Päivitetty Oscar-kalenteri: Kaikki ensi-illat ja palkintogaalat!

8.11.2014 10:00

Tulevat Oscar-ehdokkaat tipahtelevat kiihtyvällä tahdilla elokuvateattereihin. Ehdokasasettelu on vielä auki, mutta ei tarvita profeettaa ennakoimaan, ketkä kilpailevat ehdokkuuksista ja pysteistä vakavissaan.

Kokosimme Oscarien ystäville kalenterin, johon on merkitty tiedossa olevat mahdollisten ehdokaselokuvien Suomen ensi-illat.

Listasimme myös tärkeimpien Oscareita edeltävien elokuvapalkintojen ajankohdat. Niiden perusteella on mahdollista päätellä, kuka on milloinkin myötätuulessa ja kenen siipi viistää maata – ja tehdä aina vain valistuneempia veikkauksia Oscareiden lopullisista saajista.

Huomaathan, että osa ensi-iltapäivistä on maahantuojan ilmoittamia alustavia ajankohtia.

Elokuvateattereissa nyt:

boyhood

Boyhoodille (kuvassa) on luvassa ainakin parhaan elokuvan, ohjauksen, nais- ja miessivuosan, alkuperäiskäsikirjoituksen sekä leikkauksen ehdokkuudet. Naissivuosan Patricia Arquette näyttää tällä hetkeltä varmahkolta voittajalta.

Furysta piti tulla suuri Oscar-elokuva, mutta se on saanut varautuneen vastaanoton. Sille lienee silti luvassa ehdokkuuksia teknisissä kategorioissa. Brad Pittistä ei tällä kertaa taida olla miespääosaehdokkaaksi.

Gone Girl. Hitchcockmainen trilleri sukeltaa parisuhteen problematiikkaan intensiteetillä, joka voi tuoda David Fincherille parhaan ohjaajan ehdokkuuden. Lisäksi tiedossa ovat parhaan elokuvan, naispääosan (Rosamund Pike), sovitetun käsikirjoituksen ja leikkauksen ehdokkuudet.

grandbudapest

The Grand Budapest Hotel (kuvassa) kisaisi itsestäänselvästi tärkeimmistä Oscareista, jos se ei olisi ilmestynyt jo alkuvuodesta. Todennäköisesti se nousee ehdolle ainakin joissakin teknisissä kategorioissa, ja Ralph Fiennes voi pokata miespääosaehdokkuuden. Saatavana myös dvd:nä.

Guardians of the Galaxy saattaa valloittaa ehdokkuuspaikkoja teknisissä kategorioissa, kuten erikoisefekteissä.

The Homesman oli varhainen ennakkosuosikki, ja Hilary Swankille povattiin naispääosaehdokkuutta. Elokuvan osakkeet ovat kuitenkin olleet laskemaan päin, ja saattaa olla, että Tommy Lee Jonesin ohjaama western jää nuolemaan näppejään.

Ida on Puolan ehdokas parhaaksi ulkomaiseksi elokuvaksi, ja se on kisassa vahvoilla. Elokuvaa esittää Suomessa tämän vuoden puolella helsinkiläinen elokuvateatteri Orion vielä 16., 19. ja 28. marraskuuta. Se saa valtakunnallisen ensi-iltansa 13. helmikuuta.

Interstellar on tämän vuoden tieteisbravuuri viime vuoden Oscar-rohmu Gravityn hengessä. Se korjannee sadon teknisissä kategorioissa, kuten kuvauksessa.

Nightcrawler on mahdollinen ehdokas useissa sarjoissa ja Jake Gyllenhaal vetää miespääosassa hengästyttävän bravuurin, mutta sekä hänen suorituksensa että elokuva voivat lopulta olla liian synkkää apetta Oscar-raadin purtaviksi.

Prinsessa Kaguyan taru voi päästä ehdolle parhaaksi kokopitkäksi animaatioksi.

Tulevat ensi-illat:

two_days_one_night_cotillard

21.11. Belgialainen Kaksi päivää, yksi yö (kuvassa) on potentiaalinen ehdokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, eikä Marion Cotillardin nousua naispääosaehdokkaaksi pidä sulkea pois.

28.11. Veteraani Robert Duvall on The Judgen sivuosassa lähempänä ehdokkuutta kuin vuosiin.

5.12. Maps to the Stars. Jos akatemian näyttelijäsiipi innostuu Julianne Mooresta oikein tosissaan, se nimeää hänet ehdolle paitsi pääosasta elokuvassa Still Alice (ks. alla), myös sivuosasta David Cronenbergin Hollywood-satiirissa.

10.12. Hobitti – viiden armeijan taistelu saanee ainakin erikoisefektiehdokkuuden, kuten trilogian aiemmatkin osat. Myös muissa teknisissä sarjoissa sille saattaa lohjeta kunniaa.

19.12. Mr. Turnerin käsikirjoitus on vahvoilla parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen sarjassa, Timothy Spall taas miespääosasarjassa.

