Miksi amerikkalaisleffojen avustajat eivät puhu? Italialaisohjaaja oppi kantapään kautta

Aina ei tule ajatelleeksi, että elokuvissa nähtävät väkijoukot tai päähenkilöiden kanssa samassa tilassa istuvat ihmiset ovat avustamassa elokuvan tekemistä. Mutta miksi heidän ei juurikaan kuule puhuvan mitään? Amerikkalaisissa elokuvissa siihen on syynsä, kuten uutuutensa siellä kuvannut italialaisohjaaja sai havaita.

18.3.2018 11:45

Italia on 2010-luvun aikana valinnut jo kaksi Paolo Virzìn ohjausta ehdokkaakseen parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-kategoriaan. La prima cosa bella (kansainvälinen nimi The First Beautiful Thing) ja Il capitale umano (Human Capital) eivät lopulliseen kisaan asti yltäneet, mutta niiden puolesta kampanjoiminen toi Virzìlle näkyvyyttä Yhdysvalloissa.

Virzìä pyydettiin kuvaamaan seuraava elokuvansa amerikkalaisena tuotantona, mutta vaikka hänen My Name Is Tanino -elokuvansa oli osittain kuvattu Kanadassa ja New Yorkissa, idea ei kiinnostanut. Suomessakin nähdyn Hulluna onnesta -elokuvan jälkeen hän kuitenkin lopulta suostui ja valitsi projektiksi Viimeisen loman.

Kun kuvaukset käynnistyivät, käytiin Yhdysvalloissa myös presidentinvaalikampanjaa. Kampanjoinnista sekä kandidaatteja esittelevistä julisteista ja mainostauluista tuli osa Helen Mirrenin ja Donald Sutherlandin esittämien päähenkilöiden matkaa läpi Amerikan, jota he eivät enää tunnista.

Trump-vaalitilaisuuksia tarinaan sisällyttäessään Virzì oppi vaikeimman kautta eroja eurooppalaisissa ja amerikkalaisissa tuotannoissa.

– Valikoimme tarkkaan kuviin käveleviä ihmisiä, vaalitilaisuuksissa näkyviä kasvoja ja taustalla kulkevia hahmoja. Emme missään nimessä halunneet vaikuttaa ylimielisiltä ja esittää tätä puolta amerikkalaisesta vaalipolitiikasta naurettavassa valossa tai pilkata siihen osallistuvia ihmisiä, Virzì kertoo.

– Eräänä kuvauspäivänä yksi ekstroista vaelteli ympäriinsä vähän kömpelöllä ja poissaolevalla tavalla. Ehdotin, että hän tekisi jotain, heilauttaisi vaikka kättä ja sanoisi jollekulle ”Hei!”. Tyypin silmät pyöristyivät ja hän juoksi apulaisohjaajan luokse julistaen kovaan ääneen: ”Minut ylennettiin, sain vuorosanan!”

– En tiennyt, että Yhdysvaltojen vahvojen ammattiliittojen sääntöjen mukaan ohjaajan antamat vuorosanat päivittävät kyseisen henkilön toimenkuvan ekstrasta näyttelijäksi. Meidän olin maksettava hänelle ylimääräiset tuhat dollaria siitä yhdestä hei-huudosta, ja ylitin siltä päivältä budjettimme.

Viimeinen loma ensi-illassa 6. huhtikuuta. Lue Virzìn, Mirrenin ja Sutherlandin haastattelu Episodista 3/2018!

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia