Raamatullisen spektaakkelin ohjannut Ridley Scott: ”Uskonto ei ollut vahvin aineeni koulussa”

19.12.2014 10:30

Ohjaaja Ridley Scottin intohimo ovat historialliset taistelut. Se on yksi syy sille, minkä vuoksi hän innostui haastavasta suurtuotannosta Exodus: Gods and Kings.

Teksti Kirpi Uimonen, Lontoo / Los Angeles

Scott kuvasi merkittävän uskonnollisen tapahtuman – israelilaisten poistumisen Egyptistä Mooseksen johdolla – 74 päivässä. Yleensä vastaava tuotanto kestää kaksi kertaa kauemmin.

– Elokuvan kuvaaminen on minulle tuttu prosessi. Panostan esivalmisteluun ja kuvakäsikirjoitukseen, silloin stressi ei pääse yllättämään. Kuvaan neljällä tai kahdeksalla kameralla, myös se nopeuttaa tuotantoa, rauhallinen Ridley Scott kertoo uuden elokuvansa lavasteissa Pinewood-studioilla Englannissa.

Neljästoista kuvauspäivä on alkanut aamuseitsemältä. Päivän ensimmäisessä kohtauksessa niskureita hirtetään israelilaisorjien kurjassa ja haisevassa kaupunginosassa. Parhaillaan hyvin treenatut, vähäpukeiset egyptiläispalvelijat tuovat valkoisen hevosen faarao Ramses II:n (Joel Edgerton) avaraan, kullalla koristeltuun palatsiin. Ramses II ja hänen äitinsä, kuningatar Tuya (Sigourney Weaver) analysoivat hevosen mukana tullutta uhkaviestiä.

– Mooses varoittaa siinä tulevista kauhutapahtumista. Hän epäilee vielä uskoaan, mutta alkaa saada tuta voimistaan, Scott selittää.

Paikalla on kaksi samannäköistä hevosta. Toistensa seura pitää ne rauhallisina. Viikkoa aiemmin samalla setillä kuvattiin kohtaukset Ramses II:n ja Mooseksen lapsuudesta faarao Setin I:n palatsissa Memfisissä. Rakennusten rappuset ovat samat. Myöhemmin kuvaukset jatkuvat kuvitteellisella Niilillä. Silloin massiiviseen vesialtaaseen pumpataan melkein kaksi metriä vettä ja sinne lasketaan krokotiilejä, jotka hyökkäävät kalastaja-aluksiin. Scottilla voi olla käytössään samanaikaisesti vain kolme eri lavastetta, sillä studiolla kuvataan samaan aikaan uutta Star Wars -elokuvaa. Niinpä Exoduksen lavasteita rakennetaan ja puretaan tarpeen mukaan.(FSR:AA)

 

– Kuvaan Englannissa, Espanjassa ja Unkarissa verohelpotusten takia. Käytin joihinkin maisemakuviin materiaalia aiemmin kuvaamastani Prometheus-elokuvasta, käytännöllinen Scott kertoo.

Kahden viikon päästä kuvaukset siirtyvät Kanarian saarille. Siellä filmataan hehtaarien verran tilaa vievät taistelukohtaukset, joita varten on käsin valmistettu 34 taisteluvaunua. Yhden vaunu rakentaminen kesti kolme viikkoa. Tietotekniikan avulla jokainen vaunu kopioidaan yksityiskohtia myöten sata kertaa.

Ridley Scott kuvaa itseään agnostikoksi – hän ei ole varma kannastaan uskontoon. Hän kyseenalaistaa sen tieteellisistä syistä, mutta ei poissulje korkeamman voiman olemassaoloa.

– Olen puhunut Nasan lentäjien kanssa. He ovat vakuuttuneita siitä, että maapallon ulkopuolella on elämää. Silti osa heistä on uskossa. Tiede ei heikennä heidän uskoaan suurempaan voimaan.

Mooseksen tarina oli hänelle tuttu vain pintapuolisesti, kun sijoittaja Peter Chernin antoi Exodus-elokuvan käsikirjoituksen hänelle luettavaksi.

– Uskonto ei ollut vahvin aineeni koulussa. Halusin tutustua Egyptin historiaan ja varsinkin heidän ajatuksiin kuoleman jälkeisestä elämästä, Scott sanoo.

Hän on omistanut elokuvan ohjaajaveljelleen, Tony Scottille, joka teki itsemurhan reilut kaksi vuotta sitten.

Exodus: Gods and Kings tulee ensi-iltaan 26. joulukuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 12/2014.

Lisää luettavaa