Clooneyn tieteisseikkailu Tomorrowland on näyttävää kohellusta

20.5.2015 08:00

George Clooney tunnetaan ehkä parhaiten vuonna 2001 ilmestyneen Ocean’s Eleven -elokuvan ja sitä seuranneiden Ocean’s -elokuvien sarjasta. Tällä kertaa Clooney näyttelee Disneyn suuren budjetin Tomorrowlandissa, jossa ei ole järkeä. Paitsi ehkä elokuvan tekijäryhmälle, mutta katsojalleen elokuvan idea jää puun taakse.

Tomorrowland – A World Beyond kertoo tarinan nuoresta keksijäkilpailuun osallistuvasta pojasta Frankista (Clooney), jonka tuotos tyrmätään heti kättelyssä. Lapsinero tästä lannistuu, mutta tuomarin tytär – tai robottitytär herättää tässä uutta toivoa. Kaikki ei kuitenkaan suju käsikirjoituksen mukaan, sillä Frank päätyy kummallisten sattumusten kautta tuntemattomaan paikkaan toisessa ulottuvuudessa, jonka on tarkoitus olla parempi versio elinplaneetastamme.

Yhtäkkiä tarina hyppääkin vuosien päähän nykyhetkeen, jossa innokas Casey (Britt Robertson) ryhtyy Frankin kanssa seikkailuun maailman pelastamisesta täydellisestä tuhosta. Tarinaan tulee mukaan Frankin lapsuuden ihastus Athena, joka on yksi Tomorrowlandin uusien asukkien värvääjistä. Huomaa, että Frankille on jäänyt paha mieli, kun tälle selvisi Athenan olevan robotti. Yhdessä kolmikko yrittää päästä Tomorrowlandiin, koska heitä siellä ilmeisesti kaivataan.

Tai ainakin niin juonen luulisi kulkevan, sillä elokuvan edetessä tapahtuu melkoista mäiskintää ja räiskintää, josta on vaikea saada selvää. Tomorrowlandin ohjaaja-käsikirjoittaja Brad Bird (Ihmeperhe, Rottatouille) on saanut aikaan paketin täynnä viihdettä vähän isommille lapsille tai aikuisille, jotka saavat säväyksen tulevaisuuden tekniikasta ja toisien ulottuvuuksien maailmoista.
Disney's TOMORROWLANDCasey (Britt Robertson) Ph: Film Frame©Disney 2015
Elokuvan juonen ympärille rakentuvasta puolesta on vaikea sanoa mitään huonoa, sillä George Clooney tekee takuuvarman ex-lapsineron roolin. Britt Robertson tekee tähänastisesti isoimman roolinsa näytellen nuorta tyttöä, joka seikkailee yöt NASAlla työskentelevän isän työpaikalla yrittäen estää jotain, josta on elokuvan tyyliin sopivasti vaikea saada selkoa.

Tomorrowlandin visuaalinen puolikin tekee vaikutuksen näyttävyydellään, mitä suuren budjetin Disney-leffalta voisikaan odottaa? Suuret ja korkeat rakennukset huomioimatta uutta teknologiaa saavat Tomorrowlandin, tämän toisen ulottuvuuden maailman näyttämään hyvinkin mahtavalta.

Parasta mahdollista esimerkkiä efekteillä täytetyistä elokuvista Tomorrowlandista ei kuitenkaan saa, keskeinen ja elokuvasta katsomisen arvoisen tekevä osa on juoni, ja loogisuuden puute tekee Tomorrowlandin dramaturgiasta oudoksuttavan. Elokuva rakentuu menoa ja seikkailua täynnä olevista kohtauksista, mutta kaikki kulkee sulavassa linjassa toisiinsa: kohtaukset ovat kuitenkin tylsiä. eikä mikään erotu joukosta kunnolla. Puolessa välissä elokuvaa ajattelee, että milloin tämä oikein loppuu ja mihin. Rahaa on ilmeisesti ollut liikaa, eikä sitä ole osattu käyttää oikein. Kaiken robottitaistelun ja pöhinän keskellä käsikirjoittajilta on selvästikin jäänyt tarinan kuljettaminen merkittävästi jalkojen alle.

Tomorrowland on sopivaa ajantappoviihdettä, vaikka 130 minuuttia kestävä paketti on turhankin täysi. Se ei saa katsojaansa miettimään, mutta yllättää toki.

Elias Outila

Tähdet: ★★★

Kirjoittaja on TET-harjoittelija.

Lisää luettavaa