Kirjeitä Iwo Jimalta

Clint Eastwoodin rinnakkaisteos Isiemme lipuille on autenttisen tuntuinen ja koskettava kuvaus Iwo Jiman taisteluista japanilaissotilaiden näkökulmasta.

16.2.2007 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 16.02.2007

Clint Eastwoodin Kirjeitä Iwo Jimalta on rinnakkaisteos viime joulukuussa ensi-iltaan tulleelle Isiemme lipuille. Molemmat Steven Spielbergin tuottamat ja Eastwoodin ohjaamat elokuvat kertovat Iwo Jiman taistelusta toisessa maailmansodassa helmi-maaliskuussa vuonna 1945.

Isiemme liput kertoi amerikkalaisten maihinnoususta Iwo Jimalle ja miehistä, jotka pystyttivät tähtilipun saaren korkeimmalle huipulle. Kirjeitä Iwo Jimalta kuvaa samaa taistelua vastapuolella sotivien japanilaisten näkökulmasta.

Kirjeitä Iwo Jimalta on amerikkalainen elokuva, jossa puhutaan japania ja näytetään amerikkalaiset vihollisena. Näkökulma ei sinänsä ole täysin poikkeuksellinen. Jo Lewis Milestonen klassikon Länsirintamalta ei mitään uutta (1930) päähenkilöt olivat nuoria saksalaisia sotilaita. Japanilais-amerikkalainen yhteistuotanto Tora! Tora! Tora! (1970) kuvasi Pearl Harborin taisteluja molemmista näkökulmista.

Iwo Jiman taistelu oli Japanille raskas tappio. Japanilaisia joukkoja oli saarella 22 000, kun sinne hyökkäsi yli 100 000 amerikkalaissotilasta. Vain noin tuhat japanilaista selvisi hengissä.

Elokuvassa on useita keskeisiä hahmoja rivimiehestä kenraaliin, joiden kohtaloa kuvataan. He kirjoittavat kirjeitä läheisilleen tietäen, että eivät todennäköisesti koskaan palaa kotiin. Saigo (japanilainen poptähti Kazunari Ninomiya) on nuori leipuri, joka toivoo pääsevänsä vaimonsa luokse ja näkevänsä vastasyntyneen tyttärensä. Shimizulla (Ryo Kase) on sotapoliisin tausta ja häneen suhtaudutaan siksi epäluuloisesti. Esteratsastuksen olympiavoittaja Takeichi Nishi (Tsuyoshi Ihara) tuo hevosensa mukanaan saarelle.

Varsinainen päähenkilö on Ken Watanaben (Viimeinen samurai, Geishan muistelmat) esittämä kenraali Kuribayashi. Hänen strategiansa, jossa saarelle kaivetaan tunneleita ja bunkkereita, pitkittää taisteluita mutta ei estä vääjäämätöntä tappiota. Tämän kaikki tuntuvat tietävän jo etukäteen. On vain ajan kysymys milloin amerikkalaisjoukot valtaavat saaren. Japanilaiseen sotilasperinteeseen ei kuitenkaan kuulu perääntyminen. Sotilaat mieluummin huutavat ”banzai!” ja räjäyttävät itsensä käsikranaatilla kuin antautuvat.

Eastwood on 76-vuotiaana uransa huipulla. Kirjeitä Iwo Jimalta on hänen parhaiden elokuviensa tapaan ohjattu konstailemattomasti mutta vakaalla kädellä. Se on autenttinen ja koskettava sotakuvaus, jossa keskitytään suureellisten taistelukohtausten sijaan sotilaiden persooniin, taustoihin ja heidän välisiin suhteisiinsa.

Japanilainen näyttelijäkaarti tekee Eastwoodin ohjauksessa luontevia ja uskottavia roolitöitä. Etenkin Ken Watanabe on kuin luotu viisaan ja inhimillisen kenraali Kuribayashin rooliin.

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa