Marnie – tyttö ikkunassa

30.9.2015 16:12
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 02.10.2015

Japanilaisten kansallisaarre, animaatiostudio Ghibli on suurten mullistusten edessä, kun maestro Hayao Miyazaki on vetäytymässä eläkkeelle. Jotkut uskovat jopa, että Marnie – tyttö ikkunassa voi jäädä studion viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi. Studio Ghiblin 2010-luvun julkaisut – Gorō Miyazakin Kukkulan tyttö, sataman poika, isä Miyazakin Tuuli nousee, Isao Takahatan Prinsessa Kaguyan taru – ovat olleet 2010-luvulla toinen toistaan kaihoisampia. Ainakaan siinä suhteessa Marnie ei jää edeltäjistään jälkeen, ja olisi siksi aivan arvollinen päätös studion ainutlaatuiselle työuralle.

12-vuotias Anna lähetetään Sapporosta Hokkaidon maaseudulle parantelemaan astmaansa. Tosin tytön masennusoireet taitavat huolettaa ottoäiti Yorikoa vielä keuhkosairautta enemmän; vähäpuheinen Anna on lakannut hymyilemästä ja käpertyy tiukasti itseensä. Merenrantakylässä Annasta huolehtivat rempseän maanläheiset perhetutut, mutta ystävystyminen kylän tyttöjen kanssa tuntuu vaikealta.

Eräänä iltana Anna tapaa hylätyn näköisen rantakartanon arvoituksellisen asukkaan, Marnien. Tytöistä tulee nopeasti parhaat ystävät. Unenomaiset kohtaamiset toteutetaan nousuveden turvin, ja ihmeellinen Merihovin kartano tuntuu välillä muuttavan muotoaan. Syrjäänvetäytyvä Anna ja eloisa Marnie ovat toistensa vastakohdat. Tyttöjen ystävyydessä mielikuvitus näyttää limittyvän todellisuuteen – Marnie – tyttö ikkunassa tarjoaakin kasvutarinan lisäksi hiukan kummitusjutun tuntua.

Ohjaaja Hiromasa Yonebayashi on tehnyt mittavan uran animaattorina Prinsessa Mononokesta tähän päivään. Herran esikoisohjaus, makeankirpeä peukaloisseikkailu Kätkijät (2010) perustui Mary Nortonin lastenkirjaan. Myös Marnien tarina on brittikirjailijan käsialaa; Joan G. Robinsonin When Marnie Was There ilmestyi vuonna 1967. Se kuvaa pienin keinoin nuoren tytön mielenliikkeitä ja sisäistä maailmaa. Marnie – tyttö ikkunassa huokuu klassista tyttökirjojen tunnelmaa.

Mielenterveyttä, juurettomuutta, kasvukipuja ja kaipuuta kuvataan elokuvassa pehmeästi ja ymmärtävästi. Annan kertomus etenee verkkaisesti ja tunnelmoiden. Vaikka Marnie ei ylläkään Kätkijöiden kiehtoviin visioihin, se on Studio Ghiblille ominainen kahden tunnin pakopaikka liian nopeasti ja aivan väärään suuntaan syöksyvästä maailmasta.

Elokuvan suomenkielisen ääniversion on ohjannut tuttuun tapaan Pekka Lehtosaari. Emma Louhivuori (Anna) ja Jenna Hukkinen (Marnie) suoriutuvat uusasiallisesta dialogista itsevarmasti. Japanilaisella ääniraidalla kuullaan Sara Takatsukia ja Kasumi Arimuraa. Alkuperäisversion tunnuskappale Fine on the Outside on poikkeuksellisesti englanninkielinen. Siitä vastaa amerikkalainen Ghibli-fani ja lauluntekijä Priscilla Ahn.

Marnie – tyttö ikkunassa -elokuvan traileri

Lisää luettavaa