Kameroiden tuolla puolen: Aki Kaurismäen uutuuselokuvan teko rullasi kuin hyvin öljytty mopo

Episodi tapasi Toivon tuolla puolen -elokuvan näyttelijät, Sakari Kuosmasen, Sherwan Hajin, Nuppu Koivun, Janne Hyytiäisen ja Ilkka Koivulan.

3.2.2017 09:28

Kaksi maailmaa kohtaavat. Yrittäjä Wikström vie roskapusseja äskettäin hankkimansa ravintolan roskikseen. Hänen huomionsa kiinnittyy rakennuksen kulmalla istuvaan kodittomaan pakolaismieheen.

Lyhyen sanailun jälkeen kaksikko muksii toisiaan naamaan. Näin alkaa kahden hyvin erilaisen henkilön yhteistyö Aki Kaurismäen uutuuselokuvassa Toivon tuolla puolen.

Sakari Kuosmasen näyttelemä Wikström laittaa heti elokuvan alussa koko elämänsä uusiksi. Hän jättää vaimonsa sekä työnsä kiertävänä kauppiaana ja ostaa pokerivoitoilla rähjäisen Kultainen tuoppi – ravintolan.

Kuosmasen mukaan hahmo oli hänen tähänastisista rooleistaan haastavin. Särmää siitä ei tosiaan uupunut.

– Hahmollani on mielenkiintoinen lähtökohta, Kuosmanen kuvailee. – Hän tekee rajun päätöksen, iskee sormuksen pöytään ja lähteä kotoa. Hän on monisäikeinen, vaikka onkin simppeli jätkä.

Kuosmasella oli jo vuosi sitten tieto, että Kaurismäellä on jotain meneillään. Toukokuussa 2016 hän sai elokuvan käsikirjoituksen. Kuosmanen vakuuttui tekstistä, vaikka hänelle on vuosien aikana kertynyt kokemusta myös ilman minkäänlaista käsikirjoitusta kuvaamisesta.

– Minusta käsikirjoitus näytti todella hyvältä. Siitä välittyi heti runollinen ja novellimainen ilmaisu, hän toteaa. – Käsikirjoituksessa oli yksi sellainen kohta, missä Khaledin perhe saa ohjuksen niskaansa ja suurin osa hänen suvustaan kuolee. Kukaan ei tiedä kuka ohjuksen ampui, oliko se USA, Venäjä, Isis vai hallitus tai kapinalliset. Se herättää kysymyksen, että mitä helvettiä tässä maailmassa oikein tapahtuu. Siinä mielessä elokuva herättää paljon mietittävää.

Sherwan Hajin näyttelemä Khaled on syyrialainen pakolainen, joka saapuu Suomeen rahtilaivan hiilikasassa. Hän hakee turvapaikkaa, mutta saa käteensä kielteisen päätöksen sekä paluulipun kotimaahansa.

Khaled ei suostu lähtemään, vaan pakenee vastaanottokeskuksesta ja elää kodittomana Helsingin kaduilla. Roskisten takana käydyn lyhyen nyrkkitappelun päätteeksi Wikström ottaa Khaledin töihin ravintolaansa.

Mitä olisikaan elokuva ilman mieleenpainuvia sivuhahmoja. Ravintolakauppojen myötä Wikströmin alaisuuteen siirtyy kolme työntekijää.

Nuppu Koivun näyttelemä Mirja on nuorehko työharjoittelija. Hahmo vastaa elokuvan näsäviisailusta, mutta omaa näyttelijänsä mukaan hyvän sydämen.

Ilkka Koivula on ovimies, nimeltä Calamnius. Katsojien oman harkinnan varaan jää, kuuluuko hän kuuluisaan suomalaiseen pappissukuun. Koivulan mukaan hahmo ainakin itse uskoo niin.

Ja pitäähän ravintolalla olla kokki. Janne Hyytiäisen Nyrhinen pitää huolta Kultainen tuoppi -ravintolan keittiöstä. Nyrhisellä on äiti – muuten Hyytiäinen ei osaa häntä kuvailla.

– Kaikilla ei katsos ole, hän kertoo.

– Me ollaan mietitty että näistä hahmoista voisi tehdä omankin elokuvan, Koivu paljastaa. Hyytiäisellä on spinoff -elokuvan nimikin jo valmiina.

– Nyrhisen keittiössä!

– Mietitään sitä nimeä myöhemmin, Koivu keskeyttää.

Kasvot kriisille

Sherwan Haji huomasi Suomi-Syyria Ystävyysseuran ilmoituksen, jossa etsittiin Lähi-idästä kotoisin olevia näyttelijöitä. Ensimmäinen ajatus Hajin mielessä oli, että kyseessä on varmasti opiskelijaelokuva tai jokin muu pieni projekti.

