Oscar-palkittu ohjaaja: ”Seuraavat sodat käydään vedestä”

30.11.2012 07:00

Yhteiskunnallisen elokuvan ja taiteen festivaali Lens Politica (28.11.–2.12.) käsittelee kriittisesti muun muassa luonnonvaroihin ja ilmastonmuutokseen liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä. Suomalaisille sellainen itsestään selvyys kuin vesi voi muualla maapallolla olla elämän ja kuoleman kysymys.

”Seuraavat sodat käydään vedestä”, uskoo Oscar-palkittu ohjaaja Jessica Yu. Veden ongelma on, että se jakautuu epätasaisesti. Kun toisaalla tulvii, toisaalla kärsitään kuivuudesta. Tulevilta sukupolvilta ryöstäminen ei riitä, kun esimerkiksi pohditaan aavikolle perustetun Las Vegasin tekohengittämistä: puhtaan veden voi halutessaan viedä vaikka naapureilta. Ilmastollisten ja ihmisen toiminnan kiihdyttämien ongelmien lisäksi Last Call at the Oasis -dokumentissa ehditään käsitellä myös odotettavissa olevan vesipulan mahdolliseksi ratkaisuksi sopivan kierrätetyn veden imago-pulmia. Dokumentin jokaisesta teemasta olisi saanut oman elokuvan.

Jon Shenkin The Island President esittää karmaisevan konkreettisen veteen liittyvän ongelman. Turistiparatiisi Malediivit uhkaa ilmastomuutoksen myötä huuhtoutua mereen. Dokumentti erilaisten maailmanlaajuisten ympäristökonferenssien pelinappulaksi joutuneesta saarivaltiosta käy myös historian oppitunnista. Moni ei varmaan ole ollut tietoinen itsevaltiuden ikeestä, jonka Malediivit on vasta hiljattain karistanut nyt maansa pinnalla pitämisen puolesta kamppailevan uuden presidenttinsä johdolla.

Last Call at the Oasis -näytökset
Pe 30.11. klo 17:00 Andorra

The Island President -näytökset
Su 2.12. klo 18:30 Andorra

(Episodi/JV)
[muuta linkki=”http://www.lenspolitica.net/index.php/fi/” teksti=”Festivaalin kotisivut”]

Lisää luettavaa