Onko tämä maailman huonoin jalkapallojoukkue? MM-karsinnoissa takkiin 31-0

21.9.2014 13:00

Amerikan Samoa on pieni Yhdysvaltoihin kuuluva territorio eteläisellä Tyynellämerellä. Territoriossa asuu noin 55 000 ihmistä. Se ei ole itsenäinen valtio, mutta sillä on oma jalkapallomaajoukkue, josta kerrotaan dvd:llä julkaistussa mainiossa dokumentissa Next Goal Wins.

Amerikan Samoa on päässyt osallistumaan MM-karsintoihin, mutta jalkapallomaajoukkue ei tosin ole menestynyt kovin hyvin. Itse asiassa Amerikan Samoalla on kyseenalainen kunnia maailman huonoimpana maajoukkueena FIFA:n listalla. Vuonna 2001 Amerikan Samoa hävisi karsintapelissä Australialle 31–0, mikä on pahin tappio kansainvälisessä jalkapallohistoriassa.

Karmaisevan huonosta menestyksestä huolimatta Amerikan Samoa halusi tosissaan pärjätä jalkapallossa. Vuoden 2014 kisakarsintoja varten maan jalkapalloliitto palkkasi hollantilaisen Thomas Rongenin, joka oli pelannut ja valmentanut Yhdysvalloissa. Tehtävään ei ollut tunkua – Rongen oli ainoa hakija.

Rongenin tiukat valmennusmetodit eivät aluksi näytä sopivan Amerikan Samoan pelaajille, ja unelma edes yhdestä voitosta tuntuu utopistiselta – joukkue ei ole voittanut ainoatakaan peliä 17 vuoteen.

Vähitellen valmentaja ja pelaajat löytävät jonkinlaisen yhteisen sävelen. Kun naapurimaa Samoalla järjestetään karsinnat, joukkue on vahvempi kuin koskaan aiemmin. Mutta riittääkö sekään edes yhden maalin tekemiseen.

Next Goal Wins on hauska, koskettava ja poikkeuksellinen urheiludokumentti. Se on virkistävä hyvän mielen tarina urheilumaailmasta, jossa yleensä kaikki otetaan kuolemanvakavasti.

Dokumentin kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee Jaiyah Saelua. Hän edustaa samoalaista fa’faafine-transsukupuolta. Hänestä tuli ensimmäinen kolmannen sukupuolen edustaja, joka pelasi jalkapallon MM-karsinnoissa.

Ei lisämateriaalia.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★

Next Goal Wins. Iso-Britannia 2014. Ohjaus Mike Brett, Steve Jamison. Ikäraja Sallittu. Dvd. Julkaisupäivä 6.8.2014.

Lisää luettavaa