Hän ei osannut ainakaan kuvitella hakevansa Aki Kaurismäen uuden elokuvaan toiseen päärooliin. Näin kuitenkin kävi ja Haji valittiin osaan.

Hänen mielestä kaikkiin rooleihin kuuluu vastuuta, mutta erityisesti sellaiseen, joka antaa kasvot ja äänen suurelle ihmisryhmälle.

– Hahmoni on pakolainen, Haji toteaa. – Ikävä kyllä media epäinhimillistää asioita. Elokuvassa yritin kuvastaa koko katastrofia, tuskaa ja ihmisten kipua.

Sherwan Haji ei ole itse jakanut hahmonsa kokemuksia, mutta on kuullut sitäkin enemmän tarinoita ystäviltään ja lähimmäisiltään. Siksi Hajin hahmo puhuu damaskolaisella aksentilla, hänen perheensä asuu Aleppossa, hän hallitsee kurdilaisen soittimen, eikä hän ole uskonnollinen.

– Tarkoituksenani olla tehdä hahmostani pienillä yksityiskohdilla mosaiikki, joka edustaa mahdollisimman laajasti useita ihmisryhmiä, hän kertoo. – En halunnut rajoittaa Khaledin hahmoa mitenkään.

Haji aloitti näyttelemisen jo teini-ikäisenä. Hänen kotikyläänsä saapui kaunis nainen, joka oli mukana näytelmässä. Haji tunsi kyseisen teatterikappaleen ohjaajan ja pääsi tuotantoon mukaan useisiin pieniin sivurooleihin.

– Muutaman viikon päästä nainen lopetti näyttelemisen. Minä jäin.

Lukion jälkeen Hajilla oli kaksi vaihtoehtoa: liittyä joko armeijaan tai teatterikouluun. Valintaa ei tarvinnut miettiä kauaa.

Kuin Kesoilin aineilla ajelisi

Näyttelijöiden mukaan Aki Kaurismäen elokuvanteko rullaa kuin hyvin öljytty mopo.

– Kuin Kesoilin aineilla ajelisi, Janne Hyytiäinen kuvailee.

Toivon tuolla puolen on kuvattu filmille, eikä digitaalisesti. Ilkka Koivulan muistuttaa, että se on oikeaa elokuvantekoa.

Kuvauksissa koko tuotantoryhmä teki hommansa hyvin, eikä ainakaan Sakari Kuosmaselle jäänyt koskaan tulkinnanvaraa siitä, mitä ohjaaja haluaa kameran edessä tapahtuvan.

– Kaurismäellä on hieno kyky ilmaista asiansa yksinkertaisesti, ettei jää mitään epäselvää.

Kuvaukset olivat silti rankka työrupeama ja työpäivät saattoivat venyä aamusta myöhäiseen iltaan – niin pitkään jotta kohtaus saatiin purkkiin.

– Välillä oli helvetin raskasta, Kuosmanen kertoo. – Ei jäänyt luppoaikaa. Lauantait ja sunnuntait oli vapaata, mutta muuten kuvattiin aamusta yöhön.

Haji kuvailee Kaurismäen kanssa työskentelyä ”kultaiseksi tilaisuudekseen”. Hän oli tutustunut suomalaisen ohjaajan tuotantoon jo opiskellessaan näyttelemistä Syyriassa. Kaurismäen elokuvat tulivat vielä tutummaksi hänen muutettuaan Suomeen.

– Kysyin häneltä kerran, mikset opasta minua näyttelemään jollain tietyllä tavalla?, Haji muistelee. – Hän vastasi; ”jos homma toimii, niin antaa toimia. Jos homma ei toimi, niin sitten vasta teen jotakin asialle”.

– Hänellä on hieno tyyli!, ensimmäisen kokopitkän roolinsa Toivon tuolla puolen -elokuvassa tekevä Nuppu Koivu hehkuttaa. – Yhden kerran yritin vähän näytellä kuvausten aikana. Silloin minua käskettiin, että ota pikkuisen pois. Luonnollisesti vaan!

Sakari Kuosmanen uskoo elokuvan aiheen jakavan katsojien mielipiteitä. Vihaajat kuitenkin vihaavat, erityisesti sosiaalisessa mediassa.

– Suurin osa ihmisistä varmasti ymmärtävät ja osaavat nauttia tästä elokuvasta. Sitten on tietysti sellaista jengiä, joka ei ole koskaan käynyt missään tai nähnyt mitään, mutta huutelevat tuolla somessa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia