Ruotsalaisessa dekkarisarjassa nähdään suomalaisväriä

Pohjoismaisten dekkarien buumi jatkuu. Suosituista Hassel-salapoliisiromaaneista on tulossa kymmenosainen televisiosarja.

23.3.2017 11:13

Viaplayn alkuperäissarjan nimihahmo Roland Hassel on kovaotteinen tukholmalaispoliisi, jota esittää kansainvälistä mainetta saavuttanut ruotsalaistähti Ola Rapace.

Olov Svedelidin rikoskirjoihin perustuvassa sarjassa on mukana myös suomalaisväriä. Poliisipäällikön roolissa nähdään Tomas Laustiola, joka on asunut Ruotsissa pitkään mutta viettänyt nuoruutensa Suomessa.

Näyttelijäkaartiin kuuluu myös suomenruotsalainen näyttelijä Stina Ekblad. Lisäksi ohjaaja Amir Chamdinilla on suomalaiset sukujuuret.

Tuottaja Henrik Jansson Schweizer esittelee sarjaa Episodille tukholmalaisessa toimistorakennuksessa, joka on muutettu kuvauspaikaksi. Hän kertoo, että poliisipäällikköä esittävän Tomas Laustiolan roolihahmo on sarjan kannalta erittäin tärkeä.

Laustiolalla on riikinruotsalainen isä ja suomenruotsalainen äiti. Hän muutti Ruotsiin 27-vuotiaan saatuaan kiinnityksen Luulajan teatterista. Laustiola kertoo, että hän on teatterin lisäksi esiintynyt paljon televisiossa. Hänet on nähty muun muassa sarjoissa Talisman ja Den fördömde.

”Useimmiten minut pistetään poliisiksi – niin kuin nytkin! Ruotsissa suomalaiset näyttelijät ei muuhun kelpaa”, Laustiola naurahtaa. Hän kertoo samaan hengenvetoon, että tällä kertaa hahmo on kuitenkin tavallista monipuolisempi.

”Tässä on enemmän syvyyttä. Tapaan Hasselin nuorisorikollisena, ja otan hänet siipieni suojaan. Sitten Hassel pääsee poliisikouluun, ja me teemme hommia yhdessä.”

Kyseessä on eräänlainen isähahmo, mutta rooliin kuuluu myös synkempi ja salaisempi puoli.

”Se on vähän kuin tohtori Jekyll ja Mister Hyde”, Laustiola lisää viitaten klassiseen tarinaan.

”Roolihahmoni saattaa olla helvetin kova kaveri, mutta toisaalta hän on myös hyvin pehmeä.”

Laustiola tuli hyvin toimeen sarjan ohjaajan Amir Chamdinin kanssa.

”Amir on puoliksi suomalainen, ja hänen siskonsakin oli mukana kuvaussihteerinä. Opetin heille suomalaisia kirosanoja!”

Laustiolan mukaan Chamdin on paras ohjaaja, mitä hänellä on dekkareissa ollut.

”Amir antoi turvallisuuden tunteen eikä koskaan hermostunut. Hänelle mikään ei ollut mahdotonta, ja hän kuunteli näyttelijöitä.”

Chamdin kertoo kuvaustauolla halunneensa tehdä sarjasta hahmovetoisen.

”Juoni on juoni, mutta minulle tärkeätä on se, että sarjassa on kyse hyvistä henkilöhahmoista. Katsojan on tunnettava henkilöhahmot ja nähtävä heidän yksityiselämänsä.”

Ohjaajan mukaan poliisisarjoissa usein unohdetaan, että poliiseillakin on elämä työn ulkopuolella.

”Ja tässä on kyse poliiseista, joilla on isoja henkilökohtaisia ongelmia. Se tekee tarinasta kiinnostavan”, Chamdin kuvailee.

Kymmenosainen Hassel-sarja nähdään Viaplaylla syksyllä 2017.

Lisää luettavaa