Mikä on kaikkien aikojen paras meriseikkailu? Katso Top 10

9.2.2016 16:00

Ron Howardin Kamppailu merta vastaan sai toimituksen miettimään muita meriseikkailuja. Niitä alkoikin löytyä sen verran, että syntyi idea koostaa Top 10 -lista niistä.

Jälleen kerran valinnoissa jouduttiin tekemään raakojakin rajauksia. Esimerkiksi Tappajahai sisältää yhden kaikkien aikojen seikkailun merellä, mutta sitä ei hyväksytty suoranaiseksi meriseikkailuelokuvaksi, koska päähenkilöt viettävät loppujen lopuksi ison osan elokuvasta kuivalla maalla.

Myös suoranaiset sotaelokuvat päätettiin jättää pois laskuista. Tämä vaikutti varsinkin mukaan haluttuun sukellusvenekategoriaan, joka tuntui koostuvan puhtaasti sotaoperaatioiden kuvauksista. Onneksi sieltäkin löytyi yksi huima meriseikkailu. Sodan ei aiheena kuitenkaan annettu häiritä, mikäli se ei noussut etualalla vaan oli lähinnä elokuvan taustalla toimiva motivoiva tekijä.

Teksti: Jouni Vikman

Titanic (1997) Directed by James Cameron Shown: Last lifeboats leaving Titanic at the 11th hour

10. Titanic (1997)

Seikkailu on ehkä hieman väärä sana kuvaamaan Titanicin tarinaa. Kyseessä on ennemminkin kaikkien aikojen merilegenda. Lisäksi elokuvassa ei niinkään ole kyse siitä, että kynnetään merta, vaan siitä, että laiva muodostaa suljetun ympäristön, jossa ihmiset seikkailevat draaman tapahtumien kietoutuessa toisiinsa.

James Cameronin aikoinaan suorastaan vallankumouksellinen ja edelleenkin näyttävä visio maailman tunnetuimmasta merenkulun tragediasta on toteutettu niin hienosti, että paikka kaikkien aikojen meriseikkailujen joukossa on ansaittu. Ja loppujen lopuksi, kun luonto on osoittanut voimansa ihmisen omahyväisen itsevarmuuden rinnalla, jää jäljelle kaikkien hyvien merielokuvien kiteytetty ydin: ihminen meren äärettömyyden armoilla.

09

9. Piin elämä (2012)

Vaikka elokuvan kehystarina ja varsinaisen kertomuksen alku ovat tiukasti sidottu kuivalle maalle, on nuoren Piin (Suraj Sharma) symbolinenkin selviytymistaistelu selvästi meriseikkailu. Piin perhe on muuttamassa Kanadaan omistamansa eläintarhan kanssa. Matka kuitenkin keskeytyy, kun heidän käyttämänsä rahtialus uppoaa myrskyssä. Pii on ainut pelastusveneeseen selviytyvä matkustaja – tai ainakin ihminen.

Suositun kirjan kolmiulotteinen toteutus on ehkä kirjaimellisempi kuin alkuteos, mutta toisaalta elokuva on media, jossa tapahtumia pitää näyttää ja käsitellä eri tavalla kuin kirjoissa. Niissä asioita on helpompi jättää auki. Mutta nekin tahot, jotka ovat kritisoineet Piin elämää, tunnustavat sen ansaitsevan kaikki teknisistä ansioista saadut palkintonsa. Siinä yhdistyykin meren kauheus ja kauneus.

08

8. Pelastusvene (1944)

Alkaa vaikuttaa siltä, että kaikkien aikojen meriseikkailujen joukkoon pääseminen edellyttää haaksirikkoa muodossa tai toisessa. Pelastusveneen alussa onnettomuus on jo tapahtunut, kun amerikkalaisia ja englantilaisia matkustajia kuljettanut alus ja saksalainen sukellusvene ovat ottaneet yhteen. Mukana on saksalainen merimies, jota muut epäilevät heidät upottaneen sukellusveneen kapteeniksi.

Jännitteistä huolimatta pelastautuneet pyrkivät käyttäytymään sivistyneesti ja pitämään huolta apua tarvitsevista. Henkilökohtaisten tragedioiden paineet, epäluulot ja epätoivo alkavat kuitenkin vaatia veronsa, kun pelastus antaa odottaa itseään.

