Avaruushirviöt hyökkäävät! Elokuvien parhaat maapallon valloitukset listattu

Listasimme tällä kertaa parhaat avaruusolentojen hyökkäykset elokuvissa. Kyseessä on nimenomaan hyökkäys maapallolle tai tavalla tai toisella jo tapahtunut maapallon valloitus. Poissa ovat siis ihmisten kimppuun hyökkääminen avaruudessa, toisella planeetalla tai yleensä jossain muualla. Muutenhan esimerkiksi Starship Troopers olisi kärjessä.

18.8.2016 13:14

Haaksirikko tai muu tahaton maapallolle päätyminen ei nyt kelvannut. Jälkeenjääneet (sanan kirjaimellisessa merkityksessä) E.T:t ja District 9:n tai Alien Nationin pakolaiset jäivät siis laskuista. Vaikka planeetallemme päätynyt olento tuhoa aiheuttaisikin a’la Cloverfield, vaadittiin listalle pääsemiseen harkittu hyökkäystoimi.

10 Lentävien lautasten hyökkäys (1956)

10
1950-luku oli maapalloa ja etenkin amerikkalaista elämäntapaa uhkaavista avaruusolennoista kertovien elokuvien kulta-aikaa. Sitä on sittemmin selitetty ties millä kommunismin ja muun ulkopuolelta tulevan pelolla.

Hyvää viihdettä se joka tapauksessa tuotti, kuten elokuvan, jossa lentävät lautaset saapuvat maapallolle ja älykkään tiedemiehen kautta vaativat ihmisten antautumista. Tai muuten.

Rehellisesti sanottuna Lentävien lautasten hyökkäys olisi melko keskinkertainen scifi-jännäri ilman tehostenero Ray Harryhausenia. Hän esimerkiksi animoi avaruusalusten tuhon jäljet tiili tiileltä! Listalle elokuvan nosti myös hauska yhdennäköisyys Independence Dayn kanssa: hyökkääjät tuhoavat eri maiden maamerkkejä ja ihmisten on keksittävä keino ohittaa aluksia suojeleva voimakenttä.

 

9 It Conquered the World (1956)

09
Jos Lentävien lautasten hyökkäys -elokuvan suola olivat sen erikoistehosteet, Roger Cormanin pikahalpis It Conquered the World osoittaa, että onnistuessaan hyvä tieteisjännäri ei kummempia efektejä kaipaa.

Venuksesta saapunut, ilkeää kesäkurpitsan puolikasta muistuttava olento ottaa radion välityksellä yhteyttä Lee Van Cleefin esittämään katkeroituneeseen tiedemieheen. Tämä uskoo olennon olevan tuomassa rauhaa ja järjestystä maapallolle hävittämällä kuohuntaa aiheuttavat tunteet ihmisistä. Oikeasti se kunnon kommunistin tavoin kuitenkin haluaa vain aivopestä ihmiskunnan orjikseen.

It Conquered the World viihdyttää erityisesti hyviä huonoja elokuvia pitävistä katsojista, jotka arvostavat mahtipontista dialogia ja puisevaa näyttelemistä. Samalla se onnistuu kyynisyydessään ja valmiudessaan sankarienkin läheisten uhraamiseen olemaan oikeasti jännittävä ja vaikuttava vainoharhatrilleri. Päivän pelastava Peter Graves lienee nykykatsojille tuttu Hei me lennetään -komedioiden lentokapteenina.

 

8 Signs (2002)

08
Vuoden 1999 yliluonnollinen mysteeri Kuudes aisti oli valtava maailmanlaajuinen hitti. Kun Unbreakable – Särkymätön (2000) ei iskenyt samalla tavalla, alkoi Signsin aikaan olla jo luvallista mätkiä M. Night Shyamalania. Onhan Signs välillä todella naurettava ja sen ”henkinen” taustakaari sekä rautalangasta väännetty että silti mitään selittämätön. On kuitenkin aivan väärin sanoa, etteikö Signs olisi hyvin rakennettu ja oikeasti jännittävä tieteiskauhuilu.

Vaimonsa ja uskonsa menettänyt mies havahtuu pienten, pelottavien enteiden jälkeen perheineen avaruusolentojen hyökkäykseen. Maailmanlaajuisten näyttävien taistelujen sijaan yhteenotto kulminoituu selviytymistaisteluksi perheen eristyksiin joutuneessa kotitalossa. Lopussa tarinan langat on sidottu yhteen piti niistä tai ei.

