Mikä on kaikkien aikojen paras urheiluleffa? Katso Top 10

1.5.2015 17:50

Juuri alkaneiden jääkiekon MM-kisojen kunniaksi kaivamme esiin arkistojen aarteita. Top 10 -juttu listaa parhaat urheiluleffat kautta aikojen. Lista on julkaistu ensimmäisen kerran Episodissa 10/2005.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Vamppi ja veteraani (1988)

bull-durham-original

Baseballin maailmaan sijoittuva Bull Durham eli Vamppi ja veteraani on Kevin Costnerin uran alun parhaimmistoa. Crash Davis (Costner) on alemman baseball-sarjan sieppari, jonka parhaat päivät pelaajana tuntuvat olevan takana.

Pelaamisen ohella hän saa valmennettavakseen taitavan mutta vähä-älyiseltä vaikuttava syöttäjälupauksen ”Nuke” Lalooshin (Tim Robbins), jolla on ”miljoonan dollarin käsi mutta viiden sentin aivot”.

Joukkueen groupie ja baseballfriikki Ann (Susan Sarandon) flirttailee sekä Crashin että Nuken kanssa. Vamppi ja veteraani onkin paitsi urheiluelokuva myös romanttinen komedia, jossa on seksuaalista jännitettä ja hupaisaa dialogia.

Useita urheiluaiheisia elokuvia ohjannut Ron Shelton (Mustat donkkaa tykimmin, Tin Cup), itsekin entinen baseballpelaaja, on parhaimmillaan tässä esikoisohjauksessaan.

9. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

lagaan

Lagaan on paitsi maailmanlaajuisesti menestynyt Bollywood-tuotanto myös erinomainen urheiluleffa. Pelinä on intialaisten kansallisurheiluksi muodostunut kriketti.

Eletään 1800-luvun loppua. Pienen Champaner-kylän maanviljelijät odottavat hartaasti monsuunisateita. Kun niitä ei tule, kyläläiset joutuvat pyytämään maaveron eli lagaanin maksuun helpotusta paikallisilta brittihallitsijoilta.

Verohelpotuksia ei tipu noin vain. Säälimätön brittikapteeni (Paul Blackthorne) haastaa kyläläiset krikettiotteluun. Jos kyläläiset voittavat britit ottelussa, heidän ei tarvitse maksaa lagaania. Peli on kyläläisille tuntematon, mutta itsevarma nuori Bhuvan (Aamir Khan) ottaa haasteen vastaan.

Bollywood-tyyliin Lagaan kestää lähes neljä tuntia ja sisältää taidokkaita laulu- ja tanssinumeroita. Krikettiotteluun valmistautumisen ohella Bhuvanilla on aikaa myös kehitellä romanssia.

8. Jerry Maguire – Elämä on peliä (1996)

jerry_maguire

Tom Cruisen esittämä Jerry Maguiren nimihenkilö on amerikkalaisen jalkapallon parissa työskentelevä urheiluagentti. Urakriisin synnyttämässä inspiraatiossa hän kirjoittaa urheilubisnestä kriittisesti käsittelevän muistion. Jerryn muistio herättää yrityksessä huomiota ja häntä kiitellään, mutta muistion kriittisyys loukkaa pomoja, joten Jerry saa kengänkuvan persuksiin. Hän perustaa oman firman, vaikka hänelle jää vain yksi entisistä asiakkaista (Cuba Gooding Jr), ja hänkin on rahanahne egoisti. Entisestä firmasta Jerryn matkaan lähtee myös yksinhuoltajaäiti Dorothy (Renée Zellweger).

Cameron Crowen (Vanilla Sky, Elizabethtown) käsikirjoittama ja ohjaama Jerry Maguire sijoittuu urheilun maailmaan, mutta se ei niinkään kerro urheilusta vaan ottaa kantaa urheilubisneksen ja yritysmaailman kasvavaan kyynisyyteen ja voiton maksimointiin.

7. Tulivaunut (1981)

tulivaunut

Vuoden 1981 parhaan elokuvan Oscarin voittanut Tulivaunut perustuu tositapahtumiin.

