Hoth Con ja Boba Fettin näyttelijä saivat Star Wars-fanit liikkeelle Helsingissä

2.1.2017 17:00

Hoth Con on suomalainen Star Wars-fanitapahtuma, joka järjestettiin marraskuussa toista kertaa. Omasta Star Wars-taustastani sen verran, että olin aivan hillitön fani lapsena. Koska olen keräilijäluonne, hommasin (tai oikeastaan äitini hommasi) kaiken mikä eteeni sattui. Oli loistelias figuurikokoelma, Kennerin vanhoista legoihin, julisteista ja tarrakirjoista venäläisiin limsatölkkeihin.

Viime vuosina fanitus on laskenut, mutta eikö Star Wars: The Force Awakens nostanut muistot jälleen pintaan. Star Wars olisi elänyt ikuisesti ilman LucasFilmsin kauppoja Disneyn kanssa, mutta kauppa sinetöi sen, että sarja pysyy mitä todennäköisimmin valtavirran viihdykkeenä maailman tappiin asti. Ja hyvä niin

Saavuin paikalle suurin piirtein puoli tuntia ovien avaamisen jälkeen. Minua nolotti astua jonon jatkeeksi. Vaikka olenkin erinäisten fanituksien vuoksi tehnyt paljon asioita, joita niin sanotusti normaali suomalainen ei ilkeisi tehdä, tuntui silti vieraalta astua jonoon niin monen sci-fi-ystävän jatkoksi. Kun kuvaaja tuli nappaamaan kuvia jonosta, huomasin painavani päätä hieman alas, samalla kun tein strategisen sivuaskeleen Boba Fettiksi pukeutuneen miehen taakse

Sisälle päästyäni ensimmäiseksi havainnoin miellyttävän vapaaehtoisen henkilökunnan, joka tekee työtään silkasta intohimosta aiheeseen itseensä. Lipunmyyjistä narikkahenkilökuntaan, ja edelleen tapahtuman järjestäneeseen ydinporukkaan. Sain paljon kiinnostavaa tietoa eräältä tapahtuman vastaavalta, elokuvarakastaja Joonas Koivulalta.

Koko Hoth Con -tapahtuman taustalla on HeadHunter Storen perustaja Dean Clayton. Conit ovat hyvin kiinnostavia tapahtumia, ja niitä järjestetään ympäri maailmaa. Suomesta löytyy Star Wars-faneja, mutta tapahtuma on kuitenkin melko tuore. Miksi? Jälleen tarvittiin ulkomailta Suomeen muuttanut, jotta saadaan maailmaa avattua Suomenkin kamaralle. Myös Suomessa voi järjestää vastaavia tapahtumia, jos energia ja intohimo riittää.

Ulkomailla on järjestetty vastaavia fanitapahtumia jo vuosikymmeniä. Kuten Suomessa, niistä löytyy oheistuotteita myyviä pieniä kojuja, pukukilpailuja, pelihuoneita, sekä kaiken kruunaavat vieraat ja paneelit heidän kanssaan. Tämän vuoden vieraina olivat mm. Rendel -elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari, Iron Sky ja Star Wreck -elokuvien Timo Vuorensola, sekä päätähtenä Jeremy Bulloch, joka muistetaan Boba Fettin näyttelijänä Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu -elokuvissa.

Ulkomaalaiset tähtivieraat ovat harvinaista herkkua, mutta onneksi tapahtuman järjestäjillä on ollut kunnianhimoa kasvattaa Hoth Conin luonnetta. Omasta mielestäni tämän kaltainen fanitapahtuma on juuri niin suuri kuin sen vieraat ovat. Kotimainen vahvistus, sekä yksi Star Wars-universumin suosituimista hahmoista on kova aloitus. Ja mitä salaisuuksia kuulin, myös ensi vuodelle on suunnitteilla kovatasoisia vieraita.

Vuoden 2016 con järjestettiin samassa paikassa kuin tänäkin vuonna, Kulttuuriareena Gloriassa, Helsingissä. Tila on pieni niinkin monelle fanille, mutta onneksi myös yläkerrassa on tilaa temmeltää. Siellä oli erilaisia pelimahdollisuuksia, sekä loistava Kanadasta Suomeen muuttaneiden nuorten miesten Redd Skull Hot Sauce -koju, jossa sai maistella Suomessa valmistettuja tulisia kastikkeita, esimerkiksi nachoille.

