John Turturro halusi Woody Allenin gigololeffaansa: ”Hän on kurinalainen kuin samurai”

22.4.2014 11:49

John Turturron käsikirjoittama, ohjaama ja tähdittämä Fading Gigolo on komedia, jossa käsitellään kevyesti tämän hetken ongelmia kuten työttömyyttä ja läheisyydenkaipuuta. Turturro työskenteli elokuvan esituotanto- ja kuvausvaiheessa läheisesti Woody Allenin kanssa, jota hän pitää samuraina.

Teksti Johanna Juntunen, Toronto

John Turturro on omintakeinen näyttelijä, joka on esiintynyt huippuohjaajien elokuvissa: Woody Allen, Coenin veljekset, Spike Lee, Martin Scorsese ja Robert Redford. Hänen vastanäyttelijöinään on nähty lukuisia tähtiä kuten Johnny Depp, Matt Damon ja Jack Nicholson.

Turturro, joka on kotonaan niin draamoissa kuin komedioissa, aloitti uransa teatterinäyttelijänä. Hän on myös arvostettu ohjaaja-käsikirjoittaja (Romance & Cigarettes), jonka uusin elokuva Fading Gigolo esitettiin Toronton elokuvajuhlilla.

Komediaa ja draamaa sekoittava elokuva kertoo Fioravantesta (Turturro), joka ryhtyy gigoloksi lievittääkseen rikkaiden keski-ikäisten naisten läheisyydenkaipuuta ja ennen kaikkea auttaakseen rahapulassa olevaa ystäväänsä Murrayta (Woody Allen). Asiakkaista ei ole pulaa, mutta syvemmät tunteet saavat vallan, kun Fioravante tapaa nuoren Avigal-lesken (Vanessa Paradis).

Komedian muissa pääosissa nähdään Sofia Vergara (Moderni perhe -sarja), Sharon Stone (Basic Instinct, Broken Flowers) ja Liev Schreiber (Salt, Uhma).

Turturro kertoi elokuvastaan Toronton festivaalien master class -luennolla.

– Tämä ei ole omaan elämääni perustuva tarina, mutta se vain tuli jostakin mieleeni. Pidän henkilökohtaisesti elokuvista, joissa on sekä komediaa että draamaa. Vaikka olen näytellyt Michael Bayn ohjaamissa Transformers-elokuvissa, en pidä räjähdyksistä. Mielestäni Ingmar Bergmanin elokuvissa on enemmän toimintaa kuin ”toimintaelokuvissa”, sanoo Turturro.

Fading Gigolo alkaa Woody Allen -tyyppisenä komediana ilman tunnusomaisia ylilyöntejä. Allenin mukaantulo oli edellytys elokuvan tekemiselle.

– Halusin tehdä elokuvan Woody Allenin kanssa, vaikka olemme hyvin erilaisia ihmisiä. Ajattelin, että tämä tarina ja sen hahmot tarjoaisivat mielenkiintoisen vastakkainasettelun ja olin oikeassa.

Allen piti elokuvan ideasta, vaikka ei enää näyttelekään kovin usein.

– Hän ei ollut lainkaan vastahakoinen ja suhtautui minuun lähes isällisesti. Hän oli ainoastaan ehdoton sen suhteen, ettei joutuisi sanomaan tai tekemään mitään typerää. Vuorosanojen piti olla monitasoisia, ei pelkästään sanahelinää. Tiedän, että hän on tyytyväinen elokuvaan. Allenin kanssa oli hyvin mielenkiintoista työskennellä alusta loppuun, vaikka hän ei otakaan itseään vakavasti näyttelijänä toisin kuin ohjaajana. Omasta mielestäni hän on aliarvostettu näyttelijänä. Hän on yhtä kurinalainen kuin samurai.

Fading Gigolo tulee ensi-iltaan 25. huhtikuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 4/2014.

Lisää luettavaa