John Carpenter kyllästyi kulttielokuvansa väärintulkintaan

Pahan kehä herättää keskustelua vielä lähes 30 vuotta julkaisunsa jälkeen.

6.1.2017 14:00

Kauhun mestarin John Carpenterin 80-luvun kulttiklassikko Pahan kehä (They Live, 1988) voi antaa katsojilleen paljon tulkinnanvaraa. Ohjaajan mukaan elokuva on pohjimmiltaan satiiri oman aikansa kapitalistisesta taloustilanteesta ja reaganismista. Carpenter on kuitenkin kuullut elokuvansa sanomasta useita erilaisia versioita.

Yksi näistä ärsytti häntä niin paljon, että siitä oli pakko twiitata. Ainakin vuodesta 2008, netissä on pyörinyt rasistinen tulkinta, jonka mukaan Pahan kehässä olisi vahva antisemitistinen sanoma.

– Pahan kehä kertoo jupeista ja hillitsemättömästä kapitalismista. Sillä ei ole mitään tekemistä juutalaisten salaliiton kanssa. Se on herjaa ja valhetta, ohjaaja twiittasi.

Pahan kehässä irtolaisena elävä sekatyömies (Roddy Piper) saa käsiinsä erityiset aurinkolasit, jotka auttavat häntä näkemään yhteiskunnan kulissien läpi. Hän huomaa elävänsä keskellä alienien hallitsemaa maailmaa, jossa ihmiset pidetään tyytyväisinä aivopesemällä heidät osaksi kulutusyhteiskuntaa.

John Carpenter tuli tunnetuksi slasher -genren aloittaneesta kauhuelokuvasta Halloween – Naamioiden yö (1978). Hänen muita tunnetuimpia elokuvia ovat muun muassa Pako New Yorkista (1981), The Thing – ’Se’ jostakin (1982) ja John Carpenterin Vampyyrit (1998).

Lähde: Gizmondo

Lisää luettavaa