 

7 Maailmojen sota (1953)

07
H.G. Wellsin tieteistarinoita on filmatisoitu useaan otteeseen, mutta niistä tunnetuimmat ja parhaat ovat syntyneet hänen klassisesta romaanistaan Maailmojen sota. Byron Haskinin ohjauksessa tv- ja elokuvalegenda Gene Barry saa todistaa, kuinka maahan alkaa pudota metallisylintereitä, joista pian kuoriutuu avaruusolentojen tuhokoneita, jotka ihmisten teknologian mykistettyään alkavat kylvää kuolemaa lämpösäteillään.

Ihmiset yrittävät piileskellä voimakenttiensä suojaamilta hyökkääjiltä. Muut selviytyjät saattavat osoittautua niitäkin vaarallisemmiksi, kunnes odottamaton käänne ratkaisee taiston.
Haskinin elokuva voitti oscarin efekteistään. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa tarina sai jatkoa tv-sarjan muodossa, ja vuonna 2005 Steven Spielberg teki tarinasta yllättävän synkän mutta toimivan ja jännittävän uudelleenfilmatisoinnin.

 

6 Pahan kehä (1988)

06
Tehtyään 1970-luvun puolivälistä 1980-luvun puoliväliin upeita ja edelleen vaikutusvaltaisia tieteis-, kauhu- ja toimintaelokuvia John Carpenter tuntui haluavan vaihtaa suuntaa. Hän toi Pahan kehä -elokuvan tieteiskehykseen varhaisten elokuviensa satiiria, mutta lopputulos ei miellyttänyt suurta yleisöä samalla tavalla kuin suoraviivaisemmat kauhuseikkailut. Pahan kehä on silti erittäin kiinnostava ja hauska – vaikka välillä tahattomastikin – tieteisjännäri.

Carpenterin näkemys avaruusolentojen maailmanvalloituksesta on siinä mielessä kiinnostava, että se on jo tapahtunut – ihmiset eivät vain ole huomanneet sitä. Työpaikasta ja leipäjonosta toiseen vaeltava mies huomaa ympäristössään outoja asioita ja erikoiset lasit löydettyään saa vastauksen: valtaapitävät ja virkavallan edustajat ovat itse asiassa alieneita, jotka pitävät ihmiskunnan säyseänä alitajuisin viestein.

 

5 Avaruuden pirut (1953)

05
Ukkosmyrsky herättää pienen David-pojan, joka ikkunasta katsoessaan näkee lentävän lautasen laskeutuvan kotinsa lähelle. Häntä eivät (tietenkään) usko niin vanhemmat kuin poliisikaan, vaikka ihmisiä katoaa ja he alkavat käyttäytyä kylmästi ja vihamielisesti. Kaiken takana on avaruusolento, Marsista saapunut telepaattinen valloittaja, joka hallinnoi vihreiden mutanttien laumaa ja saa ihmisetkin valtaansa oudoilla kristalleilla, jotka aiheuttavat uhrin kuoleman mikäli tämä jää kiinni.

Hurjalla suomenkielisellä nimellä varustettu Invaders From Mars on mielenkiintoinen tapaus siinä mielessä, että siinä on lapsisankari. Lisäksi elokuva käyttää kekseliäitä, edelleen hauskasti toimivia kamerakikkoja tunnelman ja efektien luomiseksi.

Davidia näytellyt Jimmy Hunt esitti aikuisena poliisipäällikköä Tobe Hooperin vuoden 1986 uudelleenfilmatisoinnissa Vaara vieraalta planeetalta.

 

4 Ruumiinryöstäjät (1956)

bodysnatchers 1956 review
Tohtorismies ihmettelee outoa hysteriaepidemiaa: useat ihmiset väittävät, että heidän läheisensä eivät ole sitä miltä he näyttävät vaan täydellisiä kopioita itsestään. Kun outojen jättiläispalkojen sisältä alkaa löytyä ihmiskopioita, hän alkaa kuitenkin epäillä, että ihmisiä korvataan näiden nukkueassa avaruusolennoilla. Joutuessaan itsekin epäillyksi massahysterian uhriksi tohtori havaitsee, että kopiointi on saanut jo valtavat mittasuhteet.