Sodan aikaisessa Yhdysvalloissa Alfred Hitchcockia arvosteltiin saksalaisten esittämisestä liian myönteisessä valossa verrattuna liittoutuneiden edustajiin. Nykyään pienimuotoinen rajatun tilan jännäri on nostettu jo suurempaan arvoon.

07

7. Merihaukka (1940)

Toinen maailmansota muutti maailmaa nopeasti. Hitchcockin sotajännäristä ei tarvitse mennä kovin monta vuotta taaksepäin, kun meriseikkailut olivat vielä iloluontoista eskapismia vaikka taustalta löytyisikin historiallisesti todellinen imperiumien valtataistelu.

Aikansa suurin elokuvaidoli Errol Flynn esittää bukkaneeria, valtiojohdon epävirallisessa siunauksessa toimivaa merirosvoa, joka 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa verottaa Englannin kanssa merien ja sitä kautta maailman hallinnasta kilpailevan Espanjan kauppalaivastoa. Sankarikapteenin rooli oli Flynnille jo tuttua.

Merihaukassa viihdytään myös kuivalla maalla, erityisesti Englannin hovissa, mutta sen merikohtaukset taisteluineen ovat niin vetäviä, että se on pakko sisällyttää listalle. Lisäksi katsojaa hemmotellaan purjelaivojen lisäksi myös kohtauksilla orjakaleerilla.

06

6. Master and Commander – Maailman laidalla (2003)

Patrick O’Brianin moniosaiseen kirjasarjaan perustuva meriseikkailu on kuin moderni versio Errol Flynnin sankarikapteenielokuvista. Mielikuvaa lisää se, että pääosassa on tuolloin vielä lähes vastaavanlaista suosiota nauttinut Russell Crowe.

Crow on brittiläisen Surprise-sota-aluksen kapteeni ”Lucky Jack” Aubrey 1800-luvun alkuvuosina. Iso-Britannia käy sotaa Napoleonin Ranskaa vastaan, ja Aubrey ottaa henkilökohtaiseen tähtäimeensä ranskalaisalus Acheronin, joka ryövää brittien valaanpyyntialuksia. Elokuvan alussa tukevarakenteisempi ja nopeampi Acheron lähes tuhoaa Surprisen, joten kapteeni Aubreyn on oltava takaa-ajossaan ovela. Suora sotilaallinen yhteenotto olisi tuhoisaa briteille, joten tarvitaan niin oveluutta kuin onneakin.

Captain and Commander onnistuu klassisen meriseikkailun päivittämisen nykyaikaiseksi viihteeksi. Se sisältää moderneja, synkempiä elementtejä, mutta on silti myös hengästyttävää viihdettä.

05

5. Kapina laivalla (1935)

Mutiny oli britannialainen alus, jonka miehistö nousi kapinaan vuonna 1789. Populaarikulttuurissa syyksi on vakiintunut kapteeni William Blighin ankaruus, minkä nykyhistorioitsijoista osa kiistää. Alus nimittäin viipyi tehtäväänsä suorittaessaan puoli vuotta Tahitilla, ja miehistö ehti juurtua sinne ennen kuin paluumatka alkoi.

Tapaus on toiminut innoituksena ainakin viidelle filmatisoinnille, joista yksi teki Errol Flynnista tähden. Niistä parhaana pidetään sitä seurannutta vuoden 1935 versiota, joka oli myös aikansa isoimpia valkokangasmenestyksiä.

Elokuva ottaa melkoisia historiallisia vapauksia, mutta tekee niistä nautittavaa Hollywood-viihdettä. Arvostettu Charles Laughton on inha kapteeni Bligh, jolle lasti on arvokkaampaa kuin ihmiset. Clark Gablen pilke silmäkulmassa kestää huonon kohtelun, mutta miehistön kohtelu tekee hänestä vastentahtoisen kapinasankarin.

04

4. Meren raivo (2000)

Wolfgang Petersen oli ehdolla listalle parilla muullakin nimikkeellä, nimittäin Poseidon-uudelleenfilmatisoinnilla ja ennen kaikkea upealla Sukellusvene U-96:lla. Lopulta kuitenkin päädyttiin vuonna 1991 raivonneesta ”täydellisestä myrskystä” kertovaan elokuvaan. Siinä meren armoille joutuvat muun muassa George Clooney, Mark Wahlberg, John C. Reilly ja William Fichtner.

