Tässä kaikkien aikojen salaliitot valkokankaalla – katso Top 10

1.3.2015 00:01

The Interview aiheutti ennenkokemattoman kampituskampanjan levittäjäyhtiötä vastaan nostattaen samalla kansainvälisen polemiikin. The Interview’n tavoin salaliittojen yleisin kiihoke on joko valtiopäämiehen salamurha tai spekulointi avaruusmatkojen kaltaisten historiallisten tapahtumien todenperäisyydellä.

Salaliittoelokuvat muodostavatkin oman genrensä, jossa juonitaan mitä erilaisimpien tavoitteiden täyttämiseksi. Aikaa parhaiten kestäneissä luomuksissa paitsi avataan kiehtova näkökulma maailmanmenoon myös pohditaan moraalia ja olemassaoloa.

Teksti: Matti Komulainen

10 Jack Ryan – Shadow Recruit (2014)

JACK RYAN: SHADOW RECRUIT

Tom Clancyn luoma Jack Ryan on setvinyt kansainvälisiä konflikteja äly edellä mutta kovia otteita kuitenkaan kaihtamatta jo 1980-luvulta lähtien. Hahmon tuorein elokuvatulkinta tuo tapahtumat 2010-luvulle, jossa Venäjä pitää ohjukset visusti siiloissa mutta pyrkii rökittämään Yhdysvallat koko maailman kauppakeskuksessa Wall Streetillä. Chris Pine on siloposkinen versio helikopterionnettomuuden jälkeen takaisin palvelukseen sinnittelevästä miehestä, joka hallitsee niin talouden lainalaisuudet kuin lähitaistelun tapponiksit.

Tosielämä lisää teoksen ajankohtaisuutta: uutisvirta todistaa tälläkin hetkellä bittiavaruudessa kähmittävän kiivaasti tavoitteena vähintäänkin vastapuolen tietojärjestelmien testaaminen. Kun pääkihona ilkeilee vielä ohjaajanakin huseeraava Shakespeare-tuntija Kenneth Branagh, mitkään keinot eivät ole liian likaisia.

9 Tulkki (2005)

09
YK:ssa työskentelevä tulkki (Nicole Kidman yhdessä näyttelijänuransa vahvimmista rooleista) kuulee vahingossa murhasuunnitelmasta, jolla on määrä oikaista kuvitteellisessa Afrikan valtiossa tehtyjä vääryyksiä. Salaisen palvelun agentit Tobin Keller (Sean Penn) ja Dot Woods (Catherine Keener) vedetään mukaan vyyhteen, jossa kukaan tai mikään ei ole sitä miltä aluksi näyttää.

Poliittisen trillerin mestari Sydney Pollack ohjasi jäähyväistyönään tarinan, joka kytkeytyy yhä ajankohtaisiin teemoihin. Tarinan toisella näyttämöllä Kiinan ja muiden kasvavien mahtien läsnäolo on korvannut perinteisen valta-asetelman – Afrikan suunnattomat luonnonvarat houkuttelevat aina vain uusia kahmijoita apajille, joista kamppailevat myös vanhojen kaunojen kalvamat konkarit.

8 Total Recall – Unohda tai kuole (1990)

08
Raksaduunari Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) piipahtaa työpäivän päälle ohjelmoidulla pikalomalla, joka laukaisee miehen muistilukot. Yhtäkkiä tappajia tuppaa sisäisen agenttinsa läytäneen sankarin iholle aivan lähimmäisiä myöten. Miehellä ei jää muuta mahdollisuutta kuin karata Marsiin uniensa vetämänä. Rajallisia resursseja hallinnoivat tahot käyttävät tulokasta hyväkseen ja aikovat pyyhkiä toisinajattelijat punaisen planeetan kamaralta ihmishengistä piittaamatta.

Philip K. Dickin novellista viritetty scifi-rymistely vei juonittelun kosmiseen mittakaavaan tuotannossa, joka oli 1990-luvun alun kallein. Samalla Ronny Coxin esittämä häikäilemätön Vilos Cohaagen määritteli Marsin kuvernöörinä uudet puitteet juonittelijalle, ”jolle mikään ei riitä”.

