Maa: Suomi

Bodom

Kotimainen kauhuelokuva on harvinainen tapaus. Lajityyppiä ei ole Suomessa arvostettu, eikä Elokuvasäätiö ole sitä juuri tukenut. Kauhuelokuvia on meilläkin alettu viime aikoina tehdä, mutta yleensä ne ovat olleet amatöörimäisiä halpiksia Bunny the Killer Thingin tyyliin.

Spandex Sapiens

Yhdysvalloissa suosittu showpaini on nimensä mukaisesti enemmän viihdettä kuin urheilua. Suomessa urheilu on perinteisesti otettu äärimmäisen vakavasti, joten showpaini on meillä hyvin pieni laji. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suomalaisesta showpainista saisi tehtyä kiinnostavaa dokumenttia.

Nälkämaan Sampo

Talvivaaran ympärillä kuohuu teattereissakin, sillä Nälkämaan sampo on jo kolmas kaivoksen ympärille rakennettu elokuva lyhyen ajan sisällä. Vuonna 2015 ilmestyi Markku Heikkisen dokumentti Talvivaaran miehet ja viime tammikuussa nähtiin Aleksi Salmenperän fiktio Jättiläinen, joka sekin oli rakennettu huono-onnisen kaivosprojektin tositapahtumien pohjalle.

2 yötä aamuun

Kaksi toisilleen entuudestaan tuntematonta ihmissielua kaukana kotoa kärsimässä hotellikuolemasta ja erosta läheistensä kanssa. Näistä aineksista on koottu Sofia Coppolan Lost in Translation (2003) tai Charlie Kaufmanin Anomalisa (2015). Niin on myös Mikko Kuparisen ohjaama ja käsikirjoittama 2 yötä aamuun.

Soppalinnan salaseura

Kun naamioitunut hiippari lorauttaa outoa litkua Tarton juomaveteen, alkavat aikuiset käyttäytyä kuin lapset. Soppalinnan kaupunginosassa riehuu suoranainen epidemia. Pormestari uittaa paperiveneitä lätäkössä, opettajat käyvät hippasille ja äiti vaatii päästä potalle. Aikuiset voi pelastaa vain neljän ystävyksen perustama etsiväkerho, Soppalinnan salaseura, joka etsii vastalääkettä vanhan muistikirjan arvoituksia ratkomalla.

Onnenonkija

Talvivaaran kaivoskatastrofista kertova Jättiläinen on epäilemättä vuoden parhaita kotimaisia elokuvia. Komean korruptiojännärin käsikirjoitus on lähtöisin Pekko Pesosen kynästä, samoin kuin aikoinaan yllätyshitiksi ja nyt jo kotimaiseksi komediaklassikoksikin noussut Napapiirin sankarit. Pesosen uusin tarina, Onnenonkija, kertoo turhantärkeästä lifestyle-bloggaajasta ja vaatimattomasta miljoonaperijästä – siis kahden kerroksen väestä aivan kuten Dome Karukosken esikoiselokuva, niin ikään Pesosen kirjoittama Tyttö sinä olet tähti.

Sota ja mielenrauha

Suomen tärkeimpiin dokumenttiohjaajiin vajaassa kymmenessä vuodessa noussut Ari Matikainen (s. 1970) on kuvannut aiemmissa pitkissä elokuvissaan kahta mielenkiintoista yksilöä, joiden kautta elokuvat ovat kasvaneet laajemmalle merkitystasolle.

Äkkilähtö

Näyttelijänä paremmin tunnetun Tiina Lymin esikoiselokuva on parhaimmillaan raikas, mutta se ei koskaan täysin lunasta lupauksiaan vapauttavasta, kolmen eri sukupolven tarinat yhteen nivovasta road moviesta. Yritys on silti hyvä ja pääosiin on kiinnitetty tämän hetken kiinnostavimpia näyttelijöitä.

Risto Räppääjä ja yöhaukka

Kuudennessa Risto Räppääjä -elokuvassa Risto ja Nelli löytävät arvokkaan käärmesormuksen kaivaessaan matoja maasta. Löytöpaikalla aloitetaan arkeologiset kaivaukset sillä aarteita toivotaan olevan lisää. Seuraavana yönä rautakaudelta peräisin oleva sormus kuitenkin katoaa ja epäilys ”yöhaukasta” eli kaivausten ryöstelijästä nousee.

Takaisin pintaan

Vuonna 2014 suomalaista sukellusporukkaa kohtasi katastrofi Norjan Plurdalenissa. Kaksi ryhmän jäsentä jäi sille tielleen ryhmän yrittäessä sukeltaa pitkän ja ahtaan luolaston läpi. Viralliset nostoryhmätkään eivät onnistuneet pelastustoimissa ja luolissa sukeltaminen kiellettiin. Suomalaissukeltajat eivät kuitenkaan saaneet rauhaa, vaan he päättivät vielä yrittää ystäviensä pintaan saamista salaa ja viranomaisten valvovaa silmää vältellen.

Tappajan näköinen mies

Matti Röngän Viktor Kärppä -romaaneihin perustuva Tappajan näköinen mies oli alkujaan televisiosarja, joka esitettiin vuonna 2011 MTV3:lla. Sarjan ja siitä nyt valmistuneen elokuvan päähenkilö on Neuvostoliitossa syntynyt, sittemmin suomalaistunut Viktor Kärppä (Samuli Edelmann), joka päätyy keskelle Venäjän uutta presidenttiä kohdistuvaa salamurhajuonta.