MI6:n päällikkö kertoo miksi ei palkkaisi James Bondia – toinen fiktiivinen agentti olisi huomattavasti parempi tehtävään

007 antaa ammatista täysin vääränlaisen kuvan.

2.10.2017 12:58

The Economist -lehti oli julkaissut artikkelin brittiläisestä tiedustelupalvelusta, johon MI6:n päällikkö sir Alex Younger vastasi. Youngerin mukaan brittiläiset tiedusteluagentit ovat pikemmin valtion ”yksinäisiä susia”, kuin rämäpäisiä jamesbondeja. Younger on kuitenkin tottunut elämään yleisen harhaluulon kanssa.

Sir Alex halusi tehdä selväksi, että romaaneissa esiintyvissä agenteissakin on eroja. Todenperäisyyttä ja esimerkillistä toimintaa löytyy muista kuin Ian Flemingin romaaneista. ”Valitsisin minä päivänä tahansa George Smileyn hiljaisen rohkeuden ja lahjomattomuuden 007:n naurettavia temppuja ennen. ”

George Smileyllä hän viittaa tietysti John le Carren legendaarisen Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -teoksen hiljaiseen ja harmaaseen agenttiin. Smileyn hahmoa liikkuvassa kuvassa ovat aiemmin tulkinneet esimerkiksi sir Alec Guinness samannimisessä minisarjassa vuonna 1979, sekä edellisen kerran Gary Oldman vuoden 2011 Tomas Alfredsonin elokuvassa.

Younger huomautti, että salainen palvelu tekee kansallisen turvallisuuden nimissä asioita, joita ei voisi oikeuttaa jos pyrkimys olisi yksityiseen hyvään. Tosin ainoastaan silloin, kun ministerit pitävät tätä tarpeellisena. ”Rikomme sääntöjä, ehdottomasti, mutta emme riko lakia.” Uutisesta kertoi Esquire.

Kuva elokuvasta Spectre.

Lisää luettavaa