Genret: Toiminta

Jack Reacher: Paluu päämajaan

Lee Child on vuodesta 1997 alkaen kirjoittanut jo 21 Jack Reacher -jännäriä, eli niitä on ilmestynyt tasaiseen vähintään yksi vuodessa -tahtiin. Lisäksi hahmo on seikkaillut useassa novellissa. Kyseessä ei siis ole mikään ajan kanssa kypsytelty korkeakultturinen teossarja, vaan rehellistä kioskikirjallisuutta, joka toistaa hyväksi havaittua kaavaa. Suurimmassa osassa niistä entinen upseeri kiertää Yhdysvaltoja ja joutuu erehdyksen tai lavastuksen vuoksi syytetyksi murhasta – välillä niin käy vaihtelun vuoksi jollekulle muulle, jonka syyttömyyttä Reacher ryhtyy todistamaan. Salapoliisityö tapahtuu pääasiassa nyrkein.

Samurai Rauni Reposaarelainen

Psykedeelisistä bändeistään Circle ja Kuusumun profeetta tuttu runosielu Mika Rättö tykittää esikoiselokuvallaan valkokankaan täydeltä tiukkaa samuraifilosofiaa ja surrealistista rappio- ja deekufantasiaa. Japanin runolliset maisemat ovat vain vaihtuneet kotosuomen, tai oikeastaan Meri-Porin näköaloihin. Kuin jin ja jang tasapainottavat komeat merimiljööt ja törkyiset kaatopaikat sujuvasti toisiaan.

Deepwater Horizon

Meksikonlahdella sattui vuonna 2010 yksi kaikkien pahimpia öljyonnettomuuksia, kun Deepwater Horizon -porauslautalla syttyi räjähdysmäinen tulipalo, eikä henkilövahingoilta vältytty. Tositapahtumiin perustuvassa katastrofielokuvassa Mark Wahlberg esittää porauslautalla sähköteknikkona työskentelevää Mike Williamsia, joka taistelee urheasti paitsi oman myös työtovereittensa hengen puolesta. Kurt Russellin esittämä työnjohtaja Jimmy Harrell on vähintään yhtä maanläheinen äijä paksuine kahvaviiksineen. John Malkovichille on taas annettu roistomaisen korporaatiomiehen rooli.

The Magnificent Seven

Pienen maanviljelijäyhteisön suojelijoiksi palkatuista sankareista kertova Seitsemän samuraita on Akira Kurosawan klassikko vuodelta 1954. Vuonna 1960 John Sturges ohjasi siitä amerikkalaisen version 7 rohkeaa miestä, jossa samuraiaikaan sijoitetun alkuperäisteoksen tapahtumat siirrettiin villiin länteen. Nyt Antoine Fuqua (Training Day, Southpaw) on tehnyt tarinasta oman näkemyksensä, joka on yhtä paljon versionti Kurosawan teoksesta kuin Sturgesin elokuvan uudelleenfilmatisointi.

Skiptrace

Renny Harlinin uralla on ollut jyrkkiä nousuja ja laskuja. Die Hard 2 ja Cliffhanger – kuilun partaalla liitetään Harlinin nimeen, ja ne olivat valtavia menestyksiä. Harlinin isoista toimintahiteistä on kuitenkin jo yli 20 vuotta aikaa. Vuonna 2013 ilmestynyt fantasiaseikkailu Legend of Hercules ei tullut Suomessa edes teattereihin.

Suicide Squad

Kun alla on vuoden 2013 Man of Steel ja aikaisemmin tänä vuonna ilmestynyt Batman v Superman: Dawn of Justice, eivät odotukset DC:n pyrkimyksille kilpailla Marvelin elokuvauniversumin kanssa ole kovin korkealla. Silti Suicide Squad on hienoinen pettymys – mutta lähinnä juuri siinä mielessä, että edelleenkään DC ei mielenkiintoisesta lähtökohdasta huolimatta ole onnistunut tuottamaan elokuvaa, joka saisi kiinnostumaan odotettavissa olevasta Justice League -elokuvasta. Aivottoman tehostetoiminnan saralla Suicide Squad sukeltaa sujuvasti massaan.

