Onko tämä paras tieteiselokuvan uudelleenfilmatisointi – katso Top 10

11.1.2015 16:48

Viime vuosina on tehty suuri määrä klassikkoelokuvien uusintafilmatisointeja. Etenkin kauhuelokuvista on suorastaan tehtailtu uusia versioita. Tuoreiden ideoiden puutteessa tuotantoyhtiöille on tietenkin helppo ratkaisu kierrättää vanhaa materiaalia, mutta katsojat ovat joutuneet usein pettymään uusintafilmatisoinnin nähdessään.

Alun perin joulukuussa 2008 ilmestyneessä jutussa panimme tieteiselokuvien uudelleenfilmatisoinnit järjestykseen.

Teksti: Jussi Huhtala

10. Aikakone (2002)

time_machine

H.G. Wellsin pienoisromaanissa Aikakone (1895) tiedemies keksii laitteen, jolla voi matkustaa ajassa. Tarina kääntyi ensimmäisen kerran pitkäksi elokuvaksi vuonna 1960. Tarvittiin yli 40 vuoden aikahyppy ennen seuraavaa filmatisointia. Vuoden 2002 elokuvan ohjaajana toimi Simon Wells, jonka isoisän isä oli H.G Wells. Simon Wells sai tosin potkut kuvausten aikana, ja häntä paikkaamaan tuli Gore Verbinski (Pirates of the Caribbean).

Uusintafilmatisoinnissa on mukana perusasetelmat romaanista ja ensimmäisestä elokuvasta, mutta tarinaan on lisätty uusia aineksia kuten päähenkilön (Guy Pearce) morsian Emma ja ikääntyneeltä glamrock-tähdeltä näyttävä Jeremy Ironsin esittämä über-morlokki. Tapahtumatkin alkavat Lontoon sijaan New Yorkista. Uusi Aikakone on kiintoisaa katsottavaa H.G. Wellsin ystäville, mutta sen ansiot ovat enemmän visuaalisuudessa kuin käsikirjoituksessa.

9. Solaris (2002)

solaris-soderbergh

Venäläisohjaaja Andrei Tarkovskin Solarista (1972) pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen tieteiselokuvista. Steven Soderbergh (Traffic, Ocean’s Eleven) tekikin uskaliaan tempun kun päätti ohjata siitä uuden version.

Solaris perustuu puolalaisen tieteiskirjailija Stanislaw Lemin teokseen, josta Tarkovskin elokuva kuitenkin poikkesi monin tavoin. Tarkovski halusi keskittyä päähenkilö Kris Kelvinin ja hänen vaimonsa suhteeseen. Sama ratkaisu toistuu Soderberghin elokuvassa, joka on muutenkin tehty enemmän Tarkovskin kuin Lemin teemojen pohjalta. Jo pääosassa nähtävät George Clooney ja Natasha McElhone muistuttavat ulkoisesti Tarkovskin elokuvan näyttelijöitä.

Soderberghin näkemys ei ole missään nimessä epäonnistunut, mutta sitä katsoessa tulee väistämättä mieleen että Tarkovski kuvasi samoja asioita paljon vaikuttavammin.

8. Maailmojen sota (2005)

Film Title: War Of The Worlds.

Aikakoneen tapaan Maailmojen sota perustuu H.G. Wellsin kirjaan. Marsilaisten hyökkäyksestä kertovasta tarinasta on tehty paitsi elokuvia myös erilaisia sovituksia radioon ja televisioon, tietokonepelejä ja musikaaliversio. Erityisesti se muistetaan Orson Wellesin vuoden 1938 kuunnelmana, joka aiheutti Yhdysvalloissa joukkohysterian.

Valkokankaalla Maailmojen sota nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 1953. Byron Haskinin ohjaamaa elokuvaa pidetään yhtenä 1950-luvun parhaista tieteiselokuvista. Yli 50 vuotta myöhemmin Wellsin kirjaan tarttui mestariohjaaja Steven Spielberg.

Jo ensimmäinen elokuva siirsi tapahtumat nykyaikaan, ja Spielberg jatkoi samaa linjaa. Maailmojen sota noudattaa melko tarkkaan kirjan tarinaa, mutta Spielberg halusi monien elokuviensa tapaan korostaa perhesuhteita. Tom Cruise esittää vaimostaan eronnutta satamatyöntekijää nimeltä Ray, joka saa kaksi lastaan hoitoon viikonlopuksi. Hän joutuu lapsineen keskelle ulkoavaruuden olioiden yllättävää invaasiota. Eloonjäämiskamppailun lisäksi Raylle tulee henkisen kasvun paikka ihmisenä ja isänä.

