Genret: Toiminta

X-Men: Apocalypse

Apocalypse on pelottava hahmo Marvel-kustantamon X-Men-jatkumossa. Vuonna 1986 X-Factor-lehdessä ensimmäisen kerran nähty Apocalypse on nimittäin onnistunut lähes yksin tuhoamaan X-Men-sarjakuvat, jotka nyt ovat olennon aiheuttamien temaattisten muutosten, kloonauksien, aikamatkailujen ja vaihtoehtoisten todellisuuksien sekoittumisien ansiosta surullinen retcon-sekasotku, vain varjo yli neljännesvuosisadan takaisista suuruudenajoistaan.

The Nice Guys

Tupakka tupruaa ja autot kärisyttävät pakokaasujaan vuoden 1977 Los Angelesissa. Toiseen niistä on kuitenkin tulossa muutos, mikäli The Nice Gyusia on uskominen. Sen esittelemässä maailmassa on parempi iskeä muita turpaan, jos elämä tarjoaa sitruunoita. Tai sitten voi tehdä niin kuin on oikein ja varautua itse ottamaan selkäänsä. Tämä tuntuu olevan The Nice Guysin härskin ja väkivaltaisen menon ratkiriemukas opetus.

Captain America: Civil War

Supersankarit aiheuttavat tuhoa yksin ja yhdessä, ja erityisesti Avengers-ryhmä on kunnostautunut tällä saralla. Heidän ensimmäisessä elokuvassaan taistelukenttänä oli New York, toisessa eurooppalainen Sokovian kaupunki. Captain America: Civil War -elokuvassa ryhmä metsästää terroristia Nigeriassa, ja takaa-ajo Lagosin kaduilla päättyy sekin siviilien vahingoittumiseen.

London Has Fallen

Antoine Fuquan (Training Day, Southpaw) ohjauksessa Olympos on valloitettu (2013) pohjoiskorealaiset terroristit valtaavat Valkoisen talon ja ottavat presidentin esikuntineen panttivangiksi. Ainoa toivo lepää presidentin turvatiimiin kuuluneen Mike Banningin (Gerard Butler) harteilla, jotka urakoivatkin stalinistisen hirmuvallan edustajista jauhelihaa.

Hardcore

Ilya Naishuller jätti viimein jäähyväiset venäläiselle indie rock -skenelle ja todisti, että elokuvakin voi kärsiä diagnosoimattomasta ADHD:stä. Hänen väkivaltaisessa esikoiselokuvassaan on enemmän energiaa kuin Red Bullia litkineessä Chev Cheliosissa. Ystävän neuvo: popcornin sijaan teatteriin kanattaa ottaa matkapahoinvointitabletteja – tai paperipussi.

Batman v Superman: Dawn of Justice

Vuonna 2013 ilmestynyt Man of Steel päättyi turruttavaan mätkeeseen, jossa Superman otti yhteen yhtä supervoimaisen pahiksen kanssa. Loputtomalta tuntuvassa taistelussa Superman ja Zod lensivät vuoronperään Metropolisin pilvenpiirtäjien läpi tuhoten niitä lämpökatseillaan. Itsetarkoituksellinen ja itseään toistava tuho onnistui jopa ärsyttämään isoa osaa yleisöstä.

Grimsby

Koomikko Sacha Baron Cohen hallitsee muuntautumisen. Hän on ollut hiphoppari Ali G, kazakstanilainen tv-kasvo Borat, itävaltalainen muotitoimittaja Brüno ja afrikkalainen diktaattori Aladeen, ja kaikki hahmot ovat saaneet oman elokuvansa.

Deadpool

Antisankari Deadpool aloitti Marvel-kustantamon suosituimpien hahmojen joukkoon vievän uransa parodiana DC:n suositusta ylivoimaisia kykyjä omaavasta palkkamurhaajasta ja Marvelin omasta Wolverinesta, jonka 1990-luvulla typerryttäville tasoille viedyt parantumiskyvyt Deadpool nosti vielä uuteen potenssiin. Elokuva esitteleekin ketterän supersankarin, johon konnat eivät osu konetuliaseillaan edes lähietäisyydeltä – ja vaikka osuisivatkin, luotien aiheuttamat reiät parantuvat lähes välittömästi.

Point Break

Vuonna 1991 ilmestynyt, Kathryn Bigelow’n ohjaama toimintaseikkailu Point Break on monelle sen aikoinaan nähneelle elokuvafanille – ja myös tuoreemmille katsojasukupolville – tärkeä elokuva. Niinpä jo ajatus uudelleenfilmatisoinnista on tuntunut masentavalta, vaikka näinä studioiden mielikuvituksettomuuden aikoina se oli vain ajan kysymys.

007 Spectre

Daniel Craig on onnistunut nousemaan Bond-kaanonin suosikiksi Sean Conneryn ja Roger Mooren rinnalle. Craig teki heti ensimmäisessä Bondissaan syvän vaikutuksen vaikka jakoi katsojien mielipiteet. Casino Royalen (2006) James Bond on sosiopaatti, moninaisten traumojen kovettama misogyyninen tappokone, joka vähät välittää kenestäkään. Craigin intensiivinen näyttelijäsuoritus oli pohja täysin uudenlaiselle Bondille.

No Escape – Ei pakotietä

Maailma on amerikkalaisille paha paikka – ainakin elokuvissa. Jos ei maahan ole tunkemassa ulkomaista terroristi- tai rikollisainesta, niin amerikkalaisen ulkomaille lähtiessä hänet todennäköisesti yritetään tappaa tai ainakin hänen perheensä kaapataan.

The Assassin

Taiwanilainen Hou Hsiao-hsien, 68, on Euroopassa poikkeuksellisen arvostettu ohjaaja, jonka elokuvat ovat kilpailleet Cannesin Kultaisesta palmusta peräti seitsemän kertaa. Ohjaaja voitti Venetsian festivaalin pääpalkinnon, Kultaisen leijonan, upealla poliittisella draamallaan A City of Sadness (1989), joka käynnisti Taiwanin historiaa käsittelevän trilogian. Sen keskimmäinen osa The Puppetmaster (1993) vei Houn puolestaan ensi kertaa Cannesiin, jossa filmi voitti juryn palkinnon.