Ruumiinryöstäjät (Invasion of the Body Snatchers) on lähes sietämättömän jännittävä vainoharhatrilleri. Myöhemmin Clint Eastwoodin luotto-ohjaajaksi muodostuneen Don Siegelin elokuva on tehty uusiksi pariinkin otteeseen: Philip Kaufman teki vuonna 1978 hienon ja Oliver Hirschbiegel vuonna 2007 kamalan version.

 

3 Edge of Tomorrow (2014)

03
Avaruusolennot ovat jo lähes voittaneet sodan ihmisiä vastaan. Englannissa suunnitellaan ratkaisevaa maihinnousua kanaalin yli Manner-Euroopan jo vallanneita olentoja vastaan. Vain muutama oikeanlaisen alienin verta päälleen saanut ihminen tietää, että hyökkääjien menestyksen salaisuus on kyky tappion hetkellä oppia siitä ja kääntää aikaa taaksepäin.

Niinpä ihmiskunnalla ei ole mahdollisuutta voittaa, mutta vastaavan kyvyn saanut ihminen pystyy yhä uudelleen kuolemalla hiljalleen hiipimään kohti alienien heikkoa kohtaa – ja samalla elämään kokonaisen ihmissuhteen yhdessä päivässä.

On suorastaan rikollista, ettei Edge of Tomorrow menestynyt ansaitsemallaan tavalla. Suomessakin se sai vain suht vaatimattomat 55 000 katsojaa.

 

2 Independence Day: Maailmojen sota (1996)

02
Oikeasti 20 vuoden takainen alkuperäinen Independence Day ei ole mikään merkkitapaus elokuvaksi. Silti se on virstanpylväs tuhoelokuvien saralla, ja edelleen sen osuessa kohdalle kanavie selaillessa sitä jämähtää katsomaan. Sen henkilöhahmot ja perinteiset pienoismallitehosteet ovat vanhentuneet yllättävän vähän, vaikka nykyään nopeatempoisempaa kerrontaa suosittaisiinkin.

Elokuvaa suunnitellessaan Roland Emmerich ja Dean Devlin kiinnittivät huomiota siihen, että yleensä alienit pitivät matalaa profiilia matkattuaan valovuosien päästä valloittamaan Maata. Niinpä he valitsivat päinvastaisen lähestymistavan: kymmenien kilometrien läpimittaiset alukset asettuvat häpeilemättä leijumaan isojen asuinkeskittymien päälle. Myös niiden aiheuttama tuho oli aikoinaan ennen näkemätöntä. Tokihan maapallon maamerkkejä oli tuhottu aikaisemminkin (ks. vaikka listan ensimmäinen nimike), mutta ei tällaisessa mittakaavassa. Silti hävitys ei ollut vain itsetarkoituksellisen ylenpalttista, jollaiseksi se tätä nykyä on muodostunut, vaan korosti ihmiskunnan altavastaajan asemaa.

 

1 Mars hyökkää! (1996)

01
Independence Day sai tietysti ensi-iltansa kesällä Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivän alla. Joulun tietämissä teattereihin saapui Tim Burtonin avaruussotakomedia, joka olisi hyvinkin voinut olla sen parodia. Mars hyökkää! -elokuvan taustalla oli kuitenkin 1960-luvun alussa julkaistu pahennusta herättänyt väkivaltainen keräilykorttisarja. Keräilykorttikunnianosoituksen ohella elokuva oli myös parodia 1950-luvun tieteiselokuvista hyödyntäen niiden kuvastoa ja henkilökaartia maapallon johtajista tiedemiehiin ja sotilaisiin.

Maapallon päättäjät ja kansalaiset haluavat epätoivoisesti uskoa, että lentävien lautasten armadalla saapuneet marsilaiset ovat rauhan asialla, vaikka nämä surutta teurastavat niin ihmisiä kuin esimerkiksi karjaakin. Vastarintaan herätään vasta kun se on liian myöhäistä ja tuholaiset suorastaan leikittelevät tuttujen maamerkkien tuhoamisella. Onneksi nimekkään näyttelijäkaartin ohella ihmiskunnalla on jälleen puolella niin onnea kuin odottamaton valttikorttikin.

Tasan eivät käy onnen lahjat. Independence Day oli Suomen katsotuin elokuva vuonna 1996 yli 430 000 katsojallaan, kun Burtonin näkemys (joka meillä tosin sai ensi-iltansa vasta vuoden 1997 helmikuussa) sai tyytyä täällä 51 000 katsojaan.

Lisää luettavaa