Huonoista saaliista kärsineen Andrea Gail -kalastusaluksen miehistö joutuu uhmaamaan Pohjois-Atlantin olosuhteita ja tekemään vaarallisia päätöksiä. Valitettavasti se johtaa heidät keskelle valtavaa, kehittymässä olevaa hirmumyrskyä. Miehistö ja paikalle yrittävät pelastajat joutuvat kaikkien aikojen höykötykseen.

Pitkälti omiaan pistävä elokuva tunnetaan hurjista veteen liittyvistä tehosteistaan, joista se saikin ansaitusti Oscar-ehdokkuuden.

03

3. Sukelluslaivalla maapallon ympäri (1954)

Sukelluslaivalla maapallon ympäri on Walt Disneyn henkilökohtaisesti tuottama näytelmäelokuva, joka toimii edelleen. Se perustuu Jules Vernen tieteisklassikkoon.

Yhdysvaltojen hallitus lähettää retkikunnan tutkimaan väitteitä Tyynellä valtamerellä laivoja väijyvästä merihirviöstä. Tutkimusmatkailijat joutuvatkin hyökkäyksen kohteeksi, ja pieni ryhmä jää ajelehtimaan pelastusveneeseen. He saavat havaita, että kaiken takana onkin ihmishirviö, kapteeni Nemo, joka menneisyytensä traumatisoimana on julistanut sodan maailmalle tuhoten sotalaivoja ja asekuljetuksia pelastaakseen maailman vielä pahemmalta.

Nautilus-aluksen kyydissä koetaan huikeita vedenalaisia maisemia ja jännittäviä seikkailuja jättiläismustekaloista kannibaaleihin. Hulppea värikuvaus ja efektit palkittiin Oscareilla. Tällä hetkellä työn alla on McG:n uudelleenfilmatisointi.

02

2. All Is Lost (2013)

J.C. Chandorin filmografia on lyhyt mutta vaikuttava. All Is Lost -meriseikkailun lisäksi hän on ohjannut vain Margin Callin ja Väkivallan vuoden. Kaikki ovat erittäin vaikuttavia töitä, vaikka edustavatkin mahdollisimman erilaisia lajityyppejä.

All Is Lost on melkoinen voimannäyte myös sen ainoalta näyttelijältä, Robert Redfordilta. Kahdeksaakymppiä lähestyvä valkokangaslegenda esittää elämässään selkeästi menestynyttä miestä, joka purjehtii yksinään pienellä veneellä keskellä Intian valtamerta. Ajelehtiva kuljetuskontti puhkaisee reiän hänen alukseensa, ja sisään virtaava vesi tuhoaa miehen navigointi- ja kommunikointivälineet.

Käytännössä sanaton seikkailu kasvattaa panoksia hiljalleen. Reiästä veneen kyljessä mies vielä selviää, mutta hänen mielenrauhansa, määrätietoisuutensa, kekseliäisyytensä ja kestävyytensä joutuvat todella koetukselle, kun luontoäitikin kääntää hänelle selkänsä. Pelastus välttelee häntä, ja lopulta mies joutuu tunnustamaan meren itseään voimakkaammaksi, kun kaikki tosiaan tuntuu menetetyltä.

01

1. Meren urhoja (1937)

Listan ykköseksi päätynyt elokuva yllätti listan laatijankin. Hyvinkin erilaisia elokuvia puntaroidessa ja toisiinsa verrattaessa Meren urhoja kasvatti tasaisesti osakkeitaan, koska se ollut vain sotaisaa viihdettä tai tuhotarina. Se on lämminhenkinen kasvukertomus, joka ei juurikaan ole menettänyt vaikuttavuuttaan.

Aikansa suosittu lapsitähti Freddie Bartholomew on rikkaan liikemiehen hemmoteltu Harvey-poika, joka ei tule toimeen sisäoppilaitoksensa muiden oppilaiden kanssa, ja saa käytöksensä vuoksi lopulta kenkää koulusta. Isä ottaa häne mukaansa valtameriristeilylle, mutta kolttostelija putoaa laidan yli ja pelastautuu pienelle kalastusalukselle.

Spencer Tracyn esittämän jäyhän mutta hyväsydämisen kalastajan keralla Harvey joutuu ensinnäkin tekemään töitä ansaitakseen ylläpitonsa ja hiljalleen myös ymmärtämään ystävyyden ja ihmisten arvon omina itsenään.

Rudyard Kiplingin alkuteos on filmattu myöhemmin pariinkin otteeseen uudelleen, mutta Victor Flemingin versio on edelleen paras.

Lisää luettavaa