Avengersista Shakespeareen: Joss Whedonin viimeisin on KAVI:n kuukauden elokuva

1.12.2014 10:56

Joss Whedon aloitti uransa tv-sarjojen käsikirjoittajana. Hänen ensimmäinen tuotantoon päässyt elokuvakäsikirjoituksensa oli Buffy – vampyyrintappaja vuonna 1992. Whedon itse ei pitänyt siitä, kuinka hänen ideansa muuttui joksikin aivan muuksi kuin mitä hän oli kaavaillut.

Whedon jatkoi nimen luomista taitavana käsikirjoittajana ja muiden tekemien käsikirjoitusten parantelijana. Hän sai jopa jaetun Oscar-ehdokkuuden vuoden 1995 Toy Story -animaatiohitistä.

Vuonna 1997 Whedon sai mahdollisuuden toteuttaa Buffy-visioitaan tv-sarjassa, jossa hänellä oli kaikki ohjakset käsissään. Lopputulos on harvinaisuus: ikoninen sarja, josta tuli sekä kriitikoiden että suuren yleisön suosikki, mutta myös kulttikamaa.

Whedonin kyky pyörittää monilla tasoilla kulkevia tarina-aihioita sekä vuonna 2005 ilmestynyt, Whedonin tv-sarjaan perustunut Serenity-tieteiselokuva vakuuttivat lopulta todella isot tekijät. Whedon sai käsikirjoitettavakseen ja ohjattavakseen Marvelin The Avengers -supersankarispektaakkelin.

Much_Ado_About_Nothing_Amy_Acher

The Avengersista tuli valtava hitti, joka tienasi yli puolitoista miljardia dollaria maailman lippukassoilta. Niinpä tulikin monelle yllätyksenä, että Joss Whedon valitsi seuraavaksi projektikseen William Shakespearen 1500-luvun loppuvuosina kirjoittaman kevyen Much Ado About Nothing -komedian.

Toisaalta, jos Whedonia ja hänen tuotantoaan yhtään tuntee, ei valinta ole mitenkään outo. Suomeksi nimellä Paljon melua tyhjästä tunnettu hassuttelu voisi olla suoraan Whedonin omasta kynästä. Sen taustalla kulkee kuninkaallisia juonitteluja, jotka Shakespearen tragedioissa ovat etusijalla. Much Ado About Nothing -näytelmässä ne toimivat lähinnä polttoaineena päähenkilöiden sanailulle ja heidän ystäviensä naittamissuunnitelmille. Hyvin samaan tapaan kuin valtavat demoniset uhat sävyttivät Buffy, vampyyrintappaja -sarjan hellyttävien sankarien kinastelua ja lemmiskelyä.

Much_Ado_About_Nothing_Alexis_Denisof_Sean_Maher_Riki_Lindhome

Whedon on tehnyt Much Ado About Nothing -elokuvan pitkälti omaksi ilokseen, sillä 5 miljoonalla dollarilla tuotettu (The Avengers maksoi 220 miljoonaa) komedia kuvattiin käytännössä kokonaan Whedonien komeassa kotitalossa Kaliforniassa. Kameran edessä ja takana oli paljon Whedonin tuttuja, ystäviä ja työtovereita, ja koko täydellisen mediahiljaisuuden vallitessa työstetty paketti oli kasassa 12 päivässä. Elokuvan tekeminen on varmasti ollut hermolepoa verrattuna The Avengersin massiiviseen mittakaavaan.

Elokuva kuvattiin mustavalkoisena, ja sen dialogi on nostettu suoraan Shakespearen näytelmästä. Tapahtumat on kuitenkin siirretty nykypäivään, vaikka hahmot ovatkin edelleen vuosisatojen takaisia vastineitaan. Lähtökohdan historiallisuudesta ja toteutuksen keveydestä ja kaiken yllä selvästi leijuvasta vapautuneisuudesta ja rentoudesta syntyy mielenkiintoinen ja ennen kaikkea hauska ja viihdyttävä kokonaisuus, joka nyt on mahdollista nähdä valkokankaalla Helsingin Orion-teatterissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) joulukuun kuukauden elokuvana.

Much Ado About Nothing käväisi viime vuonna Suomessa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ja pyöri siellä täysille katsomoille.

Much_Ado_About_Nothing_Alexis_Denisof_2

Much Ado About Nothing KAVI:n Orion-teatterissa Helsingissä:
Ti 2.12. klo 17:00
Su 14.12. klo 19:30
Ke 17.12. klo 18:30
Pe 26.12. klo 21:00

Liput ja lisätiedot: Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kotisivut.

(JV/Episodi)

Lisää luettavaa