Elokuvahistorian karmeimmat taloudelliset leffaflopit kautta aikojen – katso Top 10

24.9.2015 18:30

Nämä elokuvat osoittautuivat elokuvastudioiden painajaisiksi ja katsojien kauhistuksiksi.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Taistelukenttä Maa (2000)

battlefield

Budjetti: $ 73 000 000
Lipputulot: $ 29 725 663

John Travolta tunnetaan Tom Cruisen ohella innokkaana skientologina. Travoltan pitkäaikainen haave oli tehdä filmatisointi skientologian perustajan L. Ron Hubbardin tieteisromaanista Taistelukenttä Maa (Battlefield Earth). Isot elokuvastudiot eivät kuitenkaan kiinnostuneet konseptista. Lopulta rahoittajaksi lähti sittemmin konkurssiin mennyt riippumaton elokuvayhtiö Franchise Pictures, joka tunnettiin lähinnä b-luokan toimintaelokuvista. Lopputulos oli paitsi valtava taloudellinen takaisku myös yksi kaikkien aikojen haukutuimmista elokuvista.

9. The Postman (1997)

Postman8

Budjetti: $ 80 000 000
Lipputulot: $ 17 626 234

Kevin Costner oli 1990-luvun alkupuolella yksi Hollywoodin juhlituimpia nimiä. Tanssii susien kanssa toi Costnerille mainetta sekä näyttelijänä että vakavasti otettavana ohjaajana. Waterworldin (1995) jälkeen Costnerin ura kääntyi alamäkeen. David Brinin post-apokalyptisen tieteisromaanin kolmituntinen filmatisointi sai kriitikoilta tyrmäävän vastaanoton. Costner muuttui Oscar-gaalan kuninkaasta huonoille elokuvien jaettavien Razzie-palkintojen suurvoittajaksi.

8. Vapauden voitto (1985)

revolution

Budjetti: $ 28 000 000
Lipputulot: $ 358 574

Brittiohjaaja Hugh Hudsonin esikoispitkä Tulivaunut (1981) oli valtava menestys ja Oscar-voittaja. Hudsonin neljä vuotta myöhemmin ohjaama Vapauden voitto (Revolution) oli Tulivaunujen täydellinen vastakohta. Yhdysvaltain sisällissotaan sijoittuva näyttävä tuotanto filmattiin muhkean budjetin turvin, ja päätähdeksi pestattiin Al Pacino. Elokuvaa ei kuitenkaan mennyt katsomaan juuri kukaan. Pacino piti Vapauden voiton jälkeen neljän vuoden tauon elokuvista.

7. Ishtar (1987)

ishtar - comedy fest

Budjetti: $ 55 000 000
Lipputulot: $ 14 375 181

Warren Beatty oli 1980-luvulla uransa huipulla. Vuosikymmenen loppupuolella tuli kuitenkin paha takaisku, kun Beatty halusi tehdä elokuvan koomikkoneroksi julistetun Elaine Mayn ohjauksessa. Kahdesta Marokkoon keikalle lähtevästä muusikosta (Beatty ja Dustin Hoffman) kertova elokuva julistettiin flopiksi jo kuvausten aikana. Lehdissä kirjoitettiin laajalti Mayn ja Beattyn riidoista ja aavikolla kuvatun elokuvan ongelmallisesta tuotannosta. Lippukassoillakin elokuva oli katastrofi, ja se muistetaan lähinnä huonosta maineestaan.

6. Suoraan sydämestä (1982)

One from the Heart 1982

Budjetti: $ 26 000 000
Lipputulot: $ 636 796

Francis Ford Coppolan musikaalin Suoraan sydämestä (One from the Heart)piti olla pienen budjetin elokuva ja vastakohta hillittömän kalliille Coppola-tuotannoille kuten Ilmestyskirja. Nyt. Suuruudenhulluus kuitenkin heräsi kuvausten aikana, ja budjetti yli kymmenkertaistui, kun ohjaaja halusi rakennuttaa mahdollisimman paljon oikeaa Las Vegasia muistuttavat lavasteet.  Elokuvasta tulikin visuaalisesti näyttävä, mutta yleisö ei sille lämmennyt. Coppola joutui vuosia tekemään elokuvia tilaustöinä vain maksaakseen takaisin kärsimiään tappioita.