Alakerrassa oli lähes koko aula varattu HeadHunter Storen Star Wars -oheistuotteille. Upeita keräilyesineitä, valomiekkoja ja leluja. Mahdollista oli osallistua myös ruotsalaisten stuntmiesten järjestämälle valomiekkakurssille, jossa monia innostuneita kamppailikin. Oman kojunsa sai myös steampunk-tyyliin vannovat käsityöläiset, jotka myivät edukkaaseen hintaan hienoja asusteita.

Jonotin melkein tunnin itsensä Jeremy Bullochin luokse. 20 eurolla Bullochilta sai laadukkaan A4 kokoisen valokuvan, jonka hän signeerasi. Tämän jälkeen hänen kanssaan sai vielä poseerata kuvassa. Jono oli vielä pidempi kun olin saanut oman nimmarini. Syy oli yksinkertaisesti siinä, että Bulloch kohtasi jokaisen fanin yksitellen. Hän ei hosunut eikä osoittanut väsymystään. Kun saavuin hän tervehti erittäin kohteliaaseen brittitapaan, ehdimme keskustella hieman säästä (miksi ulkona ei ole lunta? Olemme Suomessa!), hänen seuraavasta matkastaan (Seuraavaksi Ruotsiin fanitapahtumaan) ja parrastani (Minullakin on ollut parta, viikossa se kasvaa jo reippaasti, mutta en ole pitänyt sitä vuosiin).

Minunkin sydämeni vienyt, polvenkorkuinen prinsessa Leiaksi pukeutunut tyttö sai viettää pitkään aikaansa Boba Fettin luona – tätä ei nähty elokuvassa! Tapahtumassa parasta olivat muutenkin Star Wars-lapset. Aikuiset voivat pukeutua miten mielivät, toisaalta rahalla saa mitä tahansa, mutta lasten asut olivat kekseliäitä ja hurmaavia. Juuri esimerkkeinä tämä prinsess Leia ja eräs Boba Fettiksi pukeutunut poika, jolla oli pahvia ja ties mitä päällään. Hänen ranteeseensa oli teipattu taskulaskin – ja puku oli oikeasti aivan mieletön.

Haastatteluosuus Jeremy Bullochin kanssa oli todella hyvin vedetty. Jenna Alexa Niemi veti haastattelun suvereenisti läpi,
tarpeen tullen tulkaten Bullochille kysymykset. Tunnelma lavalla oli selvästi rento ja arvostava, puolin jos toisin. Yleisö sai esittää kysymyksiä tunnin aikana niin paljon kuin halusi – tapahtumahan on faneja varten!

Tämä tietysti aiheutti ongelman. Bulloch halusi selvästi puhua intohimostaan, teatterista ja Shakespearesta – hän jopa lausui Hamletia loistavasti kesken haastattelun – mutta yleisö halusi kuulla hänen suosikki aseistaan Star Warsissa. Kun hän pääsi mainitsemaan sivulauseessa itselleen tärkeästä näytelmästä, hänet vedettiin takaisin Star Wars-todellisuuteen. Fanit kysyvät tietysti juuri niitä kysymyksiä joita ovat miettineet, eikä siinä ole mitään pahaa.

Intouduin itse kysymään teatterista. Onneksi haastattelun lopulla Bulloch pääsi antamaan vinkkejä näyttelijäksi haluaville. Joku kysyikin osuvasti, harmittaako kun kuuluisimmalla roolihahmollasi on vain pari repliikkiä, eikä kukaan näe kasvojasi. (Näitä repliikkejä muuten toistettiinkin urakalla haastattelun aikana, Bulloch on todella hauska ja huumorintajuinen mies.) Bulloch vastasi, ettei tietenkään. Hän on kiitollinen Boba Fettille, johon on selkeästi ihastunut itsekin.

Seuraavan kerran Hoth Con järjestetään 2.-3. joulukuuta 2017. Osallistun aivan varmasti myös tänä vuonna. Jutussa nähtävät kuvat: Mikko Löppönen.

Lisää luettavaa