Dvd-arvio: Mykistävä sotaelokuva vakuuttaa realistisuudellaan

29.10.2014 14:30

Parikymppiset sisarukset kuulevat isoäitinsä hautajaisissa, että heidän isoisänsä menehtyi sodassa kamikazelentäjänä. Perhehistorian selvittely vie nopeasti tylyyn umpikujaan mutta sinnikkyys johtaa lopulta myös yllätyksiin. Totuus on monitulkintainen eikä asioiden oikean tolan valjettua mikään ole enää entisellään.

Takashi Yamazakin ohjaama ja osin käsikirjoittama Kamikazelentäjä mykistää paikoittaisista alleviivauksista huolimatta. Se on vahva elokuva niin sisällöltään kuin toteutukseltaan. Teos purkaa japanilaisille edelleen ilmeisen kipeitä sotamuistoja. Kuolemaa halveksiviksi fanaatikoiksi usein stereotyypitetyt lentäjät näytetään yksilöinä.

Teos myös kritisoi ankarasti maan henkistä ilmapiiriä ja strategioita: yhdessä kohtauksessa opiskelijajoukko vertaa kamikazepilotteja terroristeihin.

Taistelujen kuvaus ravistelee. Isketään vihollisiin ilmassa tai merellä, jälki vakuuttaa realistisuudellaan täydellisyyttä hipovaa äänimiksausta myöten.

Matti Komulainen

Elokuva ★★★★★

Kamikazelentäjä. Eien no Zero. Japani 2013. Ohjaus Takashi Yamazaki. Käsikirjoitus Takashi Yamazaki, Tamio Hayashi, perustuu Naoki Hyakutan romaaniin. Pääosissa Junichi Okada, Haruma Miura, Mao Inoue. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 1.10.2014

Lisää luettavaa