5. Suhteet sekaisin (2001)

suhteet_sekaisin

Budjetti: $ 90 000 000
Lipputulot: $ 10 372 291

Romanttisessa komediassa Suhteet sekaisin (Town & Country) on nimekäs näyttelijäkaarti: Warren Beatty, Diane Keaton, Goldie Hawn ja monia muita. Käsikirjoitus ei ollut kuvausten aikana täysin valmis, joten näyttelijät oli palkattava uusintakuvauksiin vuoden tauon jälkeen täydellä palkalla. Jo alun perin romanttiseksi komediaksi kalliin elokuvan budjetti yli kaksinkertaistui, eikä siitä saatu kaikesta moninkertaisesta työstä huolimatta kasaan kunnon pakettia. Markkinointivaiheessa dollarihanat pistettiin lopulta kiinni, ja elokuva meni suurelta yleisöltä täysin ohi.

4. Pluto Nash (2002)

pluto_nash

Budjetti: $ 100 000 000
Lipputulot: $ 7 103 973

Ron Underwoodin ohjaaman tieteiskomedian nimiosaan palkattiin Eddie Murphy, mutta se ei riittänyt takaamaan taloudellista menestystä. Käsikirjoitus kävi läpi monia muutoksia ennen filmatisointia, eikä se valmistuttuaankaan kelvannut elokuvastudiolle. Pluto Nashia pidettiin pari vuotta hyllyllä ennen julkaisua. Lähes kaikki elokuvan nähneet ihmiset ovat inhonneet sitä. Tosin heitä ei ole kovin paljon. Murphy vitsailikin Pluto Nashista sanoen, että ”tunnen ne pari kolme ihmistä jotka pitivät elokuvasta”.

3. The Alamo (2004)

alamo

Budjetti: $ 107 000 000
Lipputulot: $ 25 820 000

Alun perin Ron Howardin (Da Vinci -koodi) piti ohjata The Alamo, mutta hän vaati elokuvalle valtavaa 200 miljoonan dollarin budjettia, eikä siihen suostuttu. Howard jäi kuitenkin mukaan tuottajan ominaisuudessa, kun ohjaajaksi pestattiin Teksasin oma poika John Lee Hancock, jolle riitti budjetiksi ”vain” 107 miljoonaa. Ensi-illan aikoihin suuri amerikkalaisyleisö meni The Alamon sijaan katsomaan Mel Gibsonin Passion of the Christia. Hancockin näkemys Alamon taistelusta aiheutti tuotantobudjettiaan vastaavan summan tappiota.

2. Kurkunleikkaajien saari (1995)

Cutthroat_island

Budjetti: $ 98 000 000
Lipputulot: $ 18 517 322

Renny Harlinin elokuvien yhteenlaskettu bruttotuotto on yli miljardi dollaria. Tosin suurimmat potit ovat tulleet yli 20 vuotta sitten ilmestyneillä elokuvilla Die Hard 2 ja Cliffhanger. Muutama vuosi niiden jälkeen ilmestynyt Kurkunleikkaajien saari on sen sijaan yksi elokuvahistorian suurimpia kaupallisia epäonnistumisia. Rennylle jäi siitä käteen kyseenalainen kunnia päästä Guinnessin ennätysten kirjaan kaikkien aikojen suurimman leffaflopin ohjaajana.

1. Portti ikuisuuteen (1981)

heavens_gate

Budjetti: $ 44 000 000
Lipputulot: $ 3 484 331

Vuoden 1979 alkupuolella Michael Cimino oli juhlittu elokuvaohjaaja. Hänen Vietnam-draamansa Kauriinmetsästäjä voitti viisi Oscaria. Sen menestyksen jälkimainingeissa hän sai käyntiin unelmaprojektinsa, eeppisen lännenelokuvan Portti ikuisuuteen (Heaven’s Gate). Cimino oli jo Kauriinmetsästäjissä ylittänyt aikataulun ja budjetin, mutta Portti ikuisuuteen -elokuvan aikoihin ohjaajan kerrottiin menettäneen suhteellisuudentajunsa täysin: kuudentena kuvauspäivänä elokuva oli viisi päivää aikataulusta jäljessä.  Budjetti nelinkertaistui. Vastaanotto oli katastrofi, eikä lähes nelituntinen elokuva kelvannut yleisölle lyhempänäkään versiona.

Lisää luettavaa