Iltalehti lopetti elokuva-arvostelujen julkaisemisen – näin elokuvakriitikot protestoivat

1.9.2015 12:12

Suomen arvostelijoiden liitto SARV on ottanut kantaa Iltalehden päätökseen lopettaa elokuva-arvostelujen julkaiseminen.

Iltalehti lopetti kesäkuussa elokuva-arvostelujen julkaisemisen sekä printtilehdessä että verkossa. Suomen arvostelijoiden liitto pitää päätöstä huolestuttavana. Julkaisemme kannanoton alla kokonaisuudessaan:

Iltalehti lopetti tänä kesänä elokuvien ensi-ilta-arvioiden julkaisemisen. Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen hallitus on tyrmistynyt ja pettynyt Iltalehden päätöksestä.

Vielä vuosikymmen sitten Suomen suurimpiin kuuluva sanomalehti arvioi käytännössä kaikki suomalaisiin elokuvateattereihin saapuneet elokuvat. Vuonna 1980 perustetun lehden kriitikkokuntaan on kuulunut useita kokeneita ja osaavia alan ammattilaisia.

Tähän kesään asti keskeiset ensi-illat arvioinut lehti luopuu nyt kokonaan ensi-ilta-arvioista, jotka ovat olleet ja ovat yhä merkittävää kulttuurijournalismin sisältöä valta-osalle suomalaisista sanomalehdistä. Samalla Iltalehdestä tulee ensimmäinen suuri sanomalehti, joka luopuu kokonaan ensi-ilta-elokuvien kritiikeistä.

Jäljelle jäävät viihteelliset kulttuurijutut, joiden sisältö ei heikoimmillaan eroa mainosteksteistä. Parhaimmillaankaan elokuvan maailmaa sivuava kevyt viihdejournalismi ei anna lukijoille eväitä itse elokuvien tason arvioimiseen, saati teosten analysoimiseen. Samalla otetaan uusi askel suomalaisen kulttuurikeskustelun köyhdyttämisessä.

Median rakennemuutos ja yleinen heikko taloustilanne ajavat mediataloja ahtaalle. Laskevat talouskäyrät ajavat monia medioita muutoksiin, jotka tuntuvat lukijoiden tai tekijöiden silmissä huolestuttavilta, usein myös lyhytnäköisiltä.

Mediatalojen alamäestä huolimatta elokuvat – kuten kulttuuri yleisemminkin – kiinnostavat yhtä lukijoita. Merkkinä siitä suomalaisiin elokuvateattereihin matkaa tänäkin vuonna arviolta kahdeksan miljoonaa maksanutta katsojaa.

Moni elokuvateattereiden kävijöistä kaipaa elokuvavalintansa tueksi asiantuntevaa ja analyyttistä arviota. Jos muut mediat seuraavat Iltalehden esimerkkiä ja elokuva-arvostelut poistetaan niistä, elokuvan ystävät jäävät jatkossa mainostajien hallitsemaan maailmaan. Siellä elokuvasta jaettua tietoa säätelee asiakkaan intressi, ei riippumaton asiantuntijamielipide.

Iltalehdenkin tapauksessa on vielä rahtunen toivoa.

Suomen Kuvalehden Kuvien takaa -elokuvablogia pitävä Kalle Kinnunen kysyi elokuvien ensi-iltakritiikkien tilanteesta Iltalehden kustantajalta Kari Kivelältä. Vastaus kuului: ”Päätöstä siitä, että ne [elokuva-arvostelut] loppuisivat ei ole. Mitä arvostelemme, missä kanavassa ja kenen toimesta on avoin asia. Oletan, että eri vaihtoehdot on käyty lävitse syyskuun aikana.”

Suomen arvostelijain liiton elokuvajaoksen hallitus toivoo, että Iltalehden pohdinta päättyy elokuvakritiikkien säilyttämiseen. Näin lehti pitää itsensä jatkossakin kiinnostavana elokuvateattereissa käyvien suomalaisten silmissä.

Suomen arvostelijain liitto ry.
Elokuvajaoksen hallitus

Kuvassa Joaquin Phoenix elokuvassa Gladiator.

Lisää luettavaa