Blu-ray-arvio: Tämä upea boksi ei jätä scifiharrastajia kylmäksi

27.8.2015 10:00

Uusi sukupolvi astui järjestyksessä jo viidennen Enterprisen komentosillalle sata vuotta alkuperäisen miehistön seikkailujen jälkeen. Missio määriteltiin jo konseptin avauksessa, eikä se ollut muuttunut miksikään. Amerikkalaista 1800-luvun lännenvalloituksen mytologiaa soveltaen avaruus oli viimeinen tutkimaton territorio, jossa aluksen miehistön oli määrä tutkia outoja ja uusia maailmoja sekä etsiä uudenlaista elämää ja sivilisaatioita.

Löydöt olivat kuitenkin usein yllättävän tuttuja, oudosta ulkomuodosta ja miehistöä kummastuttavista teknisistä saavutuksista huolimatta. Kohdattu aggressiivisuus, epäily, torjunta, alistaminen, suojamuurit sekä mielen manipulointi mitä erikoisimmin keinoin peilasivat itse asiassa ihmiskunnan vuosituhansien mittaan urautuneita toimintastrategioita vieraan lähestymisessä.

Gene Roddenberry loi Star Trek: The Next Generation -sarjan pari vuosikymmentä avauksen jälkeen. Maailma ei ollut 1980-luvulla juuri muuttunut siitä, missä toisen maailmansodan kokenut visionääri-käsikirjoittaja-tuottaja oli alunperin hahmotellut rauhanomaisen retkikuntansa tehtävän, metodit ja toteutuksen.

Nationalistisen ahdaskatseisuuden ylittävä järjestö Yhdistyneet kansakunnat antoi idean B-17-pommittajaa Tyynen valtameren rintamalla lentäneelle Roddenberrylle. Mitä jos projisoisi ihmiskunnan ongelmat kosmiseen mittakaavaan ja rajaisi konseptin avaruusalukseen sekä sen miehistöön ja matkustajiin?

Star Trek ponnistikin kurssilleen 1900-luvun tapahtumista. Kun Hitler oli kukistettu vuonna 1945, maailma ryhmittyi idän ja lännen etupiireihin. Valtataistelu johti – YK:sta huolimatta – uusiin yhteenottoihin ja kulminoitui ydinaseuhkaan. Jos nappia painetaan, elämä maapallolla tuhoutuu tuntemassamme muodossa.

Star Trek syntyi hirvittävän skenarion kalvamaan maailmaan 1960-luvun myllerryksessä. Kylmä sota, Kuuban kriisi, Lähi-Idän konfliktit, Vietnam ja Kiinan kulttuurivallankumous olivat ydintuhon ohella sytykkeitä ajatukselle katseen suuntaamisesta sinisen planeetan ulkopuolelle.

Kapteeni Kirkin ja hänen seuraajiensa johdolla suunnattiin kauas mutta perinteiset ongelmat seurasivat miehistöä kaikkialle. Edes poimuajo tai teleportaatio eivät karistaneet kannoilta inhimillisiin ominaisuuksiin luettavia vallanhalua ja kontrollintarvetta.

Tähtivaellus kylmästä sodasta Kosmoksen koluamiseen oli paperilla yllättävän lyhyt matka. Sittemmin sopusoinnun etsiminen on ollut johtavia teemoja Star Trekissä viisi vuosikymmentä, jotka tähtilaiva Enterprise kaltaisineen ovat sukkuloineet maailmankaikkeudessa.

Tässä suhteessa ST: TNG on erottamaton osa saagaa syventäessään tarinaspektrumia koko franchisen käynnistyksen sekä muiden sarja- ja elokuvatuotantojen rinnalla. Alkujaan 35 mm:n filmille tallennetun sarjan kuva on briljantti, ja ekstroissa riittää lisää sukkuloitavaa lähes loputtomiin. Trekkereillä ainakin riittää keskusteltavaa, onko kuvasuhde kohdallaan sekä näyttävätkö puitteet teräväpiirtona aidolta asialta vai entistäkin lelumaisemmilta. Vihkiytymätön scifi-harrastaja taas saattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, kuten missä määrin tehosteet, puvustus ja kampaukset edustavat puhdasta kasariestetiikkaa. Kylmäksi 176 jaksoa 41 levyllä sisältävä järkäle ei ainakaan jätä.

Matti Komulainen

Sarja ★★★★
Ekstrat ★★★★★

Star Trek: The Next Generation. The Full Journey – Complete Box. Yhdysvallat 1987–1994. Blu-ray. Julkaisupäivä 1.6.2015.

Lisää luettavaa