Haukutun supersankarileffan tuottaja katkerana: kriitikot tuhoavat elokuvabisneksen

Ohjaaja-tuottaja Brett Ratner väittää, että kriitikoiden äänet yhteen keräävä Rotten Tomatoes -sivusto olisi tuhoamassa Hollywoodin.

24.3.2017 16:56

Ratner puhui viikonloppuna Sun Valley Festivalilla, jossa hän kertoi arvostavansa perinteisiä kriitikoita, mutta kun satojen kriitikoiden yhteisäänet kasataan yhteen ja niistä koostetaan yksittäinen arvio, saattaa elokuva saada aivan vääränlaisen leiman.

– Rotten Tomatoes on pahinta mitä elokuvakulttuurissamme tällä hetkellä on, Ratner väittää.

Ratnerin tuotantoyhtiö RatPac Entertainment on osatuottanut muun muassa Batman v Supermanin ja monta muuta Warner Bros. -studion elokuvaa.

– Mielestäni se on elokuvabisneksen tuho. Arvostan ja ihailen elokuvakritiikkiä. Kun olin vielä lapsi, kritiikki oli silloin todellista taidetta. Se vaati älyä. Nyt kaikki kiteytyy numeroon. Kaikki kyselevät vain Rotten Tomatoes -pisteistä. Se on todella sääli, sillä Batman v Supermanin alhainen Rotten Tomatoes -arvosana vaikutti varmasti elokuvan vastaanottoon, vaikka se oli muuten niin menestynyt, Ratner kertoo.

Ratner siis haluaisi nähdä pelkkiä hyviä arvosanoja. Muut, kehnommat arvosanat tulisi jättää kokonaan huomioimatta, jotta myös nämä huonommiksi ja heikommiksi todetut elokuvat saisivat hyvän keskiarvosanan.

Kritiikki ei toimi näin. Rotten Tomatoes kerää satojen kriitikoiden arviot yhteen ja arvottaa niiden hyvä/huono-akselin perusteella leffan keskiarvon. Eli jos elokuva on saanut kriitikolta 2/5, menee se huonojen puolelle. Jos taas 3/5, on se jo positiivinen arvio. Näistä koostuu Rotten Tomatoesin prosenttiluku. Eli siis kuinka moni kriitikko on antanut elokuvalle positiivisen arvion.

Batman v Supermanin prosenttiluku on 27, joten kriitikot eivät pitäneet näkemästään. Mitään muuta johtopäätöstä tästä luvusta ei voi vetää. Arvioiden seassa saattaa olla myös täysiä pisteitä ja niitä täysin lyttääviä arvioita.

– Ihmiset eivät ymmärrä mitä kaikkea tällaisen elokuvan tekoon vaaditaan, Ratner kertoo.

Eipä ihmisten kyllä sellaisia asioita tarvitsekaan tietää. Katsojat näkevät pelkän lopputuloksen ja arvioivat sen perusteella elokuvan. Kritiikki on niin yksinkertaista.

– Tämä räjäyttää mieleni. Se on sulaa hulluutta. Se vaikuttaa elokuvabisnekseen. Ihmiset eivät mene tämän takia katsomaan elokuvia. ”Sillä on niin alhainen Rotten Tomatoes -arvosana, joten leffa on varmasti huono!”, Ratner tylyttää.

Niin, ihmiset kyllä yleensä haluavat tietää etukäteen, mihin rahansa sijoittavat. Jos kriitikot eivät elokuvasta pidä, on hyvin suuri mahdollisuus, etteivät myöskään katsojat siitä pidä. Tämän takia kritiikkiä tehdään.

Kuvassa Dwayne ”The Rock” Johnson ja Ratner Hercules-elokuvan kuvauksissa.

Lähde: Entertainment Weekly

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia