Tässä kaikkien aikojen parhaat kesäleffat – katso Top 10

Kesä on tullut! Sen kunniaksi kaivoimme arkistostamme Kesäleffat Top 10 -jutun. Tämä juttu on kesältä 2005.

26.5.2014 23:31

Nämä kymmenen klassikkoelokuvaa liittyvät kaikki tavalla tai toisella kesään. Niissä on kesäistä nostalgiaa ja hehkua.

Kaikissa kesäelokuvissakaan ei aurinko paista koko ajan. Niissä voi olla mukana myös painostavaa ilmaa ja sadepäiviä.

10 Huuma


Lawrence Kasdanin esikoisohjaus Huuma sijoittuu helleaallon kouriin joutuneeseen floridalaiseen pikkukaupunkiin. Naisiinmenevä lakimies Ned Racine (William Hurt) tutustuu naimisissa olevaan Matty Walkeriin (Kathleen Turner). Seuraa intohimoinen salasuhde kuumissa ja kosteissa tunnelmissa.

Satunnaiset tapaamiset eivät kuitenkaan lemmenparille riitä. Mattyn rikkaasta aviomiehestä (Richard Crenna) olisi hyvä päästä lopullisesti eroon. Ned ja Matty alkavat punoa murhasuunnitelmia.

Huuma muistuttaa 40- ja 50-lukujen film noir -teoksia vaikka sijoittuukin elokuvan tekoajankohtaan 1980-luvulle. Huuman menestys nosti unohduksissa olleen genren uudestaan esille.

Kasdan oli ennen ohjaajaksi siirtymistään toiminut käsikirjoittajana muun muassa elokuvissa Imperiumin vastaisku ja Kadonneen aarteen metsästäjät. Turner on debyyttiroolissaan vakuuttava femme fatale. Nuori Mickey Rourke nähdään sivuosassa. Huuma on vahvaa eroottista draamaa, jossa tunnelma sen kuin tihenee tarinan edetessä.

9 Kesäyön seksikomedia


Kesäyön seksikomedia on siitä erikoinen Woody Allenin ohjaustyö, että se sijoittuu hänelle ominaisen urbaanin ympäristön sijaan maaseudulle 1900-luvun alkuun.

Allen esittää pörssimeklari Andrew Hobbsia, joka vapaa-aikanaan kehittelee hullunkurisia keksintöjä. Mary Steenburgen on hänen vaimonsa Adrian. Heillä on huvila New Yorkin lähellä, jonne tulee ystäviä viikonlopuksi vierailulle.

Adrianin serkku, yliopistomies Leopold (José Ferrer) on menossa naimisiin Adrianin vanhan tutun Arielin (Mia Farrow) kanssa. Toinen vierailulle tuleva pariskunta on Andrewin paras ystävä Maxwell (Tony Roberts) ja hänen tyttöystävänsä Dulcy (Julie Hagerty).

Selviää, että yksikään pariskunta ei ole täysin onnellinen. Viikonlopun aikana ihmissuhteet menevät monella tapaa ristiin. Rakkautta ja mustasukkaisuutta käsitellään allenmaisella tavalla. Mystiikkaakaan ei tarinasta puutu. Mestarikuvaaja Gordon Willis (Kummisetä) kuvaa maalaismaisemaa kauniissa väreissä. William Shakespearelta vaikutteita saanut Kesäyön seksikomedia ei ole ehkä aivan parasta Allenia, mutta silti hyvää kesäyön viihdettä.

8 Do the Right Thing – Kuuma päivä


Yhdysvaltain rotukysymykseen kantaa ottava Do the Right Thing – Kuuma päivä on Spike Leen kovimpia jointteja. Sen tapahtumat sijoittuvat kesän kuumimpaan päivään Brooklynissä.

Tapahtumat pyörivät Salin (Danny Aiello) pizzerian ympärillä. Italianamerikkalainen Sal on pitänyt alueella ravintolaa jo yli 20 vuotta. Vaikka kortteli on muuttunut mustien alueeksi, ei Sal ole halunnut lähteä minnekään. Salin apuna on hänen kaksi poikaansa, avoimen rasistinen Pino (John Turturro) sekä suvaitsevampi Vito (Richard Edson). Lee esittää itse pizzapoika Mookieta.

Helteisissä tunnelmissa tunteet kuumenevat. Etnisten ryhmien väliset jännitteet alkavat nousta pintaan. Tyhjänpäiväisen tuntuinen väittely saa suuret mittasuhteet, ja ennen pitkää tilanne purkautuu väkivaltaisesti. Do the Right Thing herätti ilmestyessään paljon keskustelua, ja Leetä syytettiin mellakointiin yllyttämisestä. Jälkeen päin tarkasteltuna voi kuitenkin nähdä, että Lee ei ota puolia, vaan ymmärtää tavallaan kaikkia ryhmiä. Vakavasta teemasta huolimatta Do the Right Thingissä on huumoria, ja se on tehty rennolla asenteella.