Kaksi brittiläistä sprintteriä valmistautuu vuoden 1924 Pariisin olympialaisten sadan metrin kisaan. Skottilainen Eric Liddle (Ian Charleson) on harras kristitty, joka palvelee Jumalaansa juoksemalla. Sunnuntaina hän ei juokse, oli silloin karsinnat tai ei. Harold Abrahams (Ben Cross) on rikkaan juutalaisperheen vesa ja Cambridgen opiskelija, jolle juokseminen on hänen oma tapansa kommentoida juutalaisvainoja.

Hugh Hudsonin ohjaama Tulivaunut kertoo kilpailemisesta ja voittamisesta mutta myös ihmisen henkisestä kehityksestä sekä ristiriidoista brittiläisessä luokkayhteisössä. Se on niitä Oscar-voittajia, jotka ovat vuosien myötä hieman unohtuneet. Vangelisin musiikki on jäänyt elokuvaa paremmin mieleen. Tulivaunujen käsikirjoittaja Colin Welland onkin sanonut että teemamusiikki oli ”40 prosenttia elokuvan menestyksestä”.

6. Shaolin Soccer (2001)

shaolin-soccer

Hongkongilainen supertähti ja monilahjakkuus Stephen Chow (Kung Fu Hustle)näyttelee pääosaa ohjaamassaan kungfua ja jalkapalloa yhdistelevässä komediassa Shaolin Soccer. Sing (Chow) on mestarillinen kungfun taitaja, mutta kyvyistään huolimatta hän joutuu hankkimaan elantonsa roskien kerääjänä. Kun Sing tapaa valmentajan ja entisen futistähden Fungin (Ng Man Tat), löytyy Singin rautaiselle jalalle käyttöä.

Fung haluaa osallistua mestaruusotteluun ja samalla maksaa kalavelkoja vanhalle viholliselleen. Singin entisistä munkkiveljistä kootaan eriskummallinen joukkue.

Shaolin Soccer on visuaalisesti mielikuvituksellinen elokuva. Siinä yhdistellään kliseitä ja sarjakuvamaisia digiefektejä, joissa mitkään fysiikan lait eivät päde. Chown Kung Fu Hustlen tapaan Shaolin Soccer on elokuva, joka jakaa mielipiteet: toiset nauravat vatsa kippurassa, toiset inhoavat.

5. Rocky (1977)

Rocky622

Sylvester Stallonen läpimurtoelokuva kertoo Rocky Balboasta, nyrkkeilijästä, jonka ura tuntuu olevan hiipumassa. Rocky saa elämänsä tilaisuuden kun raskaan sarjan hallitseva mestari Apollo Creed (Carl Weathers) valitsee hänet yllättäen vastustajakseen mestaruusotteluun. Kyseessä on pelkkä mainostemppu, eikä Rockyn voittoon usko kukaan. Otteluun valmistautuminen vaatii pitkiä juoksulenkkejä ja lukuisia punnerruksia, mutta siitä tulee Rockyn elämän käännekohta. Treenauksen ohella kehittyy Rockyn ja ujon lemmikkikaupan myyjän Adrianin (Talia Shire) rakkaustarina.

Rocky on nopeasti kirjoitettu ja kuvattu pienen budjetin elokuva, joka voitti yllättäen parhaan elokuvan Oscarin ja teki Stallonesta supertähden. Vuosikymmenien jälkeenkin Rocky on voimakas elokuvakokemus. Rockyn jatko-osista ei sen sijaan voi sanoa samaa.

4. Luunmurskaajat (1974)

burt-reynolds-in-the-longest-yard

Paul Crewe (Burt Reynolds) on amerikkalaisen jalkapallon tähtipelaaja, joka joutuu rötöksiensä takia pahamaineiseen vankilaan murhaajien ja raiskaajien keskelle. Varsinainen pääkonna on kuitenkin kieroileva vankilanjohtaja Hazen (Eddie Albert), joka haluaa järjestää näytösottelun vankien ja vartijoiden kesken. Hazen pyytää Creweä kokoamaan vangeista jalkapallojoukkueen. Elokuvan kliimaksina nähdään pitkä ottelukohtaus, jossa ei likaisia temppuja säästetä.

Robert Aldrichin (Likainen tusina) ohjaama Luunmurskaajat (The Longest Yard) oli aikoinaan suurmenestys. Nykyään se on kulttimaineessa ja monen urheilukomedian esikuva.