26.12. Exodus-epookki kärkkyy ehdokkuuksia teknisissä sarjoissa.

26.12. Madagascarin pingviinit voi napata parhaan animaation ehdokkuuden.

9.1. Foxcatcher tuonee ehdokkuudet miespääosan Steve Carellille ja miessivuosan Mark Ruffalolle. Se on vahvoilla myös parhaaksi ohjaukseksi, elokuvaksi ja alkuperäiskäsikirjoitukseksi.

16.1. Birdman lupailee ehdokkuuksia miespääosassa comebackin tekevälle Michael Keatonille sekä naissivuosan Emma Stonelle ja miessivuosan Edward Nortonille. Kokeellisesti yhtenä pitkänä otoksena toteutettu elokuva napannee myös parhaan elokuvan, ohjaajan ja kuvauksen ehdokkuudet. Ainakin Keaton kilpailee vakavissaan voitosta.

16.1. Mommy on Kanadan tarjokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi, ja sille on enteilty menestystä.

23.1. Clint Eastwoodin ohjaama American Sniper voi yllättää kaappaamalla muutaman ehdokkuuden. Bradley Cooper lihoi rooliaan varten, mutta miespääosakategoriaan on ruuhkaksi asti jonoa.

23.1. Big Hero 6 saattaa nousta ehdolle parhaaksi animaatioksi. Alkukuvana nähtävä Disney-lyhytelokuva Feast on suosikki parhaaksi lyhytpiirretyksi.

Whiplash_simmons

23.1. Whiplashin J.K. Simmons (kuvassa) on kerännyt mairittelevia arvosteluja, ja hänen miessivuosaehdokkuutensa näyttää varmalta. Käsikirjoitus saattaa nousta ehdolle parhaaksi alkuperäiskäsikirjoitukseksi.

30.1. Big Eyes. Kaavoihinsa viime vuosina kangistunut Tim Burton ei ennakkovastaanoton perusteella tee Oscar-kuvioihin sellaista rynnäkköä kuin ehdittiin uumoilla. Teknisissä sarjoissa hänen uutuutensa saattaa kuitenkin yltää ehdokkuuksiin. Pääosan Amy Adams on raadin ikisuosikki, ja ehdokkuus olisi hänen kuudentensa.

30.1. Inherent Vicen ja Paul Thomas Andersonin haaveet parhaan elokuvan ja ohjauksen ehdokkuuksista lensivät tuuleen, kun kriitikot tuomitsivat elokuvan kokeelliseksi sillisalaatiksi. Sillä on kuitenkin mahdollisuus hajaehdokkuuksiin varsinkin teknisissä kategorioissa.

30.1. Murtumaton. Jos Angelina Jolien ohjaama ja Coenin veljesten käsikirjoittama sankaritarina olympiajuoksija-sotavanki Louis Zamperinista on hyvä, se voi puhdistaa koko pöydän. Tuotantoyhtiö on suunnitellut tuotokselle massiivisen mainoskampanjan, mikä kielii luottamuksesta sen tasoon.

30.1. Luontokuvaus Wild – Villi vaellus on Reese Witherspoonin paluu Hollywoodin huipulle, eikä mikään mahti voi riistää häneltä naispääosaehdokkuutta. Laura Dernilla on paikka naissivuosajonossa.

6.2. Kaiken teoria kertoo Stephen Hawkingista, jota Eddie Redmayne esittää kameleontin taituruudella. Miespääosaehdokkuus on lähes varma, Felicity Jonesin naispääosaehdokkuus mahdollinen, ja ehdokkuudet parhaaksi elokuvaksi ja sovitetuksi käsikirjoitukseksi todennäköiset. Voittajaksi Kaiken teorialla on kuitenkin matkaa.

13.2. Ida (ks. ylempänä) saa valtakunnallisen ensi-iltansa.

20.2. The Imitation Game on jopa mahdollinen parhaan elokuvan palkinnon voittaja. Benedict Cumberbatch noussee miespääosaehdokkaaksi ja saattaa viedä voiton. Keira Knightley on todennäköinen naissivuosaehdokas, ja käsikirjoitus päässee ehdolle sovitetun käsikirjoituksen sarjassa.

Julianne-Moore-in-Still-Alice

6.3. Still Alicen Julianne Moore (kuvassa) on vahva suosikki naispääosa-Oscarin voittajaksi. Hänen imussaan Kristen Stewart voi ponnistaa naissivuosaehdokkaaksi.

3.4. Into the Woods on vanhan koulun Disney-musikaali, jollaisia Oscar-raati rakastaa varsinkin pienemmissä, teknisissä kategorioissa. Meryl Streepiä raati vasta arvostaakin, ja naissivuosaehdokkuus koputtaa jo ovella.

