Kehonrakennuksen Suomen mestari näki uuden Wolverine-elokuvan – ”Silpomista ja päiden katkomista, mutta juuri oikeissa kohdissa!”

Sarjakuva-intoilija, elokuvahullu ja bodari. Jukka Nyyssölällä oli kovat odotukset pian ensi-iltansa saavasta Logan-leffasta. Episodi kysyi häneltä ennakkonäytöksen jälkeisiä mielipiteitä tuoreeltaan.

22.2.2017 15:16

Nuorena Jukka Nyyssölä tarttui isoveljensä innoittamana sarjakuvalehteen. Vähän myöhemmin sama kaava toistui käsipainojen kanssa. Sarjakuvat ja treenaaminen ovat kuuluneet Nyyssölän elämään teini-ikäisestä lähtien.

Nyt Jukka Nyyssölä on kehonrakennuksen Suomen mestari. Sarjakuvat eivät enää kulu käsissä, mutta niistä tehtyjä elokuvia ei voi hänen mukaansa olla koskaan liikaa.

Hän on itse jopa sukua supersankarille – hänen veljensä Mika Nyyssölä on nimetty Suomen Wolverineksi.

Ymmärrettävästi Jukka Nyyssölä oli innoissaan 3.3. ensi-iltansa saavasta Logan-elokuvasta. Wolverine on ollut aina yksi hänen suosikkihahmoistaan ja Loganissa nähdään Hugh Jackmanin viimeinen näyttäytyminen ikonisessa roolissaan.

– Nyt sarjakuvaelokuvien lastentaudit on koettu, Nyyssölä hehkutti ennen elokuvaa.

– Hahmo on vanhentunut ja Deadpool on osoittanut, että yleisö on valmis ottamaan vastaan aikuisempaan makuun olevan sankarin. Odotan elokuvan surua, menetystä ja dystooppista ympäristöä.

Niin paljon hyvää…

Elokuva sijoittuu dystopiseen lähitulevaisuuteen, jossa Wolverine huolehtii sairaasta professori Charles Xavierista. He piilottelevat maailmalta ja menneisyydeltään lähellä Meksikon rajaa, kunnes uusi uhka pakottaa mutantit vielä kerran pakomatkalle.

Ennakkonäytöksen jälkeen riitti puhuttavaa, spekuloitavaa ja pohdittavaa.

– Se oli ehkä synkin Marvel-elokuva tähän astisista!, Nyyssölä hehkuttaa.

– K-18 lätkällä varustettuna se ei jättänyt kylmäksi brutaaliudessaan! Se oli kuitenkin juuri sitä mitä odotinkin, eli silpomista ja päiden katkomista, mutta juuri oikeissa kohdissa.

Nyyssölä huomasi elokuvan ottavan vahvan pesäeron muihin Marvel-leffoihin, joissa on totuttu näkemään kevyttä toimintaa ja supervoimien esittelyä.

– Tämä elokuva ei sovellu lapsille. Ei pelkästään sen sen takia, että siinä pistetään päitä poikki, vaan sen sisältö on myös hyvin synkkää.

Nyyssölä vertaa leffaa viimevuoden yllätyshitiksi nousseeseen Deadpooliin, joka on myös saanut kunnian olla korkeimmalla ikärajalla koristettu supersankarielokuva. Deadpool oli hauska ja leppoisa – toisin kuin Logan.

Loganissa on paljon teemoja, jotka sopivat vakavammille katsojille. Jotkut katsojat saattavat jopa pettyä siihen, hän pohtii.

Elokuvan realistiset toimintakohtaukset saavat kehuja, sillä ne eivät olleet pelkästään tietokonetehosteita ja ylihuikeita akrobaattisia suorituksia.

– Koska koko elokuvan teema oli näin ihmisläheinen, niin taistelukohtauksetkin pidettiin ”close combattina”.

jukka_nyyssola2

…mutta jotain vielä jäi

Vaikka elokuva sai paljon hehkutusta, jäi Jukka Nyyssölä silti toivomaan jotain lisää. Loganista puuttuivat hänen kaipaamansa eeppiset hetket ja voimannäytökset.

– Minulle ei tullut kylmiä väreitä kuin ehkä ihan lopussa. Minua jäi myös hieman vaivaamaan se, kuinka Wolverinesta tehtiin niin heikko ja raihnainen. Hän ei ole oikein missään elokuvassa päässyt näyttämään, kuinka kova hän oikeasti on. Niin kuin Hulk pystyy todellisuudessa polkaisemaan mannerlaatan kahtia, joten olisi hienoa nähdä joskus vähän edes sellaista vilausta.

Elokuvan tunnelmaan pääsemisessä kesti oman aikansa, mutta hidastempoinen aloitus toimi lopulta omaksi edukseen.

– Aluksi ajattelin, että tämä on hieman pitkäveteinen, mutta sitten tajusin, että se oli tarkoituksenmukaista. Emme olisi muuten luoneet samanlaisia tunnesiteitä hahmoihin. Mä olin valmiiksi lähtöviivalla odottamassa, että koska tulee se laukaisu.

Hän antaisi elokuvalle 4,5 tähteä viidestä.

Punttia, leffaa ja sarjiksia

Jukka Nyyssölä aloitti käymään punttisalilla 14-vuotiaana ja supersankarit sekä kehonrakennus ovat kuuluneet kiinteästi toisiinsa.

Stan Leekin on sanonut, että hän on aina halunnut olla lihaksikas. Hän ei koskaan ollut, joten hän loi Hulkin jotta se voi olla lihaksikas!, Nyyssölä kertoo.

– Sarjakuvissa on varmasti jokaisen pikkupojan ja nuoren aikuisen stereotyyppinen kuva ylivoimaisesta lihaksikkaasta kaverista. Niissä hahmojen lihakset on huikeita ja anatomisesti täydellisiä. Naisista lähtien. Harvoin nähdään elokuvissakaan samaa mitä sarjakuvissa.

Nyyssölän innostus elokuviin sai alkunsa lapsena katsotusta Star Warsista, jonka fantastinen maailma herätti mielikuvituksen. Pian sen jälkeen kiinnostus kääntyi kohti näyttävämpää toimintaa. Terminator 2 oli kova juttu ja on edelleen.

– Se on ihan minun lempielokuvia. Toista niin hyvää toimintaleffaa ei varmaan ole vieläkään, hän kertoo.

Scifi-, fantasia- ja toimintagenren nimikkeet ovat Nyyssölän mieleen. Näistä hän nostaa muutamaksi esimerkiksi Inceptionin (2010), The Matrixin (1999) ja Blade Runnerin (1982). Myös Taru sormusten herrasta -trilogia on yksi hänen suosikeistaan. Hän on jatkanut elokuva-analysointia jopa hänen kehonrakennukselle omistetuilla kotisivuillaan.

– Toimintagenressä pitäisi tapahtua jotain uudistusta. Se ei riitä, että tehdään Expendables 4, joka on pelkää kunnianosoitusta ja toistoa. John Wick ja sen tyyppiset elokuvat ovat aika hyviä suunnannäyttäjiä tässä asiassa.

Kuvat: Markus Paajala

Katso koko spoilerivapaa haastattelu alta:

Lisää luettavaa