Genret: Toiminta

Suicide Squad

Kun alla on vuoden 2013 Man of Steel ja aikaisemmin tänä vuonna ilmestynyt Batman v Superman: Dawn of Justice, eivät odotukset DC:n pyrkimyksille kilpailla Marvelin elokuvauniversumin kanssa ole kovin korkealla. Silti Suicide Squad on hienoinen pettymys – mutta lähinnä juuri siinä mielessä, että edelleenkään DC ei mielenkiintoisesta lähtökohdasta huolimatta ole onnistunut tuottamaan elokuvaa, joka saisi kiinnostumaan odotettavissa olevasta Justice League -elokuvasta. Aivottoman tehostetoiminnan saralla Suicide Squad sukeltaa sujuvasti massaan.

Jason Bourne

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun luoma tappokone Jason Bourne nähtiin edellisen kerran vuoden 2007 Medusan sinetissä. Väliin mahtuu tosin yksi elokuva, jolla Medusa-elokuvista yritettiin rakentaa Bondin oloista toimintajännärifranchisea. Aikaisempia Medusa-seikkailuja käsikirjoittaneen Tony Gilroyn ohjaama Medusan perintö ei kuitenkaan muodostunut isoksi hitiksi eikä Jeremy Rennerin Aaron Crossista tullut Bondin ja Bournen tasoista ikonista hahmoa.

Star Trek Beyond

Star Trekin uudelleenlämmittely kaipasi jo pientä piristysruisketta melko heikon Into Darknessin jälkeen. Kolmatta elokuvaa varten pestattiin iso joukko uusia nimiä. J.J. Abrams sekä Roberto Orci saivat väistyä, ja pienimuotoisen tuotantohelvetin päätteeksi käsikirjoittajan pallille istuutui meganörtti Simon Pegg, joka myös näyttelee konemestari Scottya, kaverinaan tv-käsikirjoittaja Doug Young. Ohjaajaksi napattiin taiwanilainen Fast & Furious -miekkonen, Justin Lin. Uusi tekijätiimi tuo mukanaan paljon kaivattua vauhtia ja alkuperäissarjasta tuttua nörttimäistä pöhköyttä.

Tarzanin legenda

Amerikkalaisen kirjailijan Edgar Rice Burroughs’in luoma hahmo Tarzan on ollut suosittu aina ensimmäisen kirjan julkaisusta lähtien vuonna 1912. Tarzanista on tehty lukuisia elokuvia, tv-sarjoja, pelejä jne. Ehkä kaikista ikonisin Tarzanin esittäjä on ollut Johnny Weissmüller, johon kaikkia muita on verrattu.

Central Intelligence

Kikkelivitsejä! Pieruvitsejä! Lounaskeskustelun aikana selitetty juoni! Missä Eddie Murphy on, kun häntä tarvittaisiin – vain hänen karismansa voisi pelastaa tällaisen tuhoontuomitun kamukomediayritelmän. “Älkää vaipuko epätoivoon”, neuvoi paavi Johannes Paavali II. Helppohan hänen on puhua, hänen ei ole tarvinnut katsoa läpi Kevin Hartin elokuvaa.

Independence Day: Uusi uhka

20 vuotta sitten maailma mullistui niin elokuvateattereissa kuin niiden ulkopuolella. Roland Emmerichin ja Dean Devlinin luomassa Independence Day – Maailmojen sota -rymistelyssä avaruuden ilkimykset saapuivat tuhoamaan planeettaamme ennen näkemättömässä mittakaavassa. Se nosti efektipainotteiset katastrofispektaakkelit jälleen muotiin, eikä elokuvateollisuus ole ollut sen jälkeen entisellään. Nyt kaksikko palaa luomaansa – tai tuhoamaansa – maailmaan, jossa on kulunut reaalimaailman tavoin kaksi vuosikymmentä.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

Pari vuotta sitten teattereissa nähtiin hassun hauska räiskintätoimintaleffa Teenage Mutant Ninja Turtles, josta Episodi totesi: ”Hyväksi elokuvaksi sitä ei missään nimessä voi kutsua, mutta sen hyper-energinen mekastusmeno estää ajattelemasta sen lukemattomia puutteita ennen kuin vasta jälkikäteen”. Oli se sitten hyvä tai paha asia, niin jatko-osasta Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows voi sanoa täsmälleen samaa, vaikka ohjaaja on vaihtunut Jonathan Liebesmanista (Titaanien raivo) Dave Greeniin (Earth to Echo). Ohjaajia enemmän näihin tekeleisiin on lyönyt leimansa mega(stus)tuottaja Michael Bay.

X-Men: Apocalypse

Apocalypse on pelottava hahmo Marvel-kustantamon X-Men-jatkumossa. Vuonna 1986 X-Factor-lehdessä ensimmäisen kerran nähty Apocalypse on nimittäin onnistunut lähes yksin tuhoamaan X-Men-sarjakuvat, jotka nyt ovat olennon aiheuttamien temaattisten muutosten, kloonauksien, aikamatkailujen ja vaihtoehtoisten todellisuuksien sekoittumisien ansiosta surullinen retcon-sekasotku, vain varjo yli neljännesvuosisadan takaisista suuruudenajoistaan.

The Nice Guys

Tupakka tupruaa ja autot kärisyttävät pakokaasujaan vuoden 1977 Los Angelesissa. Toiseen niistä on kuitenkin tulossa muutos, mikäli The Nice Gyusia on uskominen. Sen esittelemässä maailmassa on parempi iskeä muita turpaan, jos elämä tarjoaa sitruunoita. Tai sitten voi tehdä niin kuin on oikein ja varautua itse ottamaan selkäänsä. Tämä tuntuu olevan The Nice Guysin härskin ja väkivaltaisen menon ratkiriemukas opetus.

Captain America: Civil War

Supersankarit aiheuttavat tuhoa yksin ja yhdessä, ja erityisesti Avengers-ryhmä on kunnostautunut tällä saralla. Heidän ensimmäisessä elokuvassaan taistelukenttänä oli New York, toisessa eurooppalainen Sokovian kaupunki. Captain America: Civil War -elokuvassa ryhmä metsästää terroristia Nigeriassa, ja takaa-ajo Lagosin kaduilla päättyy sekin siviilien vahingoittumiseen.

London Has Fallen

Antoine Fuquan (Training Day, Southpaw) ohjauksessa Olympos on valloitettu (2013) pohjoiskorealaiset terroristit valtaavat Valkoisen talon ja ottavat presidentin esikuntineen panttivangiksi. Ainoa toivo lepää presidentin turvatiimiin kuuluneen Mike Banningin (Gerard Butler) harteilla, jotka urakoivatkin stalinistisen hirmuvallan edustajista jauhelihaa.

Hardcore

Ilya Naishuller jätti viimein jäähyväiset venäläiselle indie rock -skenelle ja todisti, että elokuvakin voi kärsiä diagnosoimattomasta ADHD:stä. Hänen väkivaltaisessa esikoiselokuvassaan on enemmän energiaa kuin Red Bullia litkineessä Chev Cheliosissa. Ystävän neuvo: popcornin sijaan teatteriin kanattaa ottaa matkapahoinvointitabletteja – tai paperipussi.