R&A-tärppi: King of Pigs, yhteiskunnallista koulukiusaamista

21.9.2012 16:07

Rakkautta & Anarkiaa esitteli japanilaista animea suomalaisille yleisöille ensimmäisten joukossa. Festivaali tuo maahan kuitenkin myös muuta tutustumisen arvoista animaatiota kuin Ghibli-studion taianomaisia tuotoksia.

Eteläkorealaisessa King of Pigs -animaatiossa kaksi miestä muistelee yhteisiä kouluaikojaan ja heitä inspiroinutta kapinallista poikaa. Kumpikin on ajautunut elämässään omalla tavallaan umpikujaan, mutta ei halua paljastaa sitä toiselle. Yhdessä he muistelevat aikoja, jotka eivät olleet parempia, mutta kulkivat kuitenkin hallittavissa olevia uria.

Synkän kuvan Etelä-Korean koululaitoksesta maalaava animaatio on karua myös ulkoasunsa suhteen. Sliipattujen tietokoneanimaatioiden hemmottelema silmäkin tottuu siihen nopeasti, kun tarina koulukiusatuista pojista ja heidän kapinallisesta sankaristaan imaisee mukaansa.

Ahdistavuuteen asti julma animaatio paljastaa ikäviä puolia eteläkorealaisesta yhteiskunnasta, jossa perhetausta määrittelee ihmisen aseman ja tulevaisuuden lapsuudesta asti.

Jouni Vikman

Tähdet ★★★★

King of Pigs (Dwae-ji-ui wang). Etelä-Korea 2011. Ohjaus: Yeon Sang-ho.

Näytökset Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla:
Pe 21.09.2012 klo 18:30 Kinopalatsi 8
Su 23.09.2012 klo 12:00 Kinopalatsi 8
Ma 24.09.2012 klo 21:00 Maxim 1

Lisää luettavaa