Exoduksen pahista esittävä Joel Edgerton: ”Kaikkien ei tarvitse rakastaa hahmoani”

26.4.2015 14:00

Australialaisnäyttelijä Joel Edgerton tunnetaan  Star Warsista ja hänet on nähty myös elokuvissa The Thing (2011), Warrior (2011), Zero Dark Thirty (2012) ja The Great Gatsby (2013). Ridley Scottin eeppisessä Exodus: Gods and Kings -elokuvassa hän esittää Ramsesta.

Haastattelu ja kuva: 20th Century Fox
Toimittanut: Emmi Hattunen

Miten kuvailisit hahmoasi?
Ramsesta kuvataan hieman hitlermäiseksi fasistisen yhteiskunnan johtajaksi. Hänen uskonnollinen moraalinsa on kyseenalainen. Tarinan alussa Mooses ja Ramses ovat veljeksiä, jotka tekevät kaikkea yhdessä. Omilla tavoillaan he epäilevät kaikkia uskontoja. Kun papitar ennustaa heidän tulevaisuutensa Mooses ja Ramses pyörittelevät epäluuloisina silmiään. Lähempänä elokuvan loppua katsoja voi nähdä, kuinka tämän faaraoksi tulleen miehen epävarmuus nivoutuu yhteen hänen pelkojen ja puolustusmekanismien kanssa. Ramseksesta tulee käsikirjoituksen ansiosta erittäin voimakas ja inhimillinen.

Inhimillisyydestä puheen ollen, kuinka tärkeää on että näemme Ramseksen isänä ja rakastavana aviomiehenä?
Esittäessä mitä tahansa pahishahmoa, on tärkeää että katsojat ymmärtävät tekojen syyt. Kaikkien ei tarvitse rakastaa hahmoa, mutta kun sankarin ja vihollisen tekojen syyt ovat järkeviä, on heidän välinen taistelunsa viihdyttävää katsottavaa. Elokuvan alussa Ramses ei ole ihan vielä paha. Mooses on osa kuningaskuntaa, ja kun hän tajuaa olevansa erilainen ja Ramses huomaa veljensä olevan erilainen tulee hänestä se fasistinen tyranni, joka on Mooseksen vastustaja. Silti hän on ihminen.

Ilmeisesti he tekivät Ramseksen patsaasta sinun näköisesi. Oliko outoa nähdä itsesi ikuistettuna sillä tavalla?
Elokuvassa taisikin olla pois leikattu osio, jossa kerroin arkkitehdille ettei minun tarvitse istua taiteilijan edessä koko aikaa, jotta hän voisi tehdä minusta patsaan. Sen tarvitsee vain muistuttaa minua, sen ei tarvitse olla näköiseni. Lopputuloksena tuli 15 metrinen patsas joka näyttää hieman minulta, luojan kiitos! Siellä se jökötti Espanjassa kuvauspaikalla. Joku ehdotti, että kuljettaisin patsaan kotini takapihalle. Valitettavasti sen jälkeen pihalle ei mahtuisi mitään muuta.

Kuinka vaikeata on esittää tunnettua hahmoa tai henkilöä?
Yritän sulkea pois mielestäni kaikki edelliset sovitukset. Pelkäsin yrittäväni kopioida edellisten Ramsesta esittäneiden näyttelijöiden maneereja ja eleitä vaikkei minun tarvitsisi niin tehdä. Nautin enemmän siitä, että saan olla mukana yhteistyöprosessissa muiden kanssa jotka ovat alansa parhaimmistoa. Se onkin parasta Ridley Scottin kanssa työskentelemisessä. Hän on hyvä kenraali, joka tukee ja kannustaa kaikkia.

Exodus: Gods and Kings tulee dvd:lle ja blu-raylle 27. huhtikuuta.

Lisää luettavaa