10.4. Saint Laurent on Ranskan ehdokas parhaaksi vieraskieliseksi elokuvaksi.

17.4. Manolon lumoava matka saattaa olla matkalla parhaan animaation ehdokkaaksi.

Ensi-ilta ei vielä tiedossa:

selma

A Most Violent Year saattaa tuoda sivuosaehdokkuuden Jessica Chastainille, eikä Oscar Isaacin miespääosaehdokkuuskaan ole mahdottomuus.

Selma (kuvassa) on Ava DuVernayn ohjaama poliittinen epookki, jonka keskiössä on Martin Luther King, Jr. Jos elokuva on hyvä, se voi haastaa ennakkosuosikit pääkategorioissa.

Song of the Sea voi saada animaatioehdokkuuden.

Saatavilla dvd:nä:

pahatar

Godzillan tehosteet ovat tyrkyllä parhaiksi efekteiksi.

The Grand Budapest Hotel pyörii yhä myös elokuvateattereissa (ks. yllä).

Herra Peabodylla ja Shermanilla on hyvät saumat ehdolle animaatiosarjassa.

Lego-elokuva on toistaiseksi vahvimmilla parhaaksi animaatioelokuvaksi. Siinä esiintyvä Everything Is Awesome -ralli kivunnee ehdolle parhaaksi lauluksi.

Pahatar (kuvassa) napannee ainakin maskeeraus- ja puvustusehdokkuudet.

Uusia alkuja -elokuvan kappale Lost Stars on vahva suosikki parhaan laulun kategoriassa.

Tulossa dvd:lle:

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2

17.11. Näin koulutat lohikäärmeesi 2 (kuvassa) on mahdollinen ehdokas parhaaksi piirroselokuvaksi.

24.11. Apinoiden planeetan vallankumous saanee teknisen ehdokkuuden tai pari.

26.1. Boksitrollit kilpailee niinikään parhaan kokoillan animaation ehdokkuudesta.

Oscareita enteilevät palkintogaalat:

25.11. Independent Spirit -ehdokkaat julkistetaan. Indie Spirit -gaala on saanut kritiikkiä siitä, ettei se enää ole vastaisku kaupallisille Oscareille: ehdokasasettelu ja varsinkin voittajat ovat nykyään visusti linjassa Oscar-raadin valintojen kanssa.

2.12. National Board of Review -palkintojen saajat julkistetaan. Yleensä palkinnot menevät vaihtoehtoisemmille elokuville kuin Oscarit, mutta niistä voi tehdä varmahkoja päätelmiä siitä, ketkä pääsevät ehdolle: viime vuonna suurin voittaja oli Her, joka sai useita Oscar-ehdokkuuksia mutta voitti vain yhden patsaan.

10.12. Screen Actors’ Guild Awards -ehdokkaat julkistetaan. Näyttelijäkillan jäsenistössä istuu samaa populaa kuin Oscar-raadissa, ja ehdokkaiden perusteella on helppoa ennakoida näyttelijäsarjojen Oscar-ehdokkaita.

11.12. Golden Globe -ehdokkaat julkistetaan. Hollywoodin ulkomaisten toimittajien liitto on jakanut kyseenalaisilla perusteilla Kultaisia maapalloja vuodesta 1944. Korruption ja hyväveliverkostojen tuloksena tapahtuvat valinnat on hieman ansaitsemattomasti nostettu tärkeimmäksi Oscar-ennakoijaksi.

9.1. BAFTA-ehdokkaat julkistetaan. British Academy of Film and Television Arts koostuu pitkälti samoista äänestäjistä kuin Oscar-raadin brittisiipi.

11.1. Golden Globe -palkinnot jaetaan. Kultaisten maapallojen voittajista kannattaa tehdä vielä vähemmän Oscar-päätelmiä kuin ehdokkaista: valinta tapahtuu usein pelkän viihdearvon ja kulissien takaisten selkääntaputusten perusteella.

13.1. Directors’ Guild Awards -ehdokkaat julkistetaan. Ohjaajien liiton pokaali menee lähes aina tulevalle Oscar-voittajalle: 20 viime vuoden aikana vain neljä DGA-voittajaa on jäänyt vaille Oscaria.

15.1. Amerikan elokuva-akatemia julkistaa Oscar-ehdokkaat.

15.1. Critics’ Choice -palkinnot jaetaan. Kriitikoiden valinnat ovat 18 vuoden olemassaolonsa aikana olleet ällistyttävällä osumaprosentilla samoja kuin Oscar-tuomariston.

24.1. Producers’ Guild Awards -palkinnot jaetaan. Tuottajaliiton valinta parhaaksi elokuvaksi on seitsemänä viime vuonna ollut sama kuin Oscar-raadin.

25.1. Screen Actors’ Guild Awards -palkinnot jaetaan.

7.2. Directors’ Guild Awards -palkinnot jaetaan.

8.2. BAFTAt jaetaan.

21.2. Independent Spirit -palkinnot jaetaan.

22.2. Oscarit jaetaan. Oscar-gaalan juontaa tänä vuonna koomikko Neil Patrick Harris.

Samuli Launonen

Lisää luettavaa