The Matrix Revolutions

Wachowskin veljekset Larry ja Andy ovat järjestäneet marraskuun viidenneksi päiväksi koko maailmalle tilaisuuden pettyä yhtä aikaa. Nykyelokuvan pikkuklassikko Matrixin toinen jatko-osa saapuu tuolloin kankaille kaikkialla, ja trilogia saapuu näin väsähtäneeseen päätökseensä.

5.11.2003 00:00
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.11.2003

Kuten edeltäjänsä Matrix Reloaded, myöskään Matrix Revolutions ei suuremmin selittele aiempia tapahtumia vaan katsojan on hypättävä mukaan liikkuvaan junaan. Reloadedin katsominen on siis suositeltavaa ennen Revolutionsiin syventymistä. Elokuvan alussa kello tikittää edelleen ihmisten yhdyskunta Siionille. Jäljellä ei ole enää kokonaista vuorokauttakaan siihen, kun koneiden valtava armeija puhkaisee itsensä suoraan maankuoren läpi kaupungin kimppuun tavoitteenaan kapinoivien ihmisten tuho.

Matrix Revolutions antaa hyvin vähän painoa juuri niille tekijöille, jotka tekivät alkuperäisestä Matrixista klassikon. Kiehtova, nokkelille kertojille paljon kutkuttavia mahdollisuuksia tarjoava perusidea Matrix -nimisen valtavan simulaation kautta tapahtuvasta lume-elämästä jää todella pieneen osaan uusimmassa tarinassa, kun keskeiseen osaan tarinankuljetuksessa nousee taistelu Siionista oikeassa maailmassa. Tuntuu uskomattomalta, että Wachowskit ovat ensin keksineet jotakin niin nokkelaa kun Matrixin, ja sen jälkeen päättäneet antaa trilogian huipentumassa keskeisimmän roolin tavalliselle paukuttelulle sen ulkopuolella.

Ihmisten taistelu konearmeijaa vastaan tarjoaa toki efektipajoille paljon töitä, kun mielikuvitukselliset aseet ja muut metallinkiiltoiset härvelit sekä hyökkääjien että puolustajien riveissä sylkevät tulta, liikkuvat ja tuhoutuvat ryskyen. Näyttävää ampumista ja tuhoa kuitenkin löytää nykyään jo niin monista toimintaelokuvista, että se saa Matrix Revolutionsin tuntumaan tusinatavaralta.

Siionin puolustus on yhtä riitaisa kuin ennenkin. Taistelun keskeiset hahmot ovat kaikki synkkäilmeisiä ja likaisia resupekkoja, joihin samaistumista vaikeuttaa vielä lisää se, että heidän suihinsa on kirjoitettu dialogia kuin kliseekäsikirjaa apuna käyttäen. Taistelun tuoksinan tuominen laajakankaalle on varmasti ollut kallis ja aikaavievä projekti, mutta sykähdyttänee toden teolla vain 8 – 12 -vuotiaita Playstation-addikteja.

Reloadedin tapaan edelleen äärimmäisen vakavailmeisesti toisiinsa rakastuneet Neo (Keanu Reeves) ja Trinity (Carrie-Anne Moss) sentään lähtevät kahdestaan toteuttamaan omaa missiotaan voittaakseen taistelun koneita vastaan pikemminkin Valitulle suoduin kyvyin ja toteuttaakseen Ennustusta, samaan aikaan kun muut huhkivat sotarintamalla. Nimenomaan Neon ja Trinityn osuudesta tarinaa löytyvätkin elokuvan ainoat hiukan omaperäisemmät ideat ja tilanteet.

Matrix Revolutions on valtaosin monotonista, oikean maailman kalliononkaloissa tapahtuvaa räiskintää, jossa erikoistehosteiden mekaniikka on noussut ideoivaa tarinankuljetusta keskeisempään osaan. Ja mitä tulee trilogiaan hartaasti odotettuun loppuratkaisuun… no, sanotaanko että sen nähtyään ei ole vaikeaa peitellä innostustaan.

Lisää luettavaa