Jason Bourne

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun luoma tappokone Jason Bourne nähtiin edellisen kerran vuoden 2007 Medusan sinetissä. Väliin mahtuu tosin yksi elokuva, jolla Medusa-elokuvista yritettiin rakentaa Bondin oloista toimintajännärifranchisea. Aikaisempia Medusa-seikkailuja käsikirjoittaneen Tony Gilroyn ohjaama Medusan perintö ei kuitenkaan muodostunut isoksi hitiksi eikä Jeremy Rennerin Aaron Crossista tullut Bondin ja Bournen tasoista ikonista hahmoa.

Star Trek Beyond

Star Trekin uudelleenlämmittely kaipasi jo pientä piristysruisketta melko heikon Into Darknessin jälkeen. Kolmatta elokuvaa varten pestattiin iso joukko uusia nimiä. J.J. Abrams sekä Roberto Orci saivat väistyä, ja pienimuotoisen tuotantohelvetin päätteeksi käsikirjoittajan pallille istuutui meganörtti Simon Pegg, joka myös näyttelee konemestari Scottya, kaverinaan tv-käsikirjoittaja Doug Young. Ohjaajaksi napattiin taiwanilainen Fast & Furious -miekkonen, Justin Lin. Uusi tekijätiimi tuo mukanaan paljon kaivattua vauhtia ja alkuperäissarjasta tuttua nörttimäistä pöhköyttä.

Tarzanin legenda

Amerikkalaisen kirjailijan Edgar Rice Burroughs’in luoma hahmo Tarzan on ollut suosittu aina ensimmäisen kirjan julkaisusta lähtien vuonna 1912. Tarzanista on tehty lukuisia elokuvia, tv-sarjoja, pelejä jne. Ehkä kaikista ikonisin Tarzanin esittäjä on ollut Johnny Weissmüller, johon kaikkia muita on verrattu.

Central Intelligence

Kikkelivitsejä! Pieruvitsejä! Lounaskeskustelun aikana selitetty juoni! Missä Eddie Murphy on, kun häntä tarvittaisiin – vain hänen karismansa voisi pelastaa tällaisen tuhoontuomitun kamukomediayritelmän. “Älkää vaipuko epätoivoon”, neuvoi paavi Johannes Paavali II. Helppohan hänen on puhua, hänen ei ole tarvinnut katsoa läpi Kevin Hartin elokuvaa.

Independence Day: Uusi uhka

20 vuotta sitten maailma mullistui niin elokuvateattereissa kuin niiden ulkopuolella. Roland Emmerichin ja Dean Devlinin luomassa Independence Day – Maailmojen sota -rymistelyssä avaruuden ilkimykset saapuivat tuhoamaan planeettaamme ennen näkemättömässä mittakaavassa. Se nosti efektipainotteiset katastrofispektaakkelit jälleen muotiin, eikä elokuvateollisuus ole ollut sen jälkeen entisellään. Nyt kaksikko palaa luomaansa – tai tuhoamaansa – maailmaan, jossa on kulunut reaalimaailman tavoin kaksi vuosikymmentä.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows

Pari vuotta sitten teattereissa nähtiin hassun hauska räiskintätoimintaleffa Teenage Mutant Ninja Turtles, josta Episodi totesi: ”Hyväksi elokuvaksi sitä ei missään nimessä voi kutsua, mutta sen hyper-energinen mekastusmeno estää ajattelemasta sen lukemattomia puutteita ennen kuin vasta jälkikäteen”. Oli se sitten hyvä tai paha asia, niin jatko-osasta Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows voi sanoa täsmälleen samaa, vaikka ohjaaja on vaihtunut Jonathan Liebesmanista (Titaanien raivo) Dave Greeniin (Earth to Echo). Ohjaajia enemmän näihin tekeleisiin on lyönyt leimansa mega(stus)tuottaja Michael Bay.