Jenkkisotilaiden katastrofaalisesta operaatiosta syntyi menestyselokuva

13.2.2014 13:44

Tositarinapohjainen Lone Survivor kertoo USA:n talebanien vastaiseen taisteluun Afganistanissa liittyvästä operaatiosta, joka menee pahasti pieleen. Pienen iskuryhmän periaatteessa yksinkertainen tehtävä muuttuu yhden kohtalokkaan päätöksen ja sodanjohdon kompasteluiden vuoksi katastrofiksi. Moni sotilas menetti henkensä, eikä operaation tavoitteita saavutettu. Siitä kertova elokuva on kuitenkin osoittautunut valtavaksi menestykseksi.

Teksti: Jouni Vikman
Haastattelut: Foresight Limited

Tarina Lone Survivorin takana on totta ja perustuu katastrofaalisesti päättyneestä operaatiosta selvinneen erikoisjoukkojen sotilaan, Marcus Luttrellin muistelmiin. Elokuvassa selkänsä ja monia muita luita murtanutta, luodeista ja kranaatinsirpaleista haavoittunutta Luttrellia näyttelee Mark Wahlberg, ja muina iskuryhmän jäseninä nähdään Taylor Kitsch, Emile Hirsch ja Ben Foster. Vaikka elokuva ottaa joitakin taiteellisia vapauksia tarinan ja hahmojen suhteen, se on realistinen kuvaus vuoden 2005 tapahtumista, joista tuli Yhdysvaltojen laivaston suurin yksittäinen tappio toisen maailmansodan jälkeen.

Luttrell kirjoitti tapahtumista vuonna 2007 julkaistun kirjan Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10, ja se nousi ei-fiktio-listojen bestselleriksi. Ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Berg ja hänen tuottajakumppaninsa Sarah Aubrey kiinnittivät siihen huomiota tuoreeltaan. Berg tarttui siihen Hancock-elokuvansa kuvaustauolla, mutta päätyi lukemaan sen yhdeltä istumalta kannesta kanteen.

– Berg oli kuin riivattu, Aubrey muistelee. – Mutta tunsin itsekin, että se olisi täydellinen elokuva hänelle. Hänen vahvuutensa ohjaajana on kyky viedä yleisö osaksi suljettua maailmaa. Kirja oli hyvin yksityiskohtainen SEAL-sotilaiden toimintatavoista, mutta siinä oli myös valtavasti tunnetta. Se on ensinnäkin tarina veljeydestä ja uhrautumisesta sekä lopulta ylväydestä ja inhimillisyydestä sodan keskellä.

Militaristiseksi moitittu Berg myöntää, että häntä viehättävät teemat, jotka ovat yleisiä armeijassa ja urheilun maailmassa. Häntä kiinnostavat niiden miehet ja naiset, jotka asettavat itsensä alttiiksi riskeille. SEAL-iskuryhmän miesten tarina oli juuri sellainen, joka istui Bergin kiinnostuksen kohteiksi.

– Tarina kertoo yhteistyöstä jonkin omaa egoa, omaa yksilöllisyyttä isomman puolesta. Se kertoo ryhmästä, joka pitää huolta toisistaan ja saa enemmän voimaa toisistaan kuin yksilöllisesti toimien. Marcuksen kirja kertoo paitsi parinkymmenen ihmisen hengen vaatineesta traagisesta päivästä Afganistanissa myös veljeydestä, uhrautumisesta ja sitoutumisesta.

Berg ja Aubrey ottivat Luttrelliin yhteyttä ja sopivat tapaamisesta.

– Huoneeseen käveli järkäleen kokoinen mies, mutta vielä enemmän hänelle antoi painoarvoa se, että tiesimme millaisesta kiirastulesta hän oli selvinnyt, Aubrey muistelee. – Hän selvästi halusi kunnoittaa viereltään kuolleiden miesten muistoa, ja tiesimme, että meidän on tehtävä elokuva sataprosenttisen oikein.

Berg ja Luttrell löysivät yhteisen sävelen, kun Berg näytti ex-sotilaalle pätkiä työn alla olevasta elokuvastaan The Kingdom. Luttrell arvosti ohjaajan tarkkuutta yksityiskohtien suhteen ja hänen työskentelytavastaan. Useiden oluiden äärellä vietettyjen istuntojen jälkeen Luttrell lupasi oikeudet Bergille, mutta mainitsi myös, että jos lopputulos ei osoita kunnioitusta kaatuneille, ohjaaja saisi vastata hänen lisäkseen noin tuhannelle SEAL-sotilaalle.

Luttrellin lisäksi Berg tapasi monia muita operaatio Red Wingin kanssa tekemisissä olleita miehiä ja naisia. Berg oli valmistautunut huomioimaan monia teknisiä yksityiskohtia, mutta tarinan herättämä tunteikkuus niin sotilaiden kuin heidän läheistensä joukossa yllätti hänet. Tavatessaan menehtyneiden perheitä, hän tajusi kuinka kaatuneet olivat olleet sukujensa johtotähtiä, nuoria ja idealistisia ihmisiä, joihin perheet olivat kiinnittäneet toivonsa ja odotuksensa. Menetysten aiheuttama suru oli tuoretta vielä vuosien jälkeen.

Kaiken tämän perusteella Berg päätyi kuukaudeksi kirjoittamaan käsikirjoitusta SEAL-joukkojen luo Irakiin lähelle Syyrian rajaa. Hän myös seurasi sotilaita näiden yökeikoille ja tarkkaili heidän toimintatapojaan hyödyntäen kokemuksiaan käsikirjoituksessaan.

Amerikkalaisten sotatoimet maailmalla jakavat mielipiteitä – jopa supervallan liittolaisten joukossa. Eivät ne välttämättä saa ymmärrystä Yhdysvaltojen omilta kansalaisiltakaan, ainakin mikäli jotain voi päätellä Keski-itään sijoittuvien elokuvien tähänastisesta menestyksestä 2000-luvulla.

Paul Greengrassin Green Zone vuodelta 2010 keräsi jenkkien lippukassoilta 35,1 miljoonaa dollaria. Robert Redfordin Lions for Lambs (2007) keräsi kasaan 15 miljoonaa ja The Wolverine -ohjaaja Gavin HoodinRendition – poikkeuksellinen luovutus vain 9,7 miljoonaa. Jopa Oscar-voittaja The Hurt Locker haali vuonna 2008 USA:n teattereiden lipunmyytipotikseen vaivaiset 17 miljoonaa dollaria. Niiden osalta eivät auttaneet edes nimekkäät näyttelijänimet Reese Witherspoonista ja Jake GyllenhaalistaMeryl Streepiin.

Lone Survivorin menestystä ei siis voi laskea vain Mark Wahlbergin ja muiden niminäyttelijöiden ansioksi. Silti Afganistaniin sijoittuva, epäonnistuvasta sotilasoperaatiosta kertova elokuva keräsi pelkästään avausviikonloppunaan 37,8 miljoonaa dollaria. Nyt sillä oli kasassa jo 113 miljoonaa dollaria. Viimeksi Keski-itään sijoittuvista sotakertomuksista on menestynyt onnistuneesta sotilasoperaatiosta kertova Zero Dark Thirty. Se avasi 24,4 miljoonalla ja keräsi koko elinkaarensa aikana yhdysvaltalaisissa teattereissa 95,7 miljoonaa dollaria.  Lone Survivor on siis jo ohittanut sen kirkkaasti.

Lähteet: Box Office Mojo, Internet Movie Database

Lone Survivor tulee ensi-iltaan 14. helmikuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 2/2014.

Lisää luettavaa