Pingviinien matkan ohjaaja jälleen Etelänavalla: ”Keskustelu ilmastonmuutoksesta on sotaa”

25.9.2015 10:46

Pingviinien matka -elokuvan ohjaaja Luc Jacquet on saapunut Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille kertomaan uudesta dokumentistaan Ice and the Sky. Siinäkin matkataan Etelänavalle.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuva: Lance Kooma

Yksi Ice and the Skyn teemoista on ilmastonmuutos, mutta itse asiassa elokuva kertoo enemmän lumitutkijasta nimeltä Claude Lorius.

– Se on tarina tiedemiehestä ja tutkimusmatkailijasta. Miehestä, joka haluaa ymmärtää maailmaa ja toimii esimerkkinä muille. Claude Loriusin halu tutkia, ymmärtää ja parantaa ihmisten tietoisuutta on ehkä vielä tärkeämpi aihe kuin ilmaston lämpeneminen, Jacquet sanoo.

Ranskalaisohjaaja kertoo, että Pingviinien matkan valmistumisen jälkeen Etelänavan tila on entistä huolestuttavampi.

– Siitä on nyt kymmenen vuotta, ja silloin ongelmat eivät olleen vielä niin suuria. Tekisinkin Pingviinien matkan nyt eri tavalla.

Jacquet kertoo esimerkkinä sen, että lämpenemisen takia Etelänavalla on alkanut sataa vettä.

– Pingviinit eivät ole mukautuneet sateeseen, joten kun poikasten siivet kastuvat, ne kuolevat kylmyyteen.

Uhka elintilan katoamisesta Etelänavalla on kasvamassa koko ajan, joten asialla on ohjaajan mukaan yhä suurempi kiire. Siksi Jacquet haluaa puhua näistä asioista isommalla äänellä. Jacquetin mukaan tarvitaan kuitenkin joukkovoimaa ja päättäjiä.

– Yksittäinen ihminen ei voi tehdä asialle oikein mitään, mutta hän voi tehdä sitä mitä osaa parhaiten. Jos kaikki haluavat tehdä yhteiskunnasta vihreämmän ja ympäristöä säästävän paikan, niin asiat voivat edetä nopeastikin.

Jacquetin mukaan poliitikot ovat tärkeässä roolissa.

– On painostettava poliitikkoja tekemään oikeita ratkaisuja. Tarvitaan korkean tason päätöksiä vaikkapa ydinvoimaan liittyen.

Jacquet on taustaltaan tiedemies ja biologi ja sanoo maailmankuvansa perustuvan tietoon, eikä hän voi ymmärtää niitä jotka kieltävät ilmaston lämpenemisen.

– Nyt kun on niin paljon todisteita ja näyttöä ilmastonmuutoksesta esimerkiksi arktisilla alueilla ja sademetsissä, niin miten kukaan voi rehellisesti kieltää sen. Jollakin tuntuu olevan intressissä kieltää ilmastomuutos. Kyseessä on eräänlainen sota. Se on henkistä sotaa, mutta sotaa yhtä kaikki.

Jacquet piti tänä vuonna 83 vuotta täyttävän Claude Loriusin elämäntarinaa kuin luonnollisena käsikirjoituksena Ice and the Sky -elokuvalle.

– Kun tapasin Clauden, hän oli hyvin sairas ja kertoi ettei halua menettää testamenttiaan. Siksi halusin näyttää, mitä hänellä on sanottavanaan seuraavalle sukupolvelle. Se oli koko elokuvan lähtökohta.

Jacquet voitti Oscarin heti ensimmäisellä elokuvallaan Pingviinien matka. Ohjaaja kertookin olleensa hyvin onnekas.

– Enää ei tarvitse tavoitella menestystä, kun se on jo saavutettu (naurua).

Jacquet painottaa että menestystä ei voi ennustaa etukäteen, mutta Oscar-palkinto antoi hänelle mahdollisuuden tehdä jatkossa elokuvia aiheista, joita hän pitää itse tärkeinä.

– Haluan lisätä ihmisten tietoisuutta ilmaston lämpenemisestä. Se on kenties tärkeintä minulle.

Luc Jacquet on paikalla Ice and the Skyn näytöksessä perjantaina 25.9. Bio Rexissä klo 16.15. Ennen elokuvaa järjestetään Bio Rexissä Ilmastosopimus. Nyt. -seminaari, johon Jacquet osallistuu.

Lisää luettavaa