Kummisetä-, Taksikuski- ja Manaaja-leffojen Oscar-palkittu maskeeraaja on kuollut

31.7.2014 23:49

Oscar-palkittu maskeeraaja Dick Smith on kuollut. Hän oli kuollessaan 92-vuotias. Kuolemasta kertoi ensimmäisenä USA Today.

Smithin kuolemaa edelsi pitkä sairaus. Hänen lähtöään kommentoi ensimmäisenä julkisuudessa Smithin kollega ja ystävä, seitsenkertainen Oscar-voittaja Rick Baker (Tähtien sota, Ihmissusi Lontoossa, Men in Black – miehet mustissa).

Ennen uransa aloittamista Smith opiskeli Yalen yliopistossa pääaineenaan eläintiede. Viimeisenä opiskeluvuotenaan hän omistautui kuitenkin teatterimaskeeraukselle ja aloitti työskentelyn Yalen teatteriryhmässä. Vuosina 1945-1959 hän työskenteli NBC:n päämaskeeraajana.

Siirryttyään elokuvien maailmaan häntä alettiin kutsua ”Maskeerauksen kummisedäksi”. Smith käytti maskeerauksessa paljon lateksia ja muovia, ja erikoistui näyttelijöiden vanhentamiseen. Tämä näkyi erityisesti elokuvissa, kuten Kummisetä (Marlon Brando Vito Corleonena) ja Amadeus (F. Murray Abrams Antonio Salierina), joka toi hänelle parhaan maskeerauksen Oscar-palkinnon.

Lisäksi Smith muistetaan Robert De Niron irokeesi-proteesista elokuvasta Taksikuski, Dustin Hoffmanin maskeerauksesta elokuvassa Keskiyön Cowboy ja Linda Blairin demonisesta ulkonäöstä Manaajassa (kuvassa).

Lähde: USA Today, Rolling Stone

(Episodi/JA)

Lisää luettavaa