Ohjaajaneron viimeinen mestariteos

15.2.2014 15:17

Andrei Tarkovskin (1932–1986) viimeiseksi jäänyt elokuva on erikoinen tapaus. Jätettyään kotimaansa Venäjän Tarkovski teki Uhrin Ruotsissa ja vieläpä ruotsin kielellä. Pääosaa esittävä Erland Josephson muistetaan useista Ingmar Bergmanin elokuvista. Kun kuvaajakin on Bergmanin vakituinen yhteistyökumppani Sven Nykvist, niin Uhri tuokin monella tapaa mieleen Bergmanin elokuvat.

Tyyliltään Uhri on kuitenkin täyttä Tarkovskia. Uhri alkaa Bachin musiikilla ja kuvalla Leonardo da Vincin maalauksesta – elementtejä, joita Tarkovski käytti usein. Elokuva koostuu harvinaisen pitkistä otoksista ja hitaista kameran liikkeistä.

Josephsonin esittämä Alexander on entinen näyttelijä, joka asuu perheensä kanssa kauniissa talossa maaseudulla. Kesken Alexanderin syntymäpäiväjuhlien valmistelun kuullaan uhkaavasta maailmansodasta tai ydintuhosta. Alexander pyytää Jumalaa perumaan katastrofin ja lupaa uhrata itsensä läheistensä hyväksi. Tarkovski ei täysin paljasta katsojalle, toteutuuko ihme vai menettääkö Alexander järkensä. Ehkä tapahtuu molemmat.

Suuri osa Uhrin vuorosanoista koostuu Alexanderin filosofisista monologeista. Elokuva tuntuu raskaalta ja vaikeaselkoiselta, mutta unenomaisen kauniit kuvat ja taianomainen tunnelma jättävät pysyvän muistijäljen. Lopun tulipalojakso on vaikuttavimpia hetkiä Tarkovskin tuotannossa.

Kaksilevyisellä dvd-julkaisulla on mukana pitkän elokuvan mittainen dokumentti Ohjaus Andrei Tarkovski, joka on tehty Uhrin kuvausten aikoihin. Hienon kunnianosoituksen ohjasi Uhrin leikkaaja ja apulaisohjaaja Michal Leszczylowski. Lisänä myös vartin mittainen muistelukooste.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★

Uhri. Offret. Ruotsi / Ranska / Iso-Britannia 1986. Ohjaus ja käsikirjoitus Andrei Tarkovski. Pääosissa Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall. Ikäraja 12. Dvd. Julkaisupäivä 4.12.2013.

Lisää luettavaa