Blu-ray-arvio: Miltä Ghostbusters-leffat näyttävät tänään?

24.10.2014 10:10

Tieteiskomedia Ghostbusters täyttää tänä vuonna 30 vuotta, ja sen kunniaksi elokuva ja viisi vuotta myöhemmin valmistunut jatko-osa on julkaistu blu-rayna yksissä kansissa. Elokuvat on 4K-masteroitu, mikä tarkoittaa tavallista blu-rayta terävämpää kuvaa.

Bill Murray sekä elokuvan käsikirjoittaneet Dan Aykroyd ja Harold Ramis esittävät erikoisia parapsykologian tutkijoita, jotka perustavat yliluonnollisia ilmiöitä selvittelevän haamujengin. Sigourney Weaverin esittämä muusikko esittelee heille tapauksen, jossa pääsee helvetti irti.
Ghostbustersin aikoinaan näyttävät tehosteet näyttävät 30 vuoden jälkeen kömpelöiltä, mutta onneksi ne eivät olekaan pääosassa, vaan käsikirjoitus on todella kekseliäs ja hauska.

Kakkososan tekijöinä jatkoi sama tiimi. Ohjaaja Ivan Reitman ja kaikki keskeiset näyttelijät olivat mukana, ja Aykroyd ja Ramis vastasivat jälleen käsikirjoituksesta. Kakkosestakin tuli valtava taloudellinen menestys mutta ei alkuperäisen veroista klassikkoa. Ghostbusters 2 sisältää joitakin kekseliäitä ideoita, mutta ykkösosan taika puuttuu. Kolmas Ghostbusters-elokuva on ollut suunnitteilla vuosia, mutta projekti on kokenut monenlaisia vastoinkäymisiä ja muutoksia.

Kumpikin elokuva on omalla levyllään, ja molemmissa on samantyyppinen setti ekstroja. Pyöreän pöydän keskusteluissa toimittaja Geoff Boucher haastattelee Reitmania ja Aykroydia elokuvista, ja molemmilla on elokuvista kiinnostavia muistoja. Mukana on myös lyhyempiä koosteita, poistettuja kohtauksia ja musiikkivideoita.

Jussi Huhtala

Ghostbusters ★★★★
Ghostbusters 2 ★★★
Ekstrat ★★★

Ghostbusters 1 & 2. Yhdysvallat 1984 / 1989. Ohjaus Ivan Reitman. Käsikirjoitus Dan Aykroyd, Harold Ramis. Pääosissa Bill Murray, Sigourney Weaver, Dan Aykroyd, Harold Ramis. Ikäraja 12. Blu-ray. Julkaisupäivä 17.9.2014.

Lisää luettavaa