Kokovartalomies kulttisarjan uudesta versiosta: ”Eihän kukaan voi katsoa kolmatta Ramboakaan vertaamatta sitä ykköseen”

Stand up -koomikko Sami Hedberg nähdään Konttori-sarjan suomalaisessa versiossa egosentrisenä toimistohirmuna, mutta tulevaisuudessa hän haluaisi päästä kokeilemaan taitojaan vakavissa rooleissa – tai vaihtoehtoisesti Indiana Jonesina.

24.2.2017 16:05

Kulttisarjan uudelleen tekeminen vaatii hienovaraisuutta ja tarkkuutta. Konttori on yksi niistä tv-sarjoista, jolla on yhä vannoutunut fanijoukko, vaikka alkuperäisen sarjan päättymisestä on kulunut jo 14 vuotta.

BBC:n alkuperäisessä mokumenttisarjassa seurataan konttorityöntekijöiden jokapäiväisiä kohelluksia. Paperialan toimipistettä johtaa Ricky Gervaisin näyttelemä itseriittoinen toimistohirmu.

Sarja muokattiin amerikkalaisempaan makuun vuonna 2005, jolloin päähenkilöä näytteli Steve Carell.

Konttori on nyt laitettu uusiksi myös suomeksi puhuttuna, suomalaisilla näyttelijöillä ja suomalaisella huumorilla. Gervaisin ja Carellin jalanjäljissä jatkaa stand up -koomikkona tunnettu Sami Hedberg.

– Minulta kysyttiin, että kiinnostaisiko rooli ja se kyllä tiputti penkiltä, hän muistelee.

– Komediasarjan tekeminen oli minulle iso haave, mutta ei sen välttämättä olisi tarvinnut olla ensimmäiseksi ihan Konttorin kokoinen.

Haastaja kymmenelle energiajuomalle

Sami Hedberg on nähty stand up -lavojen ulkopuolella kahdessa Luokkakokous-elokuvassa. Hänelle näytteleminen tulee luonnostaan, mutta stand up pysyy koomikon päälajinaan myös tulevaisuudessa. Mitään mahdollisuuksia hän ei kuitenkaan sulje pois.

– Tuo komediasarjan tekeminen oli niin makeeta, että minua kiinnostaisi ihan perus elokuvanäytteleminen, hän kertoo.

– Ei välttämättä edes mitenkään liian koominen rooli, vaan ihan normaali hahmo… Tai Indiana Jonesin… Tässä mennään väkisin komedian puolelle.

Hedbergin mukaan stand upista saatavalle energiaryöpylle ei vedä vertoja edes kymmenen Red Bullia.

– Stand up vapauttaa ja näytteleminen haastaa, hän summaa.

Hedberg luettelee ihailemiensa näyttelijöiden joukkoon kovan luokan moniosaajia.

Denzel Washington, motherfucker, ei ole parempaa jätkää. Jamie Foxx on myös ihan multitalentti. Hän laulaa, näyttelee ja on koomikko sekä pystyy tekemään vakavan roolin, niin kuin vaikka Ray Charlesina… Ja hän on oikealta ammatiltaan kapellimestari! Jamie Foxx? Niin kuin what?

SamiHedberg2

Konttorin kauhistus

Jännitys ennen Konttorin ikoniseen rooliin hyppäämistä oli Hedbergin mukaan ”snadi”. Alkukankeuteen auttoi Hedbergin kehuma ohjaaja Janne Reinikainen sekä sarjan lähdemateriaali.

Kotimaisen Konttorin jaksoissa käytetään samoja hyviksi todettuja käsikirjoituksia, joiden pohjalta kuvattiin kummankin aikaisemman version jaksot. Mukaan mahtuu myös muutama Mike Pohjolan alkuperäinen käsikirjoitus.

Hedberg on opiskellut kahden edeltäjänsä näyttelijäsuorituksia ja huomannut ulkonäössään samoja piirteitä kuin Ricky Gervaisilla. Hän ei kuitenkaan haluaisi tulla rinnastetuksi kumpaankaan aikaisempaan näyttelijään.

– En halua verrata itseäni Gervaisiin tai Steve Carelliin, mutta meidän versiota tullaan aina rinnastamaan alkuperäiseen. Eihän kukaan nyt voi katsoa kolmatta Ramboakaan vertaamatta sitä ykköseen, hän kertoo.

– Steve Carellissakin oli vähän samaa kuin Gervaisissa, mutta se on silti oma juttunsa. Lähdimme Reinikaisen kanssa etsimään hahmoani Pentti Markkasta, emmekä tekemään Rickyä uudestaan. Samoja piirteitä tuli mukaan, mutta salakavalasti.

Myös muut kotimaiset stand up -koomikot ovat putkahdelleet viime aikoina television komediasarjoihin. Esimerkiksi Ismo Leikola nähtiin ruudussa vuonna 2015 oman ohjelmansa merkeissä. Vaikka tv-sarjassa näytteleminen on ollut Hedbergin unelma, hän muistuttaa, ettei tietoisesti jahdannut tätä roolia, vaan sattui jotenkin vaan saamaan sen.

Eikä Pentti Markkasen rooliin pääseminen ollut koskaan itsestäänselvyys. Kaikkien Suomi-version näyttelijöiden koekuvat käytettiin BBC:llä asti hakemassa hyväksyntää.

– Siellä on voinut vaikka itse Ricky Gervais sanoa, että se on ihan ok. Hänellä olisi varmaan ollut myös oikeus sanoa, ettei halua minua ohjelmaan.

Hedberg ei osaa sanoa, miksi juuri nyt on sopiva aika Konttorin kotimaiselle versiolle, mutta hän uskoo kaikkien samanlaisessa ympäristössä työskennelleiden pystyvän samaistumaan siihen.

– Olen itse ollut seitsemän vuotta töissä hotellissa asiakaspalvelijana ja kuusi vuotta kokousisäntänä. Viimeiset kymmenen vuotta olen pyörittänyt omaa Officea. Kyllä se auttoi, hän naurahtaa.

Kuvat: Kalle Keskinen

Lisää luettavaa