Adam Sandler -komediasta ammennettiin tekniikka muistisairauksien hoitoon

21.4.2015 18:40

94-vuotias dementiasta kärsivä Louise Irving herää joka aamu tuttujen kasvojen tervehdykseen – hänen tyttärensä puhuu hänelle videolta viiden minuutin ajan, kertoen hauskoista muistoista ja aiemmista perheen yhdessäolon hetkistä.

Tällaiset nauhoitetut videot on otettu käyttöön muistisairauksien hoidossa New Yorkin Riverdalessa sijaitsevassa vanhainkodissa. Tarkoituksena on saada vähennettyä muistin heikentymisestä kärsivien ihmisten ”aamusumua”, tilaa jossa muisti on huonoimmillaan, aiheuttaen usein ahdistusta ja pelkoa.

Idea on napattu yllättävästä paikasta. Adam Sandlerin elokuvassa Aina eka kerta, Sandlerin roolihahmon tyttöystävä menettää muistinsa joka päivä, joten mies keksii käyttää videoita muistuttaakseen naiselle itsestään.

Charlotte Dell vanhainkodin johtoportaasta kommentoi: ”Elokuva oli perushöttöä, mutta se laittoi minut ajattelemaan. Kuinka tätä voisi käyttää muistisairaiden asukkaidemme kanssa? Mikäpä olisi parempi tapa aloittaa päivä, kuin nähdä jonkun rakastamasi läheisen kasvot ja ääni heti aamulla, toivottaen sinulle hyvää huomenta?”

On hyvä muistaa kuitenkin, että muistisairaat ihmiset ovat yksilöitä ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille. Vanhainkodissa tehtävää videohoitoa käytetään aikaisessa ja keskivaiheessa olevasta muistisairaudesta kärsiville asukkaille, jotka vielä todennäköisesti tunnistavat henkilöt, jotka videoilla esiintyvät.

Kuva: Aina eka kerta

Lähde: Associated Press

(Episodi/MLE)

Lisää luettavaa