7 Auringon uuvuttamat


Nikita Mihalkovin ohjaama Auringon uuvuttamat sijoittuu kuumaan ja auringonpaahteiseen kesäpäivään Venäjällä vuonna 1936. Mihalkovin itsensä esittämä päähenkilö eversti Sergei Kotov on vallankumouksen bolshevikkisankari ja Stalinin henkilökohtainen suosikki. Kotov on kerääntynyt datshalle viettämään aikaa kesäisissä maalaismaisemissa nuoren vaimonsa Marusjan (Ingeborga Dapkunaite) ja tyttärensä Nadjan (Mihalkovin oma tytär) kanssa. Mukana on myös joukko sukulaisia ja ystäviä.

Kiireettömään tshehovilaiseen idylliin kuitenkin ilmestyy tummia pilviä. Datshalle saapuu odottamaton vieras, Mitja (Oleg Menshikov), jolla on joskus ollut suhde Marusjan kanssa. Mitjan olinpaikasta ei ole ollut aikoihin tietoa, ja hänen vierailunsa perimmäiset syyt ovat hämärän peitossa. Vähitellen menneisyyden salat alkavat paljastua ja tunnelma muuttuu uhkaavaksi.

Yhden päivän tapahtumiin sijoittuva Auringon uuvuttamat on ensimmäisiä venäläisiä Stalinin vainoja käsittelevä elokuvia. Se voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin vuonna 1995.

6 Svengijengi -62


Missä olit vuonna 1962, kysyttiin Svengijengi -62:n mainoslauseessa. Hölmön suomalaisen nimen saanut Svengijengi -62 eli American Graffiti oli George Lucasin toinen pitkä elokuva. Siitä tuli aikansa suurmenestyksiä. Kummisedällä juuri läpimurron tehnyt Francis Ford Coppola toimi tuottajana.

Svengijengi -62 perustuu Lucasin omiin nuoruudenkokemuksiin. Keskushenkilöinä on neljä pikkukaupungin kaverusta. Kaksi heistä, Steve (Ron Howard) ja Curt (Richard Dreyfuss) ovat lähdössä suureen maailmaan opiskelemaan. Viimeisenä iltana ennen opiskelujen alkua kaverukset viettävät läksiäisiä kruisaillen pitkin kaupunkia.

Svengijengin juoni on simppeli. Siinä seurataan useita päällekkäisiä tarinoita illan ja yön aikana. Juonta tärkeämpi on hauska käsikirjoitus – kuka sanoi ettei Lucas osaa kirjoittaa dialogia – ja nostalginen tunnelma, jota luovat musiikin lisäksi drive in -ravintolat, tyylikkäät vaatteet ja vauhdikkaat autot.

Monet Svengijengin nuorista näyttelijöistä loivat myöhemmin menestyksekkään uran. Yksi heistä on uraansa aloitteleva Harrison Ford. Paitsi että Svengijengi -62 on klassikko omana itsenään, sen kaupallinen menestys auttoi Lucasia toteuttamaan suuren unelmansa Tähtien sodan. 

5 Kesäleski


Billy Wilderin ohjaama Kesäleski perustuu George Axelrodin menestyksekkääseen Broadway-näytelmään. Newyorkilainen kustannustoimittaja Richard Sherman (Tom Ewell) joutuu jäämään kaupunkiin paiskomaan töitä, kun vaimo ja lapset lähtevät maaseudulle lomanviettoon.

Richard on päättänyt viettää kesän aikana kontrolloitua elämää. Hän noudattaa tiukkaa ruokavalioita ja välttää paheita. Hän joutuu kuitenkin suureen kiusaukseen tutustuttuaan yläkertaan muuttaneeseen hemaisevaan blondiin (Marilyn Monroe). Siitä syntyy riemukas farssi, jossa todellisuus ja kuvitelmat sekoittuvat.

Kesäleski on parhaita Marilyn Monroen elokuvia, ja se sisältää elokuvahistoriaan jääneen kohtauksen, jossa ilmavirta saa Marilynin hameenhelmat heilumaan. Varsinainen päähenkilö on kuitenkin Ewellin mainiosti esittämä Richard. Kesäleski on Billy Wilderiä parhaimmillaan, se on alusta loppuun hauskaa ja oivaltavaa dialogia sekä koomisia tilanteita. Ajaton klassikkokomedia.

4 Stand by Me – Viimeinen kesä


Rob Reinerin ohjaama Stand by Me – Viimeinen kesä perustuu Stephen Kingin pienoisromaaniin Ruumis. Kingin tarina on toiselta nimeltään Viattomuuden syksy, mutta itse asiassa ajankohta on loppukesä juuri ennen koulujen alkua.

Eletään vuotta 1959 amerikkalaisessa pikkukaupungissa. 12-vuotias Gordie (Wil Wheaton) ja hänen ystävänsä Chris, Teddy ja Vern (nelikko kuvassa ylhäällä) kuulevat että jossain lähellä on kadonneen – luultavasti junan alle jääneen – pojan ruumis. Seikkailunhaluiset pojat päättävät lähteä etsimään ruumista.