7 Ilmestyskirja. Nyt (1979)

07
Vaikka amerikkalaissotilaita on kaatunut tuhansittain nykyrintamilla Irakista Afganistaniin, Vietnam on supervallalle edelleen sotatraumoista jäytävin. Francis Ford Coppola pureutui siihen ytimiä myöten Joseph Conradin romaanitulkinnassa Vietnam-elokuvien ensimmäisessä aallossa. Kapteeni Willard saa tehtävän, ”jonka jälkeen ei kaipaa enää uutta”. Toimeksiantajat puhuvat poliittisesti korrektia sotilasjargonia, jolla oman maan erikoisjoukkojen sankarieversti Kurtzin murha häivytetään lounaskeskusteluun ja aterimien kilinään.

Salaliitto symboloi pöyristyttävästi maan tilaa: Yhdysvallat yrittää ajaa pahan hengen takaisin pulloon epätoivoisin teoin tajuttuaan lopulta, että on vain ajan kysymys koska viidakon ympäröimältä teurastustantereelta tulee äkkilähtö ja sen myötä hävettävä kansainvälinen nöyryytys.

6 Zero Dark Thirty (2012)

1134604 - Zero Dark Thirty
Osama bin Laden suunnitteli ja organisoi syyskuun 11. päivän terrori-iskut New Yorkin World Trade Centeriin vuonna 2001. Teko nosti hänet maailman etsityimmäksi mieheksi ja sytytti uusia kriisipesäkkeitä eri puolille planeettaa Yhdysvaltojen vastatessa erilaisiin uhkiin alueensa ulkopuolella. Al-Qaida-johtaja jäljitettiin ja tapettiin vuosikymmenen kestäneen huippusalaisen tiedustelutyön tuloksena.

CIA:n nuoren naisanalyytikko Mayan (Jessica Chastain) näkökulmasta tarkasteltu ajojahti pakottaa pohtimaan moraalisia kantoja. Onko terroristin teloittaminen soveliasta vai vastaako ratkaisu juuri vastapuolen toivomaa reaktiota – käydään toimimaan terroristien metodein ja hylätään samalla länsimaiden julistamista ihanteista keskeisin, kaikille tasapuolinen oikeuskohtelu?

5 Klute – Rikosetsivä (1971)

05
Etsivä John Klute (Donald Sutherland) saa tehtäväkseen jäljittää kadonnut yritysjohtaja, kun poliisin ponnistelut eivät ole tuottaneet tulosta. Jäljet viittaavat Manhattanille prostituoidun (Jane Fonda) luo. Salakuuntelun avulla ja muun selvittelyn edetessä paljastuu, että mysteerin taustalla jylläävät viettien lisäksi mittaviin bisneksiin liittyvät vaikuttimet.

Klute käynnisti 1970-luvun amerikkalaista yhteiskuntaa kriittisesti tarkastelevien trillerien tulvan. Teos myös avasi Alan J. Pakulan oman paranoiatrilogian. Jatkotyöt, korporaatioiden mahdin paljastanut Parallax View (1974) ja Watergate-ruumiinavaus Presidentin miehet (1976) piirsivät ankeaa kuvaa Yhdysvalloista oikeudenmukaisuuden ja vapauden tyyssijana.

4 Operaatio Valkyrie (2008)

04
Hitler liikkui ohuilla jäillä koko Führer-kautensa: henki oli uhattuna alati ja monelta taholta. Tunnetuin salajuoni toteutettiin heinäkuussa 1944, vajaa vuosi ennen diktaattorin itsemurhaa. Pommiattentaatti henkilöityi eversti Claus von Stauffenbergiin, joka operoi liittoutuneita vastaan menestyksekkäästi niin Euroopassa kuin Afrikassa ennen kuin käänsi takkinsa. Voiton osoittauduttua mahdottomaksi rintamalla hän päätyi yrittämään vallankaappausta samoinajattelevien kanssa.

