”Kaikesta pitää pystyä puhumaan” – Kotimaiset dokumentaarikot tarjoilevat kiehumispisteitä läheltä ja kaukaa

Maahanmuutto, sosiaalinen media, ilmastonmuutos. Muun muassa näitä aiheita käsitellään DocPoint -festivaaleilla nähtävissä kotimaisissa uutuuselokuvissa. Episodi haastatteli kolmen dokumenttielokuvan ohjaajia heidän mietteistään ennen ensi-iltaa.

19.1.2017 14:27

Järjestyksessä kuudennentoista DocPoint -dokumenttielokuvafestivaalin avaa Elina Hirvosen ohjaama Kiehumispiste.

Dokumentin idea syntyi, kun ohjaaja teki hälyttävän huomion ympäristöstään.

– Huomasin, että Suomessa ilmapiiri on poikkeuksellisen vihamielinen; polttopulloiskuja ja vihapuhetta, Hirvonen kommentoi. – Internetin hekumointi ei enää jää pelkäksi puheeksi.

Elokuva kertoo modernista, kahtiajakautuneesta Suomesta. Leffan keskiössä nähdään fasismin historiaan perehtynyt tutkija Oula ja pakolaisia sekä vihervasemmistolaisia vastustava Tapio. Vaikka heillä on jokaisesta aiheesta täysin vastakkaiset mielipiteet, voivat he silti istua samoille lauteille saunaan keskustelemaan asioista.

– Kaikesta pitää pystyä puhumaan, ohjaaja huomauttaa.

Hirvonen on itse varautunut siihen, että Kiehumispiste saattaa aiheuttaa voimakasta kritiikkiä ja keskustelua. Hän elokuvansa tarkoitus onkin opettaa katsojia keskustelemaan kunniakkaasti aiheesta kuin aiheesta.

 

Tulevilla rannoilla

Ohjaaja John Websterin edellisestä elokuvasta on kulunut melkein kymmenen vuotta. Ohjaajalla on pitänyt kiirettä.

– Vuosi 2009 meni pitkälti edellisen elokuvan levittämisessä. Seuraavana vuonna aloitin tekemään Tulevilla rannoilla -elokuvaa, mutta aivan eri näkökulmasta. Homma keskeytyi hetkeksi ja minulta kului paljon aikaa rahoituksen etsimiseen, Webster muistelee.

– Ennen itse elokuvan tekeminen oli se vaikein osuus, mutta nykyisin vaikeinta on saada dokumentti julkaistua ja levitettyä, hän naurahtaa.

Websterin uudessa, ilmastonmuutosta käsittelevässä elokuvassa Tulevilla rannoilla pohditaan kysymystä: ”Miksi minä menetän yöuneni miettiessäni tulevien sukupolvien kohtaloa, kun toisia se ei tunnu hetkauttavan”. Leffassa matkataan ympäri maailmaa aina Siperian hiilikaivokselta YK:n ilmastokokoukseen etsimässä vastausta tähän kysymykseen.

Muista ilmastonmuutosta käsittelevistä dokumenteista poiketen, Websterin elokuvan tarkoitus ei ole saarnata katsojilleen, musertaa tai masentaa heitä – päinvastoin.

– Toivoisin, että kaikilla katsojilla olisi lähtiessään positiivinen ja toiveikas mieli, ohjaaja Webster kertoo.

Websterin vuonna 2008 ilmestynyt Katastrofin aineksia käsitteli myös ilmastonmuutosta. Ohjaajan mukaan Tulevilla rannoilla on edeltäjäänsä henkilökohtaisempi, universaalimpi ja optimistisempi.

 

The Perfect Selfie

Maryam Razavin ja Jenni Salosen elokuva The Perfect Selfie sai alkunsa ohjaajien mielenkiinnosta some-ilmiöitä ja erityisesti Instagramia kohtaan. Razavi pohti, kuinka nykynuoriso kokee sosiaalisen median. Fiktiivisenä alkanut projekti muuttui kasvutarinan sisältäväksi dokumentiksi ohjaajien tavattua suositun Instagram-tähden Olivia Oraksen.

Elokuvassa seurataan Orasta vuoden ajan ja siinä näytetään hänen elämänsä hyvät ja huonot hetket – myös ne, jotka eivät päädy nettiin. Ohjaajien mukaan Oras kävi kuvausten aikana läpi isoja muutoksia elämässään ja elokuvan mielenkiintoisuus syntyy niiden vaikutuksesta hänen käyttäytymiseen sosiaalisessa miediassa.

Dokumentin teko aloitettiin jo vuonna 2014, kun Oras oli vasta 16-vuotias. Ohjaajilla oli kuvatessa tarkka työnjako: Salonen huolehti teknisestä toteutuksesta, kun taas Razavin hoiti empaattisen puolen.

– Elokuvan teko oli helppoa. Palaset vain loksahtivat paikoilleen, Salonen kuvailee.

Ohjaajat tekivät paljon taustatyötä elokuvaansa varten ja Razavi kuvailee elämänsä täyttyneen kokonaan sosiaalisesta mediasta. Aihe pysyi ja pysyy silti villinä korttina.

– Some on tutkimatonta maaperää, ohjaaja Razavi pohtii. – Siellä ei voi ikinä olla täysin varma mistään.

 

Kuva dokumenttielokuvasta Tulevilla rannoilla.

Lisää luettavaa