Reynolds, itsekin entinen ammattipelaaja, tekee yhden parhaista rooleistaan. Luunmurskaajista on tehty parikin uusintaversiota, Mean Machine vuodelta 2001 pääosassa Vinnie Jones sekä Adam Sandler -komedia vuodelta 2001.

3. Lämäri (1977)

hansons

Reggie Dunlop (Paul Newman) on valmentaja-pelaaja alemman sarjan jääkiekkojoukkueessa Charleston Chiefs. Joukkue pelaa surkeasti ja alkaa kuulua huhuja että joukkuetta ollaan myymässä Floridaan. Yleisömäärät vähenevät uhkaavasti, joten viimeisenä keinona päätetään kosiskella yleisöä sikakiekolla. Joukkueeseen palkataan vähä-älyiset Hansonin veljekset, ja aika pian alkaakin tulosta syntyä. Joukkueen taitopelaaja Ned (Michael Ontkean) ei uudesta pelityylistä innostu, mutta julkisuutta saadaan aikaan ja lipputulot kasvavat.

Lämäri on hillittömän hauska ja kieltämättä aika väkivaltainen elokuva, joka esittää ammattijääkiekon maailman naurettavassa valossa. Ohjaajana on Paul Newmanin kanssa menestyksekästä yhteistyötä tehnyt George Roy Hill (Butch ja Kid, Puhallus).

Lämäri on jos ei nyt ihan mestariteos niin ainakin yksi hauskimmista urheilukomedioista. Lämärille tehtiin vuosina paljon myöhemmin pari jatko-osaa, joilla ei ole juuri muuta yhteistä alkuperäisen kanssa kuin Hansonit.

2. Million Dollar Baby (2004)

Million Dollar Baby
Tarjoilijana työskentelevä Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) on nuori nainen, joka haluaa ammattinyrkkeilijäksi. Kolmikymppisenä Maggie on huippunyrkkeilijäksi ehkä liian vanha, mutta hän on päättänyt päästä huipulle. Maggie haluaa valmentajakseen nyrkkeilysalin omistajan Frankie Dunnin (Clint Eastwood). Frankie ei periaatteesta tyttöjä valmenna (”Girlie, tough ain’t enough”) mutta lupautuu heikkona hetkenään auttamaan Maggieta.

Morgan Freeman on Scrap, Frankien entinen valmennettava vuosien takaa ja elokuvan vaikuttava kertojaääni. Eastwoodin ohjaustapa on suoraviivainen ja verkkainen mutta vakuuttava. Yli seitsemänkymppisenä Eastwood on noussut ohjaajanuransa huipulle. Pitkään Million Dollar Babyn edetessä näyttää siltä, että se ei kerro nyrkkeilyaiheesta mitään uutta, mutta viimeinen erä tuo elokuvaan uuden ulottuvuuden.

1. Kuin raivo härkä (1980)

kuin_raivo_harka

Mikä lienee syynä, mutta niin vain on, että nyrkkeilyelokuvat kuuluvat urheiluelokuvien parhaimmistoon. Joten kun parasta urheiluelokuvaa miettii, niin katseet kääntyvät väistämättä Martin Scorsesen elokuvaanKuin raivo härkä. Kyseessä on sekä Scorsesen että nyrkkeilijä Jake La Mottaa esittävän Robert De Niron uran huippuhetkiä.

Mustavalkoisena kuvattu, 1980-luvun parhaaksi elokuvaksikin nimetty Kuin raivo härkä on tositapahtumiin perustuva tarina kehän ulkopuolellakin nyrkkejä heiluttavasta La Mottasta. Vaimo (Cathy Moriarty) ja valmentajaveli (Joe Pesci) joutuvat jatkuvasti kärsimään mustasukkaisen ja vainoharhaisen La Mottan käytöksestä.

Kuin raivo härkä ei ihannoi urheilua, eikä nyrkkeily muutenkaan ole siinä pääasia. Scorsesen tarkoitusperät olivatkin aivan toisaalla. Se on sykähdyttävä tarina demoniensa kanssa taistelevasta itsetuhoisesta persoonasta. De Niron uskomaton roolisuoritus on oikeutetusti jäänyt elokuvahistoriaan.

Lisää luettavaa