Elokuvan kyyninen mielenmaisema peilasi samalla tulevaa. Kun aseet sitten lopulta vaikenivat, uusia liittosuhteita solmittiin kiivaasti natsien löytäessä ystäviä niin lännessä kuin idässä sen mukaan, mitä kenelläkin oli tarjota vaihtokaupassa. Lopulta myös teloitettujen pommi-iskun tekijöiden kunnia palautettiin.

3 Portti ikuisuuteen (1980)

03
Euroopasta vyöryi siirtolaisia yli Atlantin kiihtyvään tahtiin 1800-luvun lopulla. Asemansa jo vakiinnuttaneet asukkaat eivät katsoneet köyhien invaasiota hyvällä, nämä kun ”ryöväsivät karjaa henkensä pitimiksi ja rettelöivät kiitokseksi”. Paikalliset mahtimiehet ottivat lain omiin käsiinsä, palkkasivat asemiehiä ja päättivät panna moukat lyijyllä ruotuun sillä seurauksella, että viranomaisten oli puututtava toimiin – Wyomingissa käytiin huhtikuussa 1892 niin sanottu Johnsonin piirikunnan sota.

Michael Cimino kuvasi tapahtumat vastakkaisille puolille päätyneiden entisten opiskelutoverien ja heidän läheistensä silmin pääosissa muun muassa Kris Kristofferson, Christopher Walken, John Hurt ja Isabelle Huppert. Loppukohtauksessa yksi selviytyneistä katsoo vuosia myöhemmin ympärilleen upeassa jahdissa kuin pohtien, kuinka valtava määrä uhreja yltäkylläisyys tuli maksamaan.

2 Korppikotkan kolme päivää (1975)

02
Echelonin esiaste? Kyllä, Joseph Turner (Robert Redford) kerää American Literary Historical Societyssa tietoja lukemalla ulkomaista kirjallisuutta ja syöttämällä avainsanat tietokantaan. Arki CIA:n peitetoimistossa järkkyy, kun koko henkilökunta tapetaan Turnerin ollessa noutamassa vuorollaan lounasta. Hälytyssoitto pääkallopaikalle johtaa turvapaikan sijaan ajojahtiin – Turner löysi jotain sellaista, minkä vuoksi hänetkin on vaiennettava.

Watergate-skandaalia seurasi Yhdysvalloissa läjäpäin elokuvia, joissa setvittiin mätää systeemiä ja sen rikoksia. Sydney Pollackin teos avaa kylmäävästi vainoharhaista aikaa ja ajattelua, jossa vihollinen saattoi olla kuka tahansa eikä kukaan ollut täysin turvassa.

Sittemmin vastaavia amokeja on nähty muun muassa Jason Bourne -elokuvissa, joissa niissäkin suurvallan turvaorganisaatiot ovat kuin sisäkkäiset maatuskanuket: kaikilla maalattuna korea kolttu ja hämäävä hymy mutta pinnan alla piilee aina uusi yllätys.

1 Mantshurian kandidaatti (1962)

01
Vankeudesta yllättäen vapautunut amerikkalainen taisteluosasto kotiutetaan Korean sodasta. Paluuta siviiliin jäytävät painajaiset, jotka tuntuvat vaivaavan muitakin kuin majuri Bennett Marcoa (Frank Sinatra). Asian selvittely johtaa umpikujan kautta pelottavaan tulokseen: kommunistit ovat aivopesseet yhden vangittuna olleista amerikkalaisista sankareista suorittamaan salamurhan.

Mantshurian kandidaatti sai ensi-iltansa keskellä Kuuban kriisiä. Maailma oli ajautumassa ydinsotaan pitkälle äärioikeistolaisen dogmaatikon, senaattori Joseph McCarthyn antikommunistisen opin pohjalta.

John Frankenheimer kiteytti kolkosti kylmän sodan mielenmaiseman maailman jakamisesta kahteen leiriin, jotka tekivät kaikkensa säilyttääkseen asemansa oman dominionsa herrana.

Lisää luettavaa