri tavalla: sen voi joko repiä riekaleiksi tai sitä voi kohdella kunnioituksella. Thomas Vinterberg, joka tietää enemmän dogmasta kuin viktoriaanisesta Englannista, on selvästi suosinut jälkimmäistä. Se on tanskalaisohjaajalta yllättävä veto, sillä hän ei ole vältellyt haasteita. Hänen edellisissä englanninkielisissä elokuvissaan It’s All About Love ja Dear Wendy oli puutteensa, mutta ne eivät koskaan olleet tylsiä. Uutuudessa ainut rohkea päätös on ollut valita komistus Antwerpenista Etelä-Englannin Dorsetista kotoisin olevan miespääosan rooliin. Mitä kuvainraastamista!

On myönnettävä, että Vinterbergillä ei ole ollut helppoa – alkuperäisromaanin lisäksi hänen on pitänyt ottaa huomioon John Schlesingerin menestyksekäs, omillaan seisovana klassikkona pidetty sovitus vuodelta 1967. Teknisessä mielessä Vinterbergin versio on Julie Christien tähdittämää elokuvaa parempi, mutta se ei ole läheskään yhtä ikoninen. Sitä tuskin kukaan muistaa enää 50 vuoden kuluttua.

Carey Mulligan on suloinen rusoposkisena Bathshebana, ja ikuisen lämpimän auringonlaskun valaisema Matthias Schoenaerts osaa vahvan ja hiljaisen miehen rutiininsa täydellisesti. Loppujen lopuksi elokuvassa on kuitenkin vain kyse tytöstä, joka ei huomaa miestä, jonka kuka tahansa yleisöstä olisi vetänyt vällyihinsä jo kahdesti. Schlesinger keräsi kilpakosijoikseen Britannian komistusten kerman, mutta Vinterberg ei ole kiinnostunut tasaisesta kisasta. Särkynytsydäminen Michael Sheen ja megaviiksetetty Tom Sturridge eivät juuri aiheuta reaktioita. Nelinpelistä tulee helppo kahden kauppa, vaikka kaikki seksuaaliset vihjailut tuntuvat jostain syystä pyörivän lampaiden paimentamisen ympärillä.

Toisin kuin Spider-Manin tapauksessa nyt on ymmärretty pitää muutaman vuosikymmenen tauko ennen uudelleenfilmatisointiin ryhtymistä, mutta se ei silti ole tuonut kuvioon mitään uutta. Vinterberg on pitänyt ennallaan kaikki suuren yleisön odottamat asiat – naisen kiinnostuksen herättämmiseksi on edelleen heilutettava miekkaa hänen kasvojensa edessä – ja uskottavan tarinan rakentamisen sijaan ruksaa yksi kerrallaan kirjan tärkeät hetket sellaisinaan. Kaukana maailman menosta ei ole täydellinen epäonnistuminen, ennemmin se on elokuvallinen versio Orlando Bloomista: nätti ja kauniisti kokoonpantu, mutta pääasiassa välinpitämättömäksi jättävä.

Kaukana maailman menosta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa