IMDb:n perustaja paljastaa ensimmäistä kertaa listan omista suosikkielokuvistaan

Mies on aiemmin ollut vaitonainen omista mielipiteistään.

30.1.2017 18:22

IMDb:n perustaja Col Needham paljastaa The Wrapille ensimmäistä kertaa oman, henkilökohtaisen top 10-listansa parhaista elokuvista. Needhamilla oli tavoite nähdä 10 000 elokuvaa 50 ikävuoteen mennessä – ja hän onnistui siinä.

Hän perusti Internet Movie Databasen omaksi päiväkirjakseen 1980-luvun alussa, johon hän listasi näkemiään elokuvia. Tänä vuonna siitä tulee kuluneeksi 27 vuotta. Alta voit lukea hänen top-listansa lyhyin perusteluin.

1. Vertigo – punainen kyynel (1958)
“Rakastuin Kim Novakin hahmoon, ja elokuvan ’voi ei, ei noin tapahtunut’-aspektiin.”
2. Inception (2010)
“Rakastan käänteitä, lopussa tai alussa. Olen Christopher Nolanin suuri fani.”
3. Vaarallinen romanssi (North by Northwest, 1959)
Cary Grantin hahmon sulava kehittyneisyys on vertaansa vailla. Se edustaa suuria Alfred Hitchcock-elokuvia: Noiduttu, Notorious – kohtalon avain ja Rebecca.”
4. Nainen ilman omaatuntoa (Double Indemnity, 1944)
“Se on Billy Wilder-elokuva, jossa hän tekee loistavaa film noiria.”
5. Hätä ei lue lakia (Bringing Up Baby, 1938)
”Mielestäni tämä on hauskin koskaan tehty elokuva. Sitä tähdittää kaikkien aikojen lempinäyttelijäni Cary Grant ja kaikkien aikojen lempinäyttelijättäreni Katharine Hepburn (jonka mukaan nimesin toisen tyttäristäni).”
6. Aliens – paluu (1986)
”Tätä elokuvaa olen nähnyt enemmän kuin mitään toista filmiä – yli 60 kertaa, mukaanlukien kaksi kertaa ranskaksi… Tässä on säälimättömästi jännitystä ja toimintaa. Kerran kun kaikki alkaa mennä väärin sillä planeetalla, kaikki on päättymätöntä.”
7. Seitsemän (Se7en, 1995)
”Tämä on yksi kaikkein jännittyneimpiä katselukokemuksia. Lopun konflikti on paras osuus: pitäisikö jakaa oikeutta vai ei?”
8. Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta (1994)
”Se määritteli elokuvan uudelleen 1990-luvulla. Ei-lineaarinen aikajana on mahtava, kuten ovat alku- ja loppukohtaukset kahdesta eri perspektiivistä.”
9. Eyes Wide Shut (1999)
”Hitchcock, Wilder, Stanley Kubrick on rakastamieni ohjaajien järjestys. Olin tämän elokuvan riivaama viikkoja. Ihmiset eivät tajua sen olevan jouluelokuva. Käytännössä jokaisessa kohtauksessa on joulukuusi. Se on yksi kahdesta elokuvasta, jotka katson uudelleen joka joulu – ja toinen on Ihmeellinen on elämä.”
10. Pahan kosketus (Touch of Evil, 1958)
”Tämä on viimeinen suuri noir-elokuva ja muistan kuinka hämmästyksissäni olin sen kuuluisasta alkukohtauksesta. Tässä on myös yksi kaikkien aikojen suosikkilopuistani.”

Oli lähellä, että Needham olisi listannut Wilderin Poikamiesboksin ja Steven Spielbergin Tappajahain listaansa. Elokuvista jälkimmäinen pelotti 9-vuotiasta Needhamia sen verran paljon, ettei hän uskaltanut uida paikallisella uima-altaalla!

Lisää luettavaa