Maailmojen sota on visuaalisesti komeaa työtä. Sen pitkät ja taidolla rakennetut otokset luovat hyytävän tunnelman. Ensimmäisen Maailmojen sodan päätähdet Gene Barry ja Ann Robinson nähdään cameorooleissa, mitä voidaan pitää Spielbergin kunnianosoituksena Haskinin elokuvalle.

Samana vuonna kun Spielbergin elokuva tuli teattereihin, julkaistiin kaksi muutakin Maailmojen sota -elokuvaa suoraan dvd:nä.

7. Vanilla Sky (2001)

Vanilla-Sky

Espanjalaisohjaaja Alejandro Amenábarin Avaa silmäsi (1997) yhdisteli taidokkaasti useita eri lajityyppejä. Aluksi se vaikuttaa rakkaustarinalta, jossa on film noirin ja psykologisen trillerin aineksia. Sitten se muuttuu kiehtovaksi tieteistarinaksi hieman Philip K. Dickin tapaan. Se kertoo miehestä, jonka kasvot ovat silpoutuneet kolarissa, ja hän piiloutuu naamion taakse. Kolarin taustalla on traagisesti päättynyt kolmiodraama. Kasvojen tuhoutumisen lisäksi miehelle tapahtuu outoja asioita. Vai onko se vain unta tai fantasiaa?

Cameron Crowe ohjasi elokuvasta oman versionsa nimeltä Vanilla Sky. Pääosiin valittiin Tom Cruise ja Cameron Diaz sekä alkuperäisen elokuvan roolinsa toistava Penélope Cruz. Lopputulos on Hollywood-tyyliin Amenábarin elokuvaa isompi ja näyttävämpi. Hienoa alkuperäistarinaa ei onneksi täysin vesitetty.

6. Invasion of the Body Snatchers (1978)

Donald-Sutherland-body-snatchers

Tieteiselokuvan klassikko Invasion of the Body Snatchers (1956) perustuu Jack Finneyn kirjaan. Don Siegelin (Likainen Harry) ohjaustyötä on Suomessa esitetty nimellä Ruumiinryöstäjät.

Vuonna 1978 siitä tehtiin pienen budjetin uusintaversio, joka osoittautui yllätyshitiksi. Philip Kaufmanin (Olemisen sietämätön keveys) ohjaama elokuva sai Suomessa nimen Ihmispaholaiset.

Donald Sutherland esittää terveystarkastajaa, joka kollegansa (Brooke Adams) kanssa huomaa, että heidän kotikaupunkinsa on joutunut oudon organismin hyökkäyksen kohteeksi. Kaufmanin filmatisoinnin jälkeen saman kirjan pohjalta on tehty vielä pari versiota. Vuonna 1993 ilmestyi kulttiohjaaja Abel Ferraran näkemys Body Snatchers. Vuonna 2007 valmistunut Invasion ei menestynyt, vaikka pääosissa näyttelivät Nicole Kidman ja Daniel Craig.

5. I Am Legend (2007)

i-am-legend-movie-image-will-smith

Richard Mathesonin tieteisromaani Olen legenda (I Am Legend, 1954) kertoo lähitulevaisuuden maailmasta, jossa virus on tappanut suuren osan ihmiskunnasta tai tehnyt heistä vampyyriä muistuttavia hirviöitä. Kirja on filmattu useita kertoja. Niistä ensimmäinen oli amerikkalais-italialainen tuotanto The Last Man on Earth (1964). Vuonna 1971 ilmestyi Viimeinen mies (The Omega Man), jonka pääosassa nähtiin Charlton Heston.

Vuoden 2007 filmatisoinnissa pääosaa esittää Will Smith. Francis Lawrencen (Constantine) ohjaama I Am Legend on kiehtova filmatisointi, jonka parasta antia on vaikuttava alkujakso. New York on muuttunut aavekaupungiksi. Smithin esittämä taudille immuuni tiedemies kehittelee vastalääkettä kellarilaboratoriossaan ja odottelee vastausta radioviesteihinsä samalla kun yrittää selvitä hengissä autioituneessa maailmassa.

4. 1984 (1984)

1984-John-Hurt

George Orwellin totalitaarista yhteiskuntaa kuvaavasta romaanista 1984 tehtiin elokuva jo vuonna 1956. Michael Andersonin ohjaama filmatisointi on kuitenkin vuosien saatossa unohtunut, ja romaanin tuoreempi, sattuvasti vuonna 1984 ilmestynyt toinen filmatisointi onkin tunnetumpi. Se on pikemminkin uusi tulkinta Orwellin kirjasta kuin varsinainen uudelleenfilmatisointi.