Yön yli kestävä retki vie pojat jännittävään seikkailuun. Hauskan ja aidon tuntuisen dialogin ohessa käydään läpi myös lapsuuden pelkoja ja traumoja. Lapsinäyttelijät tekevät luontevat roolityöt. Nuorena kuollut River Phoenix (1970–1993) nähdään yhdessä ensimmäisistä rooleistaan. Stand by Me on yksi kaikkien aikojen kasvukertomuksia, unohtumaton tarina ystävyydestä ja lapsuuden lopusta.

3 Kissa kuumalla katolla


Tennessee Williamsin Pulitzer-palkittuun näytelmään perustuva Kissa kuumalla katolla oli yksi 1950-luvun lopun menestyselokuvia. Se sai myös kuusi Oscar-ehdokkuutta, mutta ei voittanut ainuttakaan.

Pollittin perhe on viettämässä perheen patriarkan Big Daddyn (Burl Ives) 65-syntymäpäivää. Big Daddy on parantumattomasti sairas muttei sitä vielä tiedä.

Big Daddyn suosikkipoika Brick (Paul Newman) on entinen urheilutähti, josta on hyvän ystävän kuoleman jälkeen tullut kyyninen juoppo. Brickillä on selvästi ongelmia seksuaalisen identiteettinsä kanssa, vaikka sitä elokuvassa ei kerrotakaan suoraan tuon ajan tiukan sensuurin takia. Brickin vaimo Maggie (Elizabeth Taylor) on intohimoinen, mutta Brickin kylmän käytöksen takia seksuaalisesti turhautunut.

Brickin veli on perheineen mukana, ja he haluavat saavansa osansa Big Daddyn suuresta perinnöstä. Perheen sisällä syntyy jännitteitä, jotka kesäisen illan ja yön aikana purkautuvat painostavassa ja ukkossateisessa säässä. Kerrotaan muistoja ja paljastuksia. Big Daddyn on hyväksyttävä kuolevaisuutensa ja Brickin on pystyttävä kohtaamaan syvän kriisinsä.

Richard Brooksin ohjaama Kissa kuumalla katolla on dialogin ja tähtinäyttelijöiden juhlaa. Newman tekee yhden parhaista rooleistaan itsetuhoisena Brickinä.

2 Mansikkapaikka


Ingmar Bergmanin ohjaaman Mansikkapaikan päähenkilö on eläkkeellä oleva professori Isak Borg (Victor Sjöström). Hänelle on juuri myönnetty riemutohtorin arvo elämäntyöstään lääkärinä. Borg lähtee automatkalle Tukholmasta kohti Lundia, missä järjestetään juhlallinen promootiotilaisuus.

Borgin mukaan lähtee hänen miniänsä Marianne (Ingrid Thulin), jonka avioliitto on kriisissä. Alkaa matka halki kesäisen Ruotsin. Professori ja miniä kohtaavat kolme nuorta liftaria ja tapaavat neuroottiselta vaikuttavan pariskunnan sekä pysähtyvät Borgin nuoruuden maisemissa.

Mansikkapaikan päällimmäinen kertomus on matka yliopistolle, mutta taustalla on myös Isak Borgin sisäinen matka menneisyyteen ja itsetutkiskeluun. Borg käy ajomatkan aikana läpi omaa elämäänsä. Menneisyys ja nykyisyys, kuvitelmat ja todellisuus sekoittuvat takautumissa ja unissa. Kauniilla mustavalkoisilla kuvilla kuvattu elokuva voitti Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun vuonna 1958. Mansikkapaikka on Ingmar Bergmanin monista mestariteoksista arvostetuimpia.

1 Tappajahai


Uimaan meno ei ole aivan sama asia sen jälkeen kun on nähnyt Steven Spielbergin läpimurtoelokuvan Tappajahain. Peter Benchleyn menestysromaaniin perustuva Tappajahai on monella tapaa kesäelokuvien ykkönen. Paitsi että siitä tuli ilmiömäinen menestys, se aloitti käytännön sijoittaa suuret ensi-illat kesäviikonloppuihin.

Kesäisen Amityn pikkukaupungin lomasesonki menee pilalle, kun ihmislihan makuun päässyt valkohai alkaa terrorisoida vesistöjä. Lomailijoiden tuomista dollareista huolestunut pormestari ei halua tunnustaa tosiasioita. Kun kuolonuhrien määrä kasvaa, niin ei auta muu kuin lähteä ison kalan pyyntiin. Kolme erityyppistä miestä, vettä pelkäävä poliisi (Roy Scheider), nörtin oloinen haitutkija (Richard Dreyfuss) ja parkkiintunut merikarhu (Robert Shaw) lähtevät merelle haijahtiin.

Tappajahai on mestarillisesti rakennettu jännityselokuva alun kohtalokkaasta yöllisestä uinnista aina vuotavassa Orca-veneessä käytävään finaalitaisteluun saakka. Tappajahai sai myös useita jatko-osia ja lukuisia jäljittelijöitä, joista ei juuri ole hyvää sanottavaa. Sen sijaan Tappajahai ei ole menettänyt tippaakaan tehostaan.

Lisää luettavaa