Team America: Maailman poliisi

Team America taistelee terroristeja vastaan amerikkalaisia puolustaen.

28.1.2005 00:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 28.01.2005

Animaatiosarja South Parkin tekijät Trey Parker ja Matt Stone ovat toteuttaneet toisen pitkän elokuvansa 60-luvun kulttisarjan Myrskylinnut tyylisenä nukkeanimaationa. Idea syntyi Parkerin selaillessa umpimähkään televisionsa kanavia ja törmätessä Myrskylintujen jaksoon. Sarja oli hänelle ennestään tuntematon, mutta sen toteutustapa teki häneen välittömästi vaikutuksen. 60-luvun tekniikalla ei kuvista mitenkään pystytty poistamaan lankoja joiden varassa sarjassa esiintyvät nuket liikkuivat. 2000-luvulla tämä ei olisi edes vaikeaa, mutta uskollisina esikuvalle Team American nuket liikkuvat koko ajan täysin selkeästi näkyvien lankojen varassa. Myös juonikuvio on samantapainen, mutta nykyaikaan päivitetty: siinä missä 60-luvun Myrskylinnut suorittivat kansainvälisiä pelastusoperaatioita, 2000-luvun Team America taistelee lujasti terroristeja vastaan miltei yksinomaan amerikkalaisia puolustaen.

Aihe saattaa kuulostaa jo oletusarvoisesti ärsyttävältä, mutta Parkerin ja Stonen keskenkasvuisten poikien huumori etäännyttää katsojan vaivattomasti häiritseviltä yhtymäkohdilta todellisuuteen. Team America ei tosin silti ala kovin hyvin, sillä johdantojakso jossa ryhmä esitellään käytännön toimissa estämässä terroristi-iskua Pariisissa on vaivaannuttavan typerä, ja seuraavaksi tarinan päähenkilö esitellään katsojalle elokuvahistorian ehkä huonoimmalla musikaalinumerolla Everyone Has AIDS, jonka täydellinen epähauskuus on ilmiömäistä.

Team America on menettänyt yhden miehen vahvuudestaan Pariisin operaation yhteydessä, ja tilalle värvätään musikaalitähti Gary Johnston, yksi maailman parhaista näyttelijöistä. Miehistönlisäys tuleekin tarpeeseen, sillä pahat terroristit ovat itsensä Kim Jong Ilin johdolla suunnittelemassa todella suurta tuhoiskua. Se on estettävä, siitäkin huolimatta että itse Michael Moore ja iso lauma Hollywoodin liberaalinäyttelijöitä (Film Actors’ Guild eli F.A.G.) tekevät kaikensa heitelläkseen kapuloita sankarillisen tiimin rattaisiin.

Heikosti sujuneen ensimmäisen varttitunnin jälkeen elokuva pääsee vihdoin vauhtiin ja naurua alkaa irrota oikeasti hauskoista ideoista, kohtauksista ja sutkauksista. Elokuva ei ole South Parkin eikä etenkään sen suorastaan klassikkotasoisen elokuvaversion tasoinen naurupommi, mutta kuitenkin paljon nokkelampi, hauskempi ja vähemmän ärsyttävä kuin mitä olisi etukäteen voinut pelätä. Parhaiten elokuva naurattanee murrosikäisiä poikia tai niitä jotka pystyvät asettumaan vastaavaan mielentilaan runsaan puolentoista tunnin ajaksi. Muille kokemus lienee tuskallinen.

Siinä missä South Park -elokuvan huumori oli suurelta osin myös älyllistä kommentointia yhteiskunnan kaksinaismoralismia kohtaan, Team America menee useammin sieltä missä aita on matalin. Tosin tästä huolimatta siinä viljellään vähemmän kirosanoja vaikka elokuva onkin noin varttitunnin edeltäjäänsä pitempi. Fuck-sanoja Team Americassa on 52 kappaletta, ja muita kirosanoja yhteensä 71 – siis vain alle kolmannes South Park: Bigger, Longer & Uncutin vastaavista lukemista.

Team America häviää South Park -elokuvalle myös toisessa suhteessa. Siinä missä South Park oli täynnä loistavia musiikkinumeroita, ei Team Americassa sellaisia ole ainoatakaan. Kaikki lauluesitykset ovat musiikillisesti mitäänsanomattomia eivätkä niiden sanoituksetkaan ilahduta nokkeluudellaan edes ensikuulemalla, puhumattakaan että ne kestäisivät useampia kuunteluja.

Elokuvan voi huoletta katsoa kokonaan poliittisesta katsantokannasta riippumatta. Päällisin puolin se näyttäisi ehkä tukevan Amerikan oikeistolaista näkemystä siitä, että terrorismia vastaan taistellaan parhaiten hyökkäämällä niihin ulkomaihin joissa sitä sikiää. Team America kuitenkin ilmiselvästi pilkkaa myös tätä ideologiaa. Sen maanpettureiksi rinnastamat liberaalit Hollywood-näyttelijät ovat taas pelkkiä karikatyyrejä, jotka ovat niin kaukana esikuvistaan että vain täydellinen tosikko suuttuisi siitä tavasta jolla heille ilkeillään. ”Matt Damon!”

Lopuksi kuitenkin varoituksen sana elokuvan ainoasta kohtauksesta joka saattaa oikeasti aiheuttaa pahaa mieltä. Alkupuolella nähtävä tulvakohtaus voi synnyttää epämiellyttäviä mielleyhtymiä Kaakkois-Aasian katastrofiin. Kyseessä on pelkkä onneton yhteensattuma, sillä Team America sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa jo yli kaksi kuukautta ennen tuhoisaa tsunamia.

Lisää luettavaa