John Hurt esittää Winston Smithiä, joka asuu Oseania-nimisessä valtiossa, paikassa jossa isoveli valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä. Winston syyllistyy pahoihin rikoksiin eli alkaa ajatella omilla aivoillaan ja ryhtyy sopimattomaan seksisuhteeseen.

Ohjaaja Michael Radford säilytti kirjan hengen hämmästyttävän onnistuneesti. Hurtin ohella elokuvassa nähdään näyttelijälegenda Richard Burton. 1984 jäi hänen viimeiseksi elokuvaroolikseen.

3. The Thing (1982)

the-thing
Vuonna 1951 ilmestynyt tieteiselokuva The Thing from Another World (suomenkieliseltä nimeltään ”Se” toisesta maailmasta) perustuu John W. Campbell Jr:n novelliin Olento. Elokuvan ohjaajana toimi Christian Nyby, mutta varsinaisena ohjaajana pidetään yleisesti elokuvan tuottajaa Howard Hawksia.

Kauhuelokuvilla Halloween ja Usva maineensa luonut John Carpenter teki The Thingistä uuden version vuonna 1982. Etelämantereella toimiva tutkijaryhmä kohtaa muotoa muuttavan olion, joka alkaa tehdä ryhmästä selvää yksi kerrallaan.

Carpenterin The Thing on jäätävä sekoitus kauhua, klaustrofobiaa ja paranoiaa. Ilmestyessään se kuitenkin epäonnistui kaupallisesti eivätkä siitä pitäneet kriitikotkaan. Nykyään The Thing on alkuperäisen elokuvan tapaan saavuttanut klassikon aseman, mikä on harvinainen saavutus uusintafilmatisoinnille.

2. The Fly (1986)

The Fly Jeff Goldblum

Kärpänen eli The Fly perustuu alun perin Playboyssa vuonna 1957 julkaistuun George Langelaanin novelliin. Kurt Neumannin ohjaama elokuva ilmestyi jo seuraavana vuonna. Pääosassa nähtiin kauhuelokuvan legenda Vincent Price.

Kanadalainen mestariohjaaja David Cronenberg tarttui aiheeseen kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin. Ihmisruumiin muutoksia useissa elokuvissa käsitelleelle Cronenbergille Kärpänen olikin sopivaa materiaalia. Cronenberg ja käsikirjoittaja Charles Edward Pogue lisäsivät tarinaan psykologisia ulottuvuuksia ja synkkiä tunnelmia. Jeff Goldblum esittää tiedemiestä, joka on keksinyt ainetta siirtävän teleportaatiolaitteen. Koneeseen eksynyt kärpänen aiheuttaa kammottavan mutaation.

Cronenbergin Kärpäsestä on tehty myös oopperaversio, jonka sävellystyöstä vastaa elokuvaankin musiikin tehnyt Howard Shore.

1. 12 apinaa (1995)

twelve_monkeys
Terry Gilliamin ohjaama 12 apinaa (1995) perustuu ranskalaiseen lyhytelokuvaan La Jetée (1962). Chris Markerin ohjaama erikoinen mustavalkoinen teos koostuu lähes kokonaan yksittäisistä valokuvista eikä siinä ole käytännössä lainkaan dialogia, vaan tapahtumia kuvaa kertojaääni.

12 apinaa muistuttaa tarinaltaan suuresti La Jetée –elokuvaa vaikka onkin jo rakenteensa takia täysin erilainen kokemus. Samat perusainekset kuitenkin toistuvat: lentokenttä, post-apokalyptinen maailma, aikamatkailu ja päähenkilön unenomaiset muistot.

Gilliam on kertonut, että ryhtyessään ohjaamaan elokuvaa hän ei halunnut katsoa Markerin työtä vaan pitäytyi omissa mielikuvituksellisissa visioissaan. Lopputulos on Gilliamin parhaita elokuvia.

Bruce Willis esittää rangaistusvankia nimeltä Cole jossain tulevaisuudessa. Tiedemiehet lähettävät hänet aikakoneella menneisyyteen selvittämään syytä lähes koko ihmiskunnan tuhoon. Aikakone ei kuitenkaan toimi odotetulla tavalla, vaan Cole joutuu toistuvasti väärään paikkaan ja väärään aikaan. Tulevaisuudesta tullut outo hiippari joutuu pidätetyksi ja viedään mielisairaalaan. Toisella yrittämällä hän päätyy ensimmäiseen maailmansotaan. Aikamatkustuksen ongelmien lisäksi Colea vaivaavat oudot unet.

Elokuvan mieleenpainuvimmasta roolisuorituksesta vastaa Brad Pitt. Tuolloin vielä melko tuntematon Pitt esittää mielisairaalan potilasta. Hän sai intensiivisestä roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